Glutenfria munkar eller doughnuts

Introduktion och förberedelse

Fritera glutenfria munkar eller doughnuts. Här som munkar med hål i. Degen görs med glutenfritt mjöl, mjölk, smör, jäst och ägg samt lite psylliumfröskal som ger lite mer konsistens.

Till servering så vänder du dem i vanligt socker, florsocker eller socker med kanel samt garnerar med sockerglasyr eller chokladglasyr samt strössel.

Blir riktigt goda till fika, Valborg, fest och kakbord. Kan förberedas och garneras i god tid och frysas in. Till servering så tinar du dem och värmer lätt i mikron.

Jag fick ut 22 doughnuts samt 22 små minidoughnuts av mitt-delen som man sticker ut. Om man vill kan man knåda ihop degbitarna från mitt-delarna och baka ut några fler doughnuts.

Garnering

  • Strösocker - vänd munkarna i vanligt strösocker. Gott är att blanda med lite vaniljsocker också - ta förslagsvis 2 dl socker och en tsk vaniljsocker.
  • Florsocker - vänd munkarna i rejält med florsocker. Gott är att blanda med lite vaniljsocker också - ta förslagsvis 2 dl socker och en tsk vaniljsocker.
  • Kanelsocker - vänd munkarna i strösocker blandat med kanel. Ett förslag är att ta blanda en dl socker och 2 tsk kanel.
  • Sockerglasyr eller chokladglasyr - doppa munkarna på en sida i sockerglasyr. Låt stelna eller doppa vidare i strössel som färgat strössel, hackade nötter, chokladströssel eller valfritt strössel.

Glutenfria munkar eller doughnuts i fritös och nyfriterade på fat
Fritera munkarna eller doughnutsen någon minut på varje sida och lägg på papper att rinna av och svalna. Vänd dem sedan i kanelsocker som på ovan när de svalnat något. Strösocker, florsocker, glasyr och strössel är också gott att garnera dem med.

Sockerglasyr

Blanda 3 dl florsocker med 5 msk mjölk samt 1 tsk vaniljsocker. Rör ihop i en skål och förvara övertäckt med gladplast till användning.

Chokladglasyr

Blanda 3 dl florsocker med 6 msk mjölk, 3 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker samt 50 gram smält smör eller margarin. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.

Du behöver

  • En fritös eller en gryta med lock att fritera i. Använder du en gryta så behöver du en termometer också.
  • En slev eller stekpinsett i stål eller plast som tål hög värme (200 °C).
  • Runda utstickare i metall - en stor på runt 8 cm diameter som formar diameterna på munkarna och en mindre på ca 3 cm diameter som du sticker ut hålet i mitten med.
  • En kavel och en stor degbunke eller degblandare (hushållsassistent).

Ta hand om frityroljan

Oljan som blir kvar när du friterat kan du låta svalna helt, sila upp och hälla tillbaka i samma flaskor du köpt oljan i. Oljan kan du fritera med igen. Vill du slänga den så ska du inte hälla ut den i ditt avlopp utan lämna till återvinningsstation.

22 glutenfria munkar eller doughnuts plus 22 glutenfria minidoughnuts

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 2 dl mjölk
  • 35 gram jäst, 3/4 pkt
  • 10 dl glutenfritt mjöl som Kungsörnen glutenfritt mjöl för bröd, pizza och pannkakor
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk psyllium fröskal
  • 100 gram mjukt smör
  • 6 äggulor
  • TILL FRITERING: 2 liter frityrolja som rapsolja, solrosolja eller majsolja
  • GARNERINGSFÖRSLAG: 1 sats sockerglasyr - se ovan
  • 1 sats chokladglasyr - se ovan
  • 2 dl strössel av valfria sorter
  • 2 dl strösocker
  • 1 sats kanelsockerblandning - se ovan

Tillagning

  1. Värm mjölken till 35 grader.
  2. Smula jästen i en skål och blanda ner någon dl av mjölken. Rör tills jästen löst sig.
  3. Mät upp glutenfritt mjöl, socker, salt och psyllium fröskal i en stor degbunke eller i en degbunke till en degblandare.
  4. Tillsätt den varma mjölken samt jästblandningen.
  5. Rör ihop till en smulig kladdig deg.
  6. Blanda i klickar av mjukt smör.
  7. Tillsätt äggen och blanda ihop till en deg.
  8. Knåda ihop degen och knåda den smidig för hand i ca 2 minuter eller i degblandare någon minut.
  9. Ställ degen att jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek ca 1 timme.
  10. Ta upp degen på ett bakbord du mjölat med glutenfritt mjöl och dela den i två delar.
  11. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek.
  12. Stansa ut runda munkar och ta ut hål i mitten med utstickare.
  13. Delarna som blir från mitten kan du jäsa och fritera som de andra munkarna till minimunkar eller knåda ihop och stansa ut till fler stora munkar.
  14. Lägg över munkarna på plåtar, brickor eller skärbrädor med baklåtspapper under.
  15. Jäs i en timme övertäckta.
  16. Värm frityrolja i en fritös eller kastrull till 180 °C.
  17. Fritera 3-4 munkar i taget. Vänd dem försiktigt efter ca en minut då de fått fin mörk brun färg och fritera en minut till på andra sidan.
  18. Ta upp och lägg på en bricka eller plåt med hushållspapper under att rinna av.
  19. Fortsätt fritera resten av munkarna. Samt även minimunkarna om du gjort sådana.
  20. GARNERING: Förbered den eller de garneringar du vill ha - häll upp strösocker, florsocker samt strössel på tallrikar eller skålar; blanda kanel och socker (se ovan) om du gillar det; blanda sockerglasyr och chokladglasyr (se ovan) om du vill ha det.
  21. Låt munkarna svalna så att du kan ta i dem.
  22. Vänd dem i strösocker, kanelsocker och/eller florsocker. Vill du glasera dem så doppar du ena halvan i glasyr och snurrar försiktigt så glasyren fastnar. Lägg med glasyren upp på bakplåtspapper eller galler att stelna. De kan även doppas i strössel också innan glasyren stelnat.
  23. De glutenfria munkarna är klara att serveras.
  24. Munkar som blir över kan frysas med eller utan garnering och tinas samt värmas försiktigt i mikron till servering.
E-mail
Medel: 3.5 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-08