Mazariner

Hembakta mazariner. Att baka mazariner är kul och blir kanongott. Mazarinen är troligen uppkallad efter Kardinal Mazarin. Giulio Mazarini levde på 1600-talet och var kardinal och styrde Frankrike tillsammans med kung Ludvig XIV.

Du kan använda formar av metall eller dubbla pappersformar.

20 st mazariner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 50 gram florsocker
  • 1 äggula
  • 125 gram vetemjöl
  • Fyllning: 120 gram sötmandel
  • 120 gram florsocker
  • 85 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 msk smör till formarna
  • Glasyr: 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Gör mördegen till mazarinerna först: Rör smör och socker några minuter tills sockerkristallerna löst sig (använd matberedare eller elvisp). Tillsätt äggulan och arbeta hastigt in mjölet. Låt kallna i kylen eller frysen så blir den lättare att forma.
  2. Mandelsmeten: Koka upp lite vatten i en kastrull och skålla mandeln tills skalen börjar lossna. Häll av och lägg mandeln i en handduk så kan du gnugga av skalen. Rensa bort de sista skalen för hand. Mal mandeln i en mixer eller kvarn. Rör smör och socker några minuter tills sockerkristallerna löst sig (använd matberedare eller elvisp). Tillsätt mandel och ägg under vispning.
  3. Smörj mazarinformarna med lite smör och lägg en klick mördeg i varje som du trycker
  4. ut med mjölad tumme tunt längs med botten och kanter. Fördela sedan mandelsmeten i formarna och grädda på plåt på 200 grader i omkring 20 minuter.
  5. När mazarinerna svalnat kan du glasera dem med glasyr. Rör ihop florsocker och vatten och pensla eller häll glasyren över mazarinerna.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept