Mazariner

Introduktion och förberedelse

Baka egna mazariner med mördeg och lättgjord mazarinfylllning av mandelmassa, smör och ägg. Att baka mazariner är kul, lättare än man tror och blir kanongott.

Mazarinen är troligen uppkallad efter Kardinal Mazarin. Giulio Mazarini levde på 1600-talet och var kardinal och styrde Frankrike tillsammans med kung Ludvig XIV.

Du kan använda runda eller ovala formar av metall, engångsformar i aluminium eller dubbla pappersformar. De ovala formarna till mazariner är svåra att hitta vanliga affärer. Engångsformarna kan man spara och använda flera gånger om man diskar dem försiktigt.

Jag bakade mina mazariner i runda aluminiumformar med diameter 7 cm. Då fick jag ut 32 stycken av nedan recept. Receptet kan halveras om du bara vill baka ca 15 stycken eller en plåt.

Här har jag bakat fyllningen av mandelmassa som jag tycker är lättast att göra. Du kan köpa färdig mandelmassa eller göra egen mandelmassa.

Mazarinerna är godast nybakade men håller några dagar minst i en burk i rumstemperatur med lite bakplåts- eller smörpapper mellan dem om du staplar dem.

Mazarinerna kan frysas obakta och tinas till att gräddas av. Eller så fryser du dem gräddade och tinar dem samt garnerar med glasyr till servering. De kan även frysas med glasyr men glasyren tappar lite i glans när de tinas.

Garnering

Mazarinerna kan du toppa med glasyr när de svalnat. Eller sikta över florsocker precis innan servering.

Glasyren kan även blandas med 1/2 dl glykossirap och 1 msk vatten. Värm och rör ut med sockret till fingervarmt och bred över som glasyr.

Glasyren kan färgas med några droppar röd karamellfärg om du vill ha rosa glasyr.

Vidare kan man garnera glasyren innan den stelnat med syltade apelsinskal, flagad rostad mandel eller pistagenötter eller blanda kanderade nötter eller rostade kokosflakes eller kokosflingor.

Hembakta mazariner
Hembakta mazariner bakar du med mördeg och en fyllning med mandelmassa, smör och ägg.

Varianter

 • Med skållad mandel: du kan göra mazarinmassan med mald 240 gram skållad mandel du blandar med 240 gram socker till en slags mandelmassa. Tillsätt 200 gram rumsvarmt smör och rör i 4-5 ägg. Då behöver du en mandelkvarn eller mixer att finfördela mandeln med.
 • Med kokt potatis: blanda en fyllning av 100 gram mosad kokt potatis, 50 gram smör, 2 ägg, 1 dl fint mald skållad mandel samt 2 bittermandlar, 1/2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver samt 2 dl socker.
 • Med bittermandel får du mer mandelsmak. Själv tycker jag att det blir lite för mycket mandelsmak men det är en smaksak. Tillsätt 2-3 malda bittermandlar eller 2-3 droppar bittermandelolja i fyllningen.
 • Toppa med toscatäcke. Koka en toscasmet med hackad mandel. När mazarinerna bakat i 10 minuter så tar du ut dem och toppar varje mazarin med 1-2 msk toscasmet. Baka sedan vidare tills de har fin färg i ca 10 minuter i övre delen av ugnen.
 • Med frukt eller bär: Innan du bakar mazarinerna så kan du sticka ner bitar av skalad och tärnad aprikos, plommon, äppel eller päron eller urkärnade körsbär, hallon, blåbär, halverade krusbär eller vinbär.
 • Mazarinrutor i långpanna.
 • Baka en rund mazarinkaka eller mazarinpaj i en stor rund form ca 24-32 cm diameter med löstagbar kant eller pajform. Klä och baka av ett skal med mördeg, fyll med samma fyllning och baka som mazariner. Ta ut och låt svalna samt garnera med sockerglasyr och toscasmet, kanderade apelsinskal eller rostad flagad mandel. Servera i bitar likt tårtbitar.

Mazariner toppade med hallonsylt kallas Katalaner
Mazariner toppade med hallonsylt kallas Katalaner. De kan både fyllas med hallonsylt och toppas med hallonsylt tillsammans med sockerglasyren.

Katalaner

Katalaner kallas mazariner med hallonsylt. Då toppar och/eller fyller du dem med lite hallonsylt. Fyll med 1-2 msk hallonsylt i botten när du klätt formarna med mördeg. Fyll sedan med mazarinfyllningen. Ta lite mindre mazarinfyllning då hallonsylten ska få plats också.

När de svalnat så bred på en msk hallonsylt på toppen och bred sedan över sockerglasyr som vanliga mazariner.

32 mazariner

 • Förberedelse: 1 tim 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

 • MÖRDEG TILL BOTTEN: 200 gram rumsvarmt smör
 • 100 gram, 1 dl strösocker
 • 1 ägg, 50 gram
 • 350 gram, ca 5-6 dl vetemjöl
 • MAZARINFYLLNING: 500 gram mandelmassa, 50/50
 • 200 gram smör
 • 250 gram ägg, 4 ägg
 • 2 msk smör till formarna
 • GLASYR: 4 dl florsocker
 • 4 msk vatten

Tillagning

 1. MÖRDEG: Tärna smör och lägg med socker i en stor bunke. Tillsätt ägget och arbeta hastigt in mjölet till en deg. Tryck ut till en tjock rektangel och lägg i en påse i kylen i 1 timme.
 2. MANDELFYLLNING: Tärna mandelmassa och smör och låt bli rumsvarmt i en bunke. Rör ihop till en röra och tillsätt ett ägg i taget till en jämn mazarinmassa. Du kan vispa med elvisp på slutet så får du ut klumpar och får en fluffig fyllning.
 3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
 4. Smörj mazarinformarna med lite mjukt smör.
 5. TRYCK UT DEG FÖR HAND: Dela upp mördegen i 32 bitar. Lägg en bit mördeg i varje form. Tryck ut degen med mjölad tumme tunt längs med botten och upp längs kanterna i formarna.
 6. MED KAVEL: Man kan också kavla ut mördegen på mjölat bakbord till ca 3 mm tjocklek och klä formarna med deg. Detta är att rekommendera om du har engångsformar i aluminium. Kavla ut hälften av degen i taget. Använd en utstickare om du vill och ta ut rundlar som är lagom till formarna. Eller skär ut rektanglar med en en kniv eller degsporre. Klä formarna med mördeg. Skär av deg längs kanterna längst upp.
 7. Fördela sedan mandelsmeten/mazarinmassan i formarna. Räkna ungefär 2 msk i varje. Justera sedan på slutet så alla formar får ungefär lika mycket fyllning. Det är bara att klicka då fyllningen sedan flyter ut.
 8. Lägg över på en plåt och grädda mazarinerna i mitten av ugnen i ca 18 minuter.
 9. Ta ut och låt svalna i formarna två minuter. Vänd sedan upp dem att svalna helt upp och ner på bakplåtspapper. Då blir ytan platt och fin till glasering.
 10. GARNERING: När mazarinerna svalnat kan du glasera dem med sockerglasyr.
 11. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr. Klicka och bred ut ca 1-2 tsk på varje med en smörkniv och bred ut glasyren. Glasyren flyter sedan ut och blir jämn och fin.
 12. Låt stå och stelna i minst 30 minuter eller tills glasyren stelnat.
 13. Om du vill kan du garnera mazarinerna innan glasyren stelnat med syltat apelsinskal - som jag gjorde till bilden; eller rostad flagad mandel eller annat valfritt.
E-mail
Medel: 3.8 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 218 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-04