Broccoligratäng

Laga egen gratäng med broccoli, gratängsås och ost. Gratängen är god till det mesta som tillbehör. Passar på buffe samt att laga till fler. Broccoligratäng kan du laga med färsk eller fryst broccoli.

Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt. Blir också gott med andra grönsaker som skurits i grova bitar och förkokts innan ex morot, blomkål, brytbönor, gröna bönor, sparris, vårlök, purjolök, kronärtsskockor, rotfrukter med mera.

Räkna ca 750 gram fryst broccoli istället för färsk broccoli till fyra portioner.

Vegan broccoligratäng:

Istället för mjölk kan man ta havremjölk eller sojamjölk samt sojabaserad mozzarellastyle ost istället för vanlig ost.

4 portioner broccoligratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg färsk broccoli
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten från kokningen av broccolin. Eller vanligt vatten eller mer mjölk.
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg (valfritt)
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
  3. Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja samtidigt med såsen.
  4. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  5. Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till såsen. Det går också bra med mjölk eller vanligt vatten. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Häll av broccolin i ett durkslag.
  7. Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  10. Blanda grädde och ev. ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
  11. Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
  12. Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
E-mail
Medel: 4.1 (66 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer