Laxpasta

Laxpasta med ugnsrostade tomater och spenat i grädde och parmesan. Pasta med lax. Du kan ta vilken pasta du vill.
Små fylliga tomater som cocktailtomater får god fin smak halverade och rostade i ugnen med olivolja, salt och peppar. Köp ekologiska tomater. Eller du kanske har egna odlade tomater.
Istället för fryst spenat kan du ta en stor påse färsk spenat.

4 portioner laxpasta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 15 cocktailtomater
  • 5 msk olivolja
  • 200 gram fryst spenat
  • 350 gram pasta som spagetti, penne, tagliatelle, farfalle eller valfritt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela tomaterna. Lägg tomaterna på en halva av en djup ugnsplåt. Häll på en msk olivolja, salt samt lite svartpeppar och blanda.
  3. Sätt in tomaterna och rosta dem under tiden du lagar resten ca 10 minuter. Ta ut tomaterna när du ser att de tappat vätska. Häll bort vätskan eller sug upp vätskan med hushållspapper och sätt in tomaterna igen. Tomaterna ska torka ihop lite och få färg men ej brännas.
  4. Sätt på en kastrull med vatten till pastan. Salta vattnet med ca 0,5 tsk salt.
  5. Pastasås: Gör såsen medan pastan kokar och tomater är i ugnen.
  6. Skala vitlöken och pressa den i en kastrull.
  7. Tillsätt 2 msk olivolja och fräs vitlöken någon minut under omrörning.
  8. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  9. Tillsätt 1 dl kokvatten från pastan och rör ut till en jämn blandning. Tillsätt grädde samt fiskbuljongtärning och rör. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Koka pastasåsen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då.
  10. Koka pastan.
  11. Tina fryst spenat i en skål. Eller skölj färsk spenat noga.
  12. Dax för lax: skär laxen i kuber ca 2x2 cm. Blanda laxen med en msk olivolja, 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar.
  13. Ta ut tomaterna och ställ åt sidan. Lämna ugnen på.
  14. Fördela laxbitarna med mellanrum på andra halvan av blecket med tomaterna.
  15. Sätt in tomaterna och laxen i ugnen ca 5 minuter tills laxbitarna är lagade och fasta.
  16. När du hällt av pastan blandar du den med såsen, tomaterna, spenat samt toppar med laxbitarna.
  17. Servera gärna laxpastan med riven parmesan.
E-mail
Medel: 3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer