Mazariner

Hembakta mazariner. Att baka mazariner är kul och blir kanongott. Mazarinen är troligen uppkallad efter Kardinal Mazarin. Giulio Mazarini levde på 1600-talet och var kardinal och styrde Frankrike tillsammans med kung Ludvig XIV.

Du kan använda formar av metall eller dubbla pappersformar.

20 st mazariner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 50 gram florsocker
  • 1 äggula
  • 125 gram vetemjöl
  • Fyllning: 120 gram sötmandel
  • 120 gram florsocker
  • 85 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 msk smör till formarna
  • Glasyr: 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Gör mördegen till mazarinerna först: Rör smör och socker några minuter tills sockerkristallerna löst sig (använd matberedare eller elvisp). Tillsätt äggulan och arbeta hastigt in mjölet. Låt kallna i kylen eller frysen så blir den lättare att forma.
  2. Mandelsmeten: Koka upp lite vatten i en kastrull och skålla mandeln tills skalen börjar lossna. Häll av och lägg mandeln i en handduk så kan du gnugga av skalen. Rensa bort de sista skalen för hand. Mal mandeln i en mixer eller kvarn. Rör smör och socker några minuter tills sockerkristallerna löst sig (använd matberedare eller elvisp). Tillsätt mandel och ägg under vispning.
  3. Smörj mazarinformarna med lite smör och lägg en klick mördeg i varje som du trycker
  4. ut med mjölad tumme tunt längs med botten och kanter. Fördela sedan mandelsmeten i formarna och grädda på plåt på 200 grader i omkring 20 minuter.
  5. När mazarinerna svalnat kan du glasera dem med glasyr. Rör ihop florsocker och vatten och pensla eller häll glasyren över mazarinerna.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer