Glutenfria syltkakor

Glutenfria syltkakor du bakar med potatismjöl istället för vetemjöl och fyller med hallonsylt i mitten. Du kan byta hallonsylten mot annan sylt som krusbärssylt, vinbärssylt eller körsbärssylt.

Istället för potatismjöl kan du använda glutenfri mjölmix.

En glutenfri variant på vanliga syltkakor.

25 st glutenfria syltkakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 0,75 dl socker
  • 1 ägg
  • 2-3 dl potatismjöl
  • 0,5 dl hallonsylt eller annan sylt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl potatisflingor

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir mjukt eller mikra det mjukt i mikron i en bunke
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst några minuter i en bunke. Gärna med elvisp eller för hand.
  4. Tillsätt ägget samt potatisflingor och vispa fluffigt.
  5. Tillsätt potatismjöl och rör ihop till en deg. Tillsätt så mycket att du kan rulla bollar av degen trots att den är kladdig.
  6. Dela degen i fem delar och gör fem bollar av varje bit.
  7. Lägg degbollarna med några cm mellanrum på bakplåtspapper och tryck till en liten grop i varje med fingret.
  8. Lägg en tsk sylt eller marmelad i mitten på varje kaka.
  9. Grädda de glutenfria kakorna i ca 15 minuter i mitten på ugnen.
  10. Ta ut och låt kakorna svalna på plåten. Förvara i lufttät burk.
E-mail
Medel: 3.7 (31 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer