Purjolöksgratäng

Purjolöksgratäng är gott som tillbehör till det mesta och på buffé. Sås och grönsakstillbehör i ett. En gratäng med strimlad purjolök gratinerad med ostsås.

En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.

Vill du en glutenfri gratängsås så kan du koka upp mjölken men reda med någon msk ljus maizenaredning till önskad tjocklek istället för bottenredning vetemjöl och smör.

Räkna ca 2 stycken purjolökar till 4 portioner.

4 portioner purjolöksgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 700 gram purjolök
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa, dela, skölj och strimla purjolöken i 1-3 cm bitar.
  3. Koka dem i vattnet ca 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten.
  4. Börja med ostsåsen: smält smör i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  6. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget till en jämn sås.
  7. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  8. Låt såsen stå och koka ca 5 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  9. Häll av purjolöken i ett durkslag.
  10. Fördela purjolöken i en gratängform.
  11. Rör ner hälften av den rivna osten i såsen.
  12. Fördela ostsåsen över purjolöken.
  13. Strö över resterande ost.
  14. Gratinera i övre delen av ugnen tills purjolöksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter. Passa så den inte bränns.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer