Grekisar

Grekisar som är ugnsbakade köttfärskorvar eller köttfärsbullar i tomatsås serverade med tzatziki och råris, ris eller klyftpotatis.

En rätt som passar både till vardag som fest. Istället för klyftpotatis kan du ha ris, råris, pasta, kokta morötter, stekta aubergineskivor eller valfritt tillbehör.

Gott till är också tärnade tomater, kokt morot, sallad samt smulad fetaost på toppen.

6 portioner grekisar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 g nötfärs
  • 1 tsk kummin
  • 1 dl ströbröd
  • 2 kr salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl riven ost ex. grana padano
  • Tomatsås: 0,5 gul lök
  • 1 tsk socker
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tzatziki: 1 gurka
  • 2,5 dl creme fraiche eller matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • Klyftpotatis: 1 kg potatisar, fast sort
  • 2 msk raps- eller majsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tomtatsås: Skala och hacka lök.
  3. Fräs den i smör, margarin eller olivolja i en kastrull några minuter.
  4. Tillsätt socker, krossade tomater, salt, peppar samt vinäger och låt koka under lock på låg värme medan du lagar resten.
  5. Förbered klyftpotatis om du vill ha det till: skala potatis, klyfta den och vänd i olja, salt och peppar i en stor ugnspanna eller ugnsbleck. Stek tills de fått färg och är mjuka i 20 minuter i mitten av ugnen.
  6. Blanda köttfärs, kummin, salt, peppar, pressad vitlök, ägg och ströbröd till en köttfärsröra.
  7. Forma till korvar ca 15 cm långa och 2 cm breda, lägg i en ugnssäker form smord med lite olja eller smör.
  8. Ugnsstek köttfärskorvarna i mitten av ugnen i 10 minuter tills dom fått färg.
  9. Ta ut köttet och häll tomatsåsen över samt strö över riven ost. Sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter.
  10. Ta ur formen när köttfärskorvarna fått fin färg.
  11. Tzatziki: Riv gurkan grovt och lägg i en skål. Blanda i creme fraiche eller matyoghurt samt pressad vitlök. Rör ihop till en röra.
  12. Servera Grekisarna i tomatsåsen med tzatzikin till samt valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis, kokta morötter och grönsallad, tärnad tomat samt smulad fetaost på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.