Grekisar

Grekisar är ugsbakade köttfärskorvar i tomatsås serverade med tzatziki och klyftpotatis. En rätt som passar både till vardag som fest. Istället för klyftpotatis kan du ha ris, råris, pasta, kokta morötter, stekta aubergineskivor eller valfritt tillbehör.
Gott till är också tärnade tomater, kokt morot, sallad samt smulad fetaost på toppen.

6 portioner grekisar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 g nötfärs
  • 1 tsk kummin
  • 1 dl ströbröd
  • 2 kr salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl riven ost ex. grana padano
  • Tomatsås: 0,5 gul lök
  • 1 tsk socker
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tzatziki: 1 gurka
  • 2,5 dl creme fraiche eller matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • Klyftpotatis: 1 kg potatisar, fast sort
  • 2 msk raps- eller majsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tomtatsås: Skala och hacka lök.
  3. Fräs den i smör, margarin eller olivolja i en kastrull några minuter.
  4. Tillsätt socker, krossade tomater, salt, peppar samt vinäger och låt koka under lock på låg värme medan du lagar resten.
  5. Förbered klyftpotatis om du vill ha det till: skala potatis, klyfta den och vänd i olja, salt och peppar i en stor ugnspanna eller ugnsbleck. Stek tills de fått färg och är mjuka i 20 minuter i mitten av ugnen.
  6. Blanda köttfärs, kummin, salt, peppar, pressad vitlök, ägg och ströbröd till en köttfärsröra.
  7. Forma till korvar ca 15 cm långa och 2 cm breda, lägg i en ugnssäker form smord med lite olja eller smör.
  8. Ugnsstek köttfärskorvarna i mitten av ugnen i 10 minuter tills dom fått färg.
  9. Ta ut köttet och häll tomatsåsen över samt strö över riven ost. Sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter.
  10. Ta ur formen när köttfärskorvarna fått fin färg.
  11. Tzatziki: Riv gurkan grovt och lägg i en skål. Blanda i creme fraiche eller matyoghurt samt pressad vitlök. Rör ihop till en röra.
  12. Servera Grekisarna i tomatsåsen med tzatzikin till samt valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis, kokta morötter och grönsallad, tärnad tomat samt smulad fetaost på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer