Minestronesoppa Italiensk grönsakssoppa

Introduktion och förberedelse

Minestronesoppa. Italiensk klassisk grönsakssoppa. Glöm Minestronen på påse - äkta hemgjord italiensk minestrone blir sagolik.

Minestrone är en soppa med tomat och små pastabitar som minipasta, små pasta figurer, risoni, fidelini (smal spagetti), spagetti bruten i ca 3 cm bitar fungerar också.

Serveringsförslag

Servera minestrone med gott bröd och pesto.

Varianter

  • Man kan även ha i 150 gram tärnat rökt fläsk eller pancetta.
  • Fint tärnad palsternacka, rotselleri, grönkål, vitkål, spetskål, brytbönor, vaxbönor, gröna sojabönor, haricots verts eller paprika passar också i soppan.
  • Koka gärna egna vita bönor till soppan.
  • Istället för små vita bönor kan du ta andar bönor efter smak som kidneybönor, stora vita bönor, svarta bönor eller black eye.
  • En variant är att koka denna italienska köttbuljong och använda buljongen som grund till minestronen nedan.

Hemlagad minestronesoppa i tallrik
Min variant på hemlagad Minestronesoppa garnerad med pesto, parmesan och ljust bröd till.

5 portioner Minestrone

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 små potatisar
  • 2 morötter
  • 1 selleristjälk
  • 1/2 zucchini
  • 0,5 purjolök
  • 1 burk skalade hela eller krossade tomater
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 150 gram minipasta, pasta figurer, bruten spagetti, risoni eller fidelini
  • 200 gram kokta små vita bönorsom canellini
  • 1,5 liter vatten
  • Tillbehör: 4 skivor gott bröd som ex. focaccia, baguette eller lantbröd
  • 1 dl pesto spädd med lite olivolja i en skål
  • 4 msk riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Koka helst egna bönor till minestronesoppan. Se paket.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  3. Skala potatisen (har de fint skal behövs det inte) och morötterna. Skär i kuber och lägg med löken.
  4. Börja fräs och rör då och då.
  5. Hacka under tiden sellerin och lägg i grytan. Spara gärna bladen att garnera soppan med.
  6. Skär zucchinin i små kuber eller stavar samt tillsätt till grytan. Skölj och hacka purjolök samt tillsätt till grytan. Fräs grönsakerna under omrörning några minuter.
  7. Häll i tomaterna. Klipp sönder eller hacka sönder dem med en stekspade.
  8. Slå på vatten, grönsaksbuljong, salt, peppar, socker, basilika och oregano.
  9. Låt minestronesoppan sjuda i ca 10 minuter.
  10. Tillsätt pastan och låt soppan sjuda vidare den tid det tar för pastan att koka klart enligt paket ca 4-5 minuter.
  11. Tillsätt bönor. Skölj bönorna i ett durkslag om du köpt dem på burk. Koka upp.
  12. Smaka av minestronen med några teskedar pesto, salt och vitpeppar.
  13. Minestronesoppa är gott med nybakt focaccia, lantbröd eller baguette.
  14. Rör ut peston i en halv deciliter fin olivolja i en skål. Skeda över någon tesked pesto i varje tallrik vid servering. Strö även över någon msk riven parmesan (valfritt). Soppan kan även garneras med grovt hackade blad från sellerin.
E-mail
Medel: 3.6 (51 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-29