Mazariner mazarinrecept

Hembakta mazariner. Att baka mazariner är kul och blir kanongott.
Mazarinreceptet är troligen uppkallad efter Kardinal Mazarin. Giulio Mazarini levde på 1600-talet och var kardinal och styrde Frankrike tillsammans med kung Ludvig XIV.
Du kan använda formar av metall eller dubbla pappersformar.

20 st mazariner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 50 gram florsocker
  • 1 äggula
  • 125 gram vetemjöl
  • Fyllning: 120 gram sötmandel
  • 120 gram florsocker
  • 85 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 msk smör till formarna
  • Glasyr: 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Gör mördegen till mazarinerna först: Rör smör och socker några minuter tills sockerkristallerna löst sig (använd matberedare eller elvisp). Tillsätt äggulan och arbeta hastigt in mjölet. Låt kallna i kylen eller frysen så blir den lättare att forma.
  2. Mandelsmeten: Koka upp lite vatten i en kastrull och skålla mandeln tills skalen börjar lossna. Häll av och lägg mandeln i en handduk så kan du gnugga av skalen. Rensa bort de sista skalen för hand. Mal mandeln i en mixer eller kvarn. Rör smör och socker några minuter tills sockerkristallerna löst sig (använd matberedare eller elvisp). Tillsätt mandel och ägg under vispning.
  3. Smörj mazarinformarna med lite smör och lägg en klick mördeg i varje som du trycker
  4. ut med mjölad tumme tunt längs med botten och kanter. Fördela sedan mandelsmeten i formarna och grädda på plåt på 200 grader i omkring 20 minuter.
  5. När mazarinerna svalnat kan du glasera dem med glasyr. Rör ihop florsocker och vatten och pensla eller häll glasyren över mazarinerna.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer