Gratäng med svartrot och svamp

Introduktion och förberedelse

Prova ostgratinerad svartrotsgratäng med svamp samt gräddig sås.

Jag tog torkade kantareller och trattkantareller samt Västerbottenost.

Serveringsförslag

  • Gratängen kan serveras som ett grönsakstillbehör och gräddig sås i ett.
  • Passar till det mesta - både till vardags som fest till kött som oxfilé eller entrecote, fisk, kyckling eller som grönsakstillbehör på buffé.
  • Även gott som vegetarisk huvudrätt - servera då med förslagsvis grönsallad med avokado, marinerade linser, kokta delikatesspotatis samt kokt broccoli eller annan vegetariskt tillbehör.

Vegan variant

Vill du ha en vegan variant så tar du Oatly Imat eller sojagrädde, Oalty Fraiche samt vegan ost som Sojaost Mozzarellastyle samt margarin eller olivolja istället för smör.

Portionsberäkning

Gratängen jag gjorde på bilden räckte till två portioner om den serveras som vegetarisk huvudrätt men till flera ca 3-4 portioner som grönsakstillbehör.

Svartrotsgratäng toppad med svamp serverad i min lilla Le Creuset form.
Svartrotsgratäng toppad med svamp serverad i min lilla Le Creuset form.

2 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 svartrötter
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 dl svamp som torkad blötlagd svamp som trattkantareller eller färsk svamp som champinjoner, Karl-Johan eller kantareller. Man kan också blanda.
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl vatten till gratängsås
  • 1 msk maizena
  • 1 msk creme fraiche
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 krm salt
  • 3 msk riven Västerbottenost eller annan lagrad riven ost, gratängost
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Rensa och hacka svampen grovt. Lägg torkad svamp i blöt - den ska också vara i bitar.
  3. Skala svartrötterna. Skölj av dem. Skär i ca 10 cm bitar. Lägg i en kastrull med ca 1,5 liter vatten med lite citronsaft efter hand du skalar dem så de ej mörknar.
  4. Tillsätt salt till svartrötterna och koka upp.
  5. Koka svartrötterna i 10 minuter tills de är mjuka nog att äta men ej överkokta. Smaka på dem så de är som du vill ha dem.
  6. Riv ost om den inte redan är riven.
  7. Häll av blötlagd torkad svamp och hacka den grovt. Fräs den svamp du vill använda i smör.
  8. Blanda grädde, maizena och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning. Tillsätt buljongtärning och svamp. Smaka av med creme fraîche, salt och peppar.
  9. Fördela svartrötterna i en ugnsform och slå över svampsåsen.
  10. Strö över riven ost.
  11. Gratinera svartrötterna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de har fin färg och är genomvarma.
  12. Svartrotsgratängen serveras varm. Kan förberedas innan och värmas.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-28