Minestronesoppa Italiensk grönsakssoppa
Introduktion och förberedelse
Minestronesoppa. Italiensk klassisk grönsakssoppa. Glöm Minestronen på påse - äkta hemgjord italiensk minestrone blir sagolik.
Minestrone är en soppa med tomat och små pastabitar som minipasta, små pasta figurer, risoni, fidelini (smal spagetti), spagetti bruten i ca 3 cm bitar fungerar också.
Serveringsförslag
Servera minestrone med gott bröd och pesto.
Varianter
- Man kan även ha i 150 gram tärnat rökt fläsk eller pancetta.
- Fint tärnad palsternacka, rotselleri, grönkål, vitkål, spetskål, brytbönor, vaxbönor, gröna sojabönor, haricots verts eller paprika passar också i soppan.
- Koka gärna egna vita bönor till soppan.
- Istället för små vita bönor kan du ta andar bönor efter smak som kidneybönor, stora vita bönor, svarta bönor eller black eye.
- En variant är att koka denna italienska köttbuljong och använda buljongen som grund till minestronen nedan.

Tillagning
- Koka helst egna bönor till minestronesoppan. Se paket.
- Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
- Skala potatisen (har de fint skal behövs det inte) och morötterna. Skär i kuber och lägg med löken.
- Börja fräs och rör då och då.
- Hacka under tiden sellerin och lägg i grytan. Spara gärna bladen att garnera soppan med.
- Skär zucchinin i små kuber eller stavar samt tillsätt till grytan. Skölj och hacka purjolök samt tillsätt till grytan. Fräs grönsakerna under omrörning några minuter.
- Häll i tomaterna. Klipp sönder eller hacka sönder dem med en stekspade.
- Slå på vatten, grönsaksbuljong, salt, peppar, socker, basilika och oregano.
- Låt minestronesoppan sjuda i ca 10 minuter.
- Tillsätt pastan och låt soppan sjuda vidare den tid det tar för pastan att koka klart enligt paket ca 4-5 minuter.
- Tillsätt bönor. Skölj bönorna i ett durkslag om du köpt dem på burk. Koka upp.
- Smaka av minestronen med några teskedar pesto, salt och vitpeppar.
- Minestronesoppa är gott med nybakt focaccia, lantbröd eller baguette.
- Rör ut peston i en halv deciliter fin olivolja i en skål. Skeda över någon tesked pesto i varje tallrik vid servering. Strö även över någon msk riven parmesan (valfritt). Soppan kan även garneras med grovt hackade blad från sellerin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal