Grekisar

Grekisar är ugsbakade köttfärskorvar i tomatsås serverade med tzatziki och klyftpotatis. En rätt som passar både till vardag som fest. Istället för klyftpotatis kan du ha ris, råris, pasta, kokta morötter, stekta aubergineskivor eller valfritt tillbehör.
Gott till är också tärnade tomater, kokt morot, sallad samt smulad fetaost på toppen.

6 portioner grekisar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 g nötfärs
  • 1 tsk kummin
  • 1 dl ströbröd
  • 2 kr salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl riven ost ex. grana padano
  • Tomatsås: 0,5 gul lök
  • 1 tsk socker
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tzatziki: 1 gurka
  • 2,5 dl creme fraiche eller matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • Klyftpotatis: 1 kg potatisar, fast sort
  • 2 msk raps- eller majsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tomtatsås: Skala och hacka lök.
  3. Fräs den i smör, margarin eller olivolja i en kastrull några minuter.
  4. Tillsätt socker, krossade tomater, salt, peppar samt vinäger och låt koka under lock på låg värme medan du lagar resten.
  5. Förbered klyftpotatis om du vill ha det till: skala potatis, klyfta den och vänd i olja, salt och peppar i en stor ugnspanna eller ugnsbleck. Stek tills de fått färg och är mjuka i 20 minuter i mitten av ugnen.
  6. Blanda köttfärs, kummin, salt, peppar, pressad vitlök, ägg och ströbröd till en köttfärsröra.
  7. Forma till korvar ca 15 cm långa och 2 cm breda, lägg i en ugnssäker form smord med lite olja eller smör.
  8. Ugnsstek köttfärskorvarna i mitten av ugnen i 10 minuter tills dom fått färg.
  9. Ta ut köttet och häll tomatsåsen över samt strö över riven ost. Sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter.
  10. Ta ur formen när köttfärskorvarna fått fin färg.
  11. Tzatziki: Riv gurkan grovt och lägg i en skål. Blanda i creme fraiche eller matyoghurt samt pressad vitlök. Rör ihop till en röra.
  12. Servera Grekisarna i tomatsåsen med tzatzikin till samt valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis, kokta morötter och grönsallad, tärnad tomat samt smulad fetaost på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer