Gratinerad svartkål

Gratinerad svartkål blir krämig med grädde och créme fraiche samt får god smak av vitlök och två sorters ost - pecorino och parmesan.

Lite kul tycker jag är att svartkål på engelska bland annat kallas Dinosaur kale. Bladens struktur påminner verkligen om något som skulle kunna vara huden på en dinosaurie. Så prova min Dino-gratäng :)

4 portioner gratinerad svartkål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram färsk svartkål
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • 30 gram riven pecorino
  • 30 gram riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och strimla svartkålen fint.
  3. Koka upp en stor kastrull med ca 2 liter vatten.
  4. Förkoka svartkålen i 3 minuter.
  5. Häll av och låt rinna av i durkslag.
  6. Skala och finhacka vitlöken.
  7. Fräs svartkålen några minuter i olivolja i en stor panna.
  8. Riv parmesan och pecorino grovt.
  9. Salta och peppra svartkålen samt tillsätt vitlök. Fräs en minut till.
  10. Häll i grädde, vatten och crème fraiche. Koka upp och smaka av med eventuellt mer salt och peppar.
  11. Lägg över i en ugnsform eller gratängform.
  12. Strö över parmesan och pecorino.
  13. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills den har fin färg.
Du behöver svartkål, grädde, crème fraiche, olivolja, vitlök, pecorino, parmesan - på bilden hade jag färsk vitlök.
Du behöver svartkål, grädde, crème fraiche, olivolja, vitlök, pecorino, parmesan - på bilden hade jag färsk vitlök.
Svartkålen strimlas och fräses med lite vitlök, olivolja, salt och peppar samt kokas sedan ihop till en krämig röra med grädde och crème fraiche.
Svartkålen strimlas och fräses med lite vitlök, olivolja, salt och peppar samt kokas sedan ihop till en krämig röra med grädde och crème fraiche.
Fräst svartkål som fått koka ihop med grädde och créme fraiche toppas med riven ost och gratineras
Fräst svartkål som fått koka ihop med grädde och créme fraiche toppas med riven ost och gratineras
Gratinerad svartkål med ost i gratängform
Gratinera svartkålen tills osten har fått fin färg på hög värme i ugnen.

Serveringsförslag

  • Svartkålen blir ett grönsakstillbehör och sås i ett.
  • Passar till det mesta som stekt lax, kött, kyckling eller vego. Samt även till julbordet.

Varianter

  • Istället för färsk svartkål kan du ta grönkål, brytbönor eller purpurkål eller blanda.
  • Du kan ta annan ost som riven mozzarella, Västerbottenost eller gratängost eller blanda.
  • Gott i är även hackad schalottenlök, purjolök eller knipplök som fått steka mjuk på medelvärme i olivolja fem minuter innan du fräser med kålen och vitlöken.
  • Istället för vitlöksklyftor kan du ta färsk vitlök och strimla den - som jag använda till bilden på ingredienser till detta recept.

En slags svartkålsgratäng med pecorino, parmesan, vitlök och grädde. Krämigt och såsigt grönsakstillbehör till det mesta.
En slags svartkålsgratäng med pecorino, parmesan, vitlök och grädde. Krämigt och såsigt grönsakstillbehör till det mesta.

E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-16