Grönsaksgratäng

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grönsaksgratäng blir gott med förkokta grönsaker som broccoli, bönor, haricots verts, vaxbönor, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, kålrabbi, jordärtskockor eller spenat.

Grönsakerna toppar du med en vit sås typ Bechamel och riven ost och gratinerar eller tillagar sedan i ugnen tills den har fin färg.

En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grana padano.

4 portioner grönsaksgratäng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram färska grönsaker eller 700 gram frysta grönsaker
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten, gärna från kokningen av grönsakerna
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost, gratängost eller mozzarella
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. MED FÄRSKA GRÖNSAKER: Koka upp en kastrull med vatten till att koka det du ska gratinera. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa och skär grönsaker i lämpligt stora bitar. Börja koka dem i vattnet och anpassa tiden efter grönsak, ca 5-10 minuter.
  3. MED FRYSTA GRÖNSAKER: Frysta grönsaker är bara att tina innan eller i mikron. Häll bort överflödigt vatten. Använd bara mjölk sedan i ostsåsen.
  4. Börja sedan med ostsåsen: smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  5. Ta undan 2 dl av kokvattnet (eller ta mjölk) och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Häll av grönsakerna i ett durkslag.
  7. Lägg den avrunna grönsakerna i en gratängform.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  10. Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
  11. Fördela ostsåsen över det du ska gratinera.
  12. Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills grönsaksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.