Minestronesoppa Italiensk grönsakssoppa

Minestronesoppa. Italiensk klassisk grönsakssoppa. Glöm Minestronen på påse - äkta hemgjord italiensk minestrone blir sagolik.
Servera minestrone med gott bröd och pesto. Minestrone är en soppa med tomat och små pasta i miniformat.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner Minestrone

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 5 små potatisar
  • 2 morötter
  • 1 selleristjälk
  • 1 zucchini
  • 0,5 purjolök
  • 1 burk skalade hela tomater
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 150 gram minipasta, små pasta figurer, risoni, fidelini (smal spagetti), spagetti bruten i ca 3 cm bitar fungerar också
  • 200 gram kokta små vita bönor (OBS ej i tomatsås) som canellini eller annan böna efter smak som kidneybönor, stora vita bönor, svarta bönor eller black eye
  • 2 liter vatten
  • Tillbehör: 4 skivor gott bröd som ex. focaccia, baguette eller lantbröd
  • 1 dl pesto spädd med lite olivolja i en skål
  • 4 msk riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Koka helst egna bönor till minestronesoppan. Se paket.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  3. Skala potatisen (har de fint skal behövs det inte) och morötterna. Skär i kuber och lägg med löken.
  4. Börja fräs och rör då och då.
  5. Hacka under tiden sellerin och lägg i grytan. Spara gärna bladen att garnera soppan med.
  6. Skär zucchinin i små kuber eller stavar samt tillsätt till grytan. Skölj och hacka purjolök samt tillsätt till grytan. Fräs grönsakerna under omrörning några minuter.
  7. Häll i tomaterna. Klipp sönder eller hacka sönder dem med en stekspade.
  8. Slå på vatten, grönsaksbuljong, salt, peppar, socker, basilika och oregano.
  9. Låt minestronesoppan sjuda i ca 10 minuter.
  10. Tillsätt pastan och låt soppan sjuda vidare den tid det tar för pastan att koka klart enligt paket ca 4-5 minuter.
  11. Tillsätt bönor. Skölj bönorna i ett durkslag om du köpt dem på burk. Koka upp.
  12. Smaka av minestronen med några teskedar pesto, salt och vitpeppar.
  13. Minestronesoppa är gott med nybakt focaccia, lantbröd eller baguette.
  14. Rör ut peston i en halv deciliter fin olivolja i en skål. Skeda över någon tesked pesto i varje tallrik vid servering. Strö även över någon msk riven parmesan (valfritt). Soppan kan även garneras med grovt hackade blad från sellerin.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer