Gratäng med svartrot och svamp

Prova ostgratinerad svartrotsgratäng med svamp som torkade kantareller och trattkantareller samt Västerbottenost. Sås och tillbehör i ett. Gott som vegetarisk huvudrätt - servera då med förslagsvis grönsallad med avokado, marinerade linser,  kokta delikatesspotatis samt kokt broccoli eller annan vegetariskt tillbehör.

Vidare funkar gratängen som fint tillbehör till det mesta som finare kött som oxfilé eller entrecote, fisk, kyckling eller som grönsakstillbehör på buffé. 

Vill du ha en vegan variant så tar du Oatly Imat eller sojagrädde, Oalty Fraiche samt vegan ost som Sojaost Mozzarellastyle samt margarin eller olivolja istället för smör. 

Gratängen som du ser på bilden räcker till två stora eller tre normala portioner om den serveras som vegetarisk huvudrätt eller 4 portioner som grönsakstillbehör till huvudrätt.

3 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 svartrötter
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 dl svamp som torkad blötlagd svamp som trattkantareller eller färsk svamp som champinjoner, Karl-Johan eller kantareller. Man kan också blanda.
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl vatten till gratängsås
  • 1 msk maizena
  • 1 msk creme fraiche
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 krm salt
  • 3 msk riven Västerbottenost eller annan lagrad riven ost, gratängost
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rensa och hacka svampen grovt. Lägg torkad svamp i blöt - den ska också vara i bitar.
  3. Skala svartrötterna. Skölj av dem. Skär i ca 10 cm bitar. Lägg i en kastrull med ca 1,5 liter vatten med lite citronsaft efter hand du skalar dem så de ej mörknar.
  4. Tillsätt salt till svartrötterna och koka upp.
  5. Koka svartrötterna i 10 minuter tills de är mjuka nog att äta men ej överkokta. Smaka på dem så de är som du vill ha dem.
  6. Riv ost om den inte redan är riven.
  7. Häll av blötlagd torkad svamp och hacka den grovt. Fräs den svamp du vill använda i smör.
  8. Blanda grädde, maizena och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning. Tillsätt buljongtärning och svamp. Smaka av med creme fraîche, salt och peppar.
  9. Fördela svartrötterna i en ugnsform och slå över svampsåsen.
  10. Strö över riven ost.
  11. Gratinera svartrötterna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de har fin färg och är genomvarma.
  12. Svartrotsgratängen serveras varm. Kan förberedas innan och värmas.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer