Broccoligratäng
Laga egen gratäng med broccoli, gratängsås och ost.
Tillagning
- Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
- Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
- Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja samtidigt med såsen.
- Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
- Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till såsen. Det går också bra med mjölk eller vanligt vatten. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
- Häll av broccolin i ett durkslag.
- Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
- Blanda grädde och ev. ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
- Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
- Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
Serveringsförslag
- Gratängen är god till det mesta som tillbehör. Sås och grönsakstillbehör i ett.
- Passar även på buffé samt att laga till fler.
Varianter
- Broccoligratäng kan du laga med färsk eller fryst broccoli. Räkna ca 750 gram fryst broccoli istället för färsk broccoli till fyra portioner.
- Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt.
- Blir också gott med andra grönsaker som skurits i grova bitar och förkokts innan ex morot, blomkål, brytbönor, gröna bönor, sparris, vårlök, purjolök, kronärtsskockor, rotfrukter med mera.
Vegan broccoligratäng
Istället för mjölk kan man ta havremjölk eller sojamjölk samt sojabaserad mozzarellastyle ost istället för vanlig ost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal