Glutenfria syltkakor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Glutenfria syltkakor du bakar med potatismjöl istället för vetemjöl och fyller med hallonsylt i mitten. Du kan byta hallonsylten mot annan sylt som krusbärssylt, vinbärssylt eller körsbärssylt.

Istället för potatismjöl kan du använda glutenfri mjölmix.

En glutenfri variant på vanliga syltkakor.

25 st glutenfria syltkakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 0,75 dl socker
  • 1 ägg
  • 2-3 dl potatismjöl
  • 0,5 dl hallonsylt eller annan sylt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl potatisflingor

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir mjukt eller mikra det mjukt i mikron i en bunke
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst några minuter i en bunke. Gärna med elvisp eller för hand.
  4. Tillsätt ägget samt potatisflingor och vispa fluffigt.
  5. Tillsätt potatismjöl och rör ihop till en deg. Tillsätt så mycket att du kan rulla bollar av degen trots att den är kladdig.
  6. Dela degen i fem delar och gör fem bollar av varje bit.
  7. Lägg degbollarna med några cm mellanrum på bakplåtspapper och tryck till en liten grop i varje med fingret.
  8. Lägg en tsk sylt eller marmelad i mitten på varje kaka.
  9. Grädda de glutenfria kakorna i ca 15 minuter i mitten på ugnen.
  10. Ta ut och låt kakorna svalna på plåten. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 3.7 (33 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.