Grekisar
Grekisar som är ugnsbakade köttfärskorvar eller köttfärsbullar i tomatsås med förslag på tillbehör.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- TOMATSÅS: Skala och hacka lök.
- Fräs den i smör, margarin eller olivolja i en kastrull några minuter.
- Tillsätt socker, krossade tomater, salt, peppar samt vinäger och låt koka under lock på låg värme medan du lagar resten.
- KLYFTPOTATIS: Förbered klyftpotatis om du vill ha det till: skala potatis, klyfta den och vänd i olja, salt och peppar i en stor ugnspanna eller ugnsbleck. Stek tills de fått färg och är mjuka i 20 minuter i mitten av ugnen.
- GREKISAR: Blanda köttfärs, kummin, salt, peppar, pressad vitlök, ägg och ströbröd till en köttfärsröra.
- Forma till korvar ca 15 cm långa och 2 cm breda, lägg i en ugnssäker form smord med lite olja eller smör.
- Ugnsstek köttfärskorvarna i mitten av ugnen i 10 minuter tills dom fått färg.
- Ta ut köttet och häll tomatsåsen över samt strö över riven ost. Sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter.
- Ta ur formen när köttfärskorvarna fått fin färg.
- TZATZIKI: Riv gurkan grovt och lägg i en skål. Blanda i creme fraiche eller matyoghurt samt pressad vitlök. Rör ihop till en röra.
- Servera Grekisarna i tomatsåsen med tzatzikin till samt valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis, kokta morötter och grönsallad, tärnad tomat samt smulad fetaost på toppen.
Serveringsförslag
- En rätt som passar både till vardag som fest.
- Jag hade tzatziki, kokta morötter, klyftpotatis och en grönsallad till.
- Istället för klyftpotatis kan du ha ris, råris, pasta, stekta aubergineskivor eller valfritt tillbehör.
Varianter
- Istället för köttfärs kan du laga med lammfärs, viltfärs eller blandfärs.
- Gott i köttfärsen är även något krm rosmarin, timjan och oregano.
Uppskattat näringsvärde per portion: 442 kcal