Munkar eller doughnuts

Hur du lagar och friterar doughnuts eller munkar med hål i. Blir riktigt goda till fika, Valborg, fest och kakbord.

Munkarna kan du vända i vanligt socker eller socker med kanel samt garnera med sockerglasyr eller chokladglasyr samt strössel.

Jag fick ut 24 doughnuts samt 24 små minidoughnuts av mitt-delen som man sticker ut. Om man vill kan man knåda ihop degbitarna från mitt-delarna och baka ut några till stora doughnuts.

24 munkar eller doughnuts plus 24 minidoughnuts

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 35 gram jäst, 3/4 pkt
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 100 gram mjukt smör
  • 6 äggulor
  • TILL FRITERING: 2 liter frityrolja som rapsolja, solrosolja eller majsolja
  • GARNERINGSFÖRSLAG: 1 sats sockerglasyr - se ovan
  • 1 sats chokladglasyr - se ovan
  • 2 dl strössel av valfria sorter
  • 2 dl strösocker
  • 1 sats kanelsockerblandning - se ovan

Tillagning

  1. Värm mjölken till 35 grader.
  2. Smula jästen i en skål och blanda ner någon dl av mjölken. Rör tills jästen löst sig.
  3. Mät upp vetemjöl, socker och salt i en stor degbunke eller i en degbunke till en degblandare.
  4. Tillsätt den varma mjölken samt jästblandningen.
  5. Rör ihop till en smulig kladdig deg.
  6. Blanda i klickar av mjukt smör.
  7. Tillsätt äggen och blanda ihop till en deg.
  8. Knåda ihop degen och knåda den smidig för hand i ca 10 minuter eller i degblandare ca 7 minuter.
  9. Ställ degen att jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek ca 1 timme.
  10. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.
  11. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek.
  12. Stansa ut runda munkar och ta ut hål i mitten med utstickare.
  13. Delarna som blir från mitten kan du jäsa och fritera som de andra munkarna till minimunkar eller knåda ihop och stansa ut till fler stora munkar.
  14. Lägg över munkarna på mjölade plåtar, brickor, skärbrädor eller baklåtspapper.
  15. Jäs i en timme övertäckta.
  16. Värm frityrolja i en fritös eller kastrull till 180 °C.
  17. Fritera 3-4 munkar i taget. Vänd dem försiktigt efter ca en minut då de fått fin mörk brun färg och fritera en minut till på andra sidan.
  18. Ta upp och lägg på en bricka eller plåt med hushållspapper under att rinna av.
  19. Fortsätt fritera resten av munkarna. Samt även minimunkarna om du gjort sådana.
  20. GARNERING: Förbered den eller de garneringar du vill ha - häll upp strösocker, florsocker samt strössel på tallrikar eller skålar; blanda kanel och socker (se ovan) om du gillar det; blanda sockerglasyr och chokladglasyr (se ovan) om du vill ha det.
  21. Låt munkarna svalna så att du kan ta i dem.
  22. Vänd dem i strösocker, kanelsocker och/eller florsocker. Vill du glasera dem så doppar du ena halvan i glasyr och snurrar försiktigt så glasyren fastnar. Lägg med glasyren upp på bakplåtspapper eller galler att stelna. De kan även doppas i strössel också innan glasyren stelnat.
  23. Munkarna är klara att serveras.
  24. Munkar som blir över kan frysas och tinas och värmas försiktigt i mikron till servering.
Munkarna eller doughnuts på jäsning
Jäs munkarna eller doughnutsen innan fritering. Först jäser du degen och sedan stansar du ut degen till doughnuts och jäser en andra gång. Du kan göra större eller mindre munkar; vidare minimunkar av mitt-delen.
Doughnuts eller munkar i fritös
Doughnuts eller munkar friterar du först på en sida och vänder sedan när de fått fin färg efter någon minut och friterar andra sidan. Lägg upp på hushållspapper att rinna av och svalna.
Minimunkar eller minidoughnuts i fritös
Av mitt-delen som du stansar ut kan du fritera minimunkar eller minidoughnuts. Vänd i strösocker, kanelsocker eller florsocker till servering. Eller doppa i glasyr och strössel.
Garnering av munkar eller doughnuts.
När munkarna svalnat så du kan ta i dem så garnerar du dem som du vill - vanligt är att vända dem i strösocker, florsocker, kanelsocker, sockerglasyr, chokladglasyr och strössel.
Doughnuts eller munkar på bricka
Doughnuts eller munkar på bricka garnerade med sockerglasyr och färgat strössel, strösocker, chokladglasyr, kanelsocker med mera.
Munkar eller doughnuts garnerade, på jäsning och i fritös.
Tre steg av tillagningen: färdiga doughnuts med garnering; doughnuts i fritösen och utstansad samt formad deg till munkarna.
Chokladglasyr till munkarna
Chokladglasyr till munkarna rör du ihop av florsocker, mjölk, kakao och smält smör. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.
Degen till munkarna innan jäsning.
Degen till munkarna innan jäsning. Sätt att jäsa övertäckt till dubbel storlek ca en timme.
Kanelsocker till garnering
Gillar du munkar med kanel och socker så blandar du helt enkelt ett kanelsocker av strösocker och kanel samt eventuellt någon tsk vaniljsocker i.
Sockerglasyr till munkarna
Sockerglasyr är lätt att röra ihop av florsocker, mjölk och lite vaniljsocker. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.
Lite saker du behöver till fritering och tillagning av munkarna
Lite saker du behöver till fritering och tillagning av munkarna - en fritös, termometer, stekpinsett och något att hantera munkarna med i fritösen, utstickare - ringar i metall - att stansa ut degen till munkarna med, kavel, degbunke och bakbricka.

Garnering

  • Strösocker - vänd munkarna i vanligt strösocker. Gott är att blanda med lite vaniljsocker också - ta förslagsvis 2 dl socker och en tsk vaniljsocker.
  • Florsocker - vänd munkarna i rejält med florsocker. Gott är att blanda med lite vaniljsocker också - ta förslagsvis 2 dl socker och en tsk vaniljsocker.
  • Sockerglasyr eller chokladglasyr - doppa munkarna på en sida i sockerglasyr. Låt stelna eller doppa vidare i strössel som färgat strössel, hackade nötter, chokladströssel eller valfritt strössel.

Munkar eller doughnuts som friteras
Fritera egna munkar eller doughnuts och garnera med det du gillar - som strösocker, florsocker, kanelsocker eller doppa i sockerglasyr eller chokladglasyr samt färgat strössel eller chokladströssel. Använd fantasin och toppa med det du gillar.

Sockerglasyr

Blanda 3 dl florsocker med 5 msk mjölk samt 1 tsk vaniljsocker. Rör ihop i en skål och förvara övertäckt med gladplast till användning.

Chokladglasyr

Blanda 3 dl florsocker med 6 msk mjölk, 3 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker samt 50 gram smält smör eller margarin. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.

Kanelsocker

Vänd munkarna i strösocker blandat med kanel. Ett förslag är att ta blanda en dl socker och 3 tsk kanel.

Du behöver

  • En fritös eller en gryta med lock att fritera i. Använder du en gryta så behöver du en termometer också.
  • En slev eller stekpinsett i stål eller plast som tål hög värme (200 °C).
  • Runda utstickare i metall - en stor på runt 8 cm diameter som formar diameterna på munkarna och en mindre på ca 3 cm diameter som du sticker ut hålet i mitten med.
  • En kavel och en stor degbunke eller degblandare (hushållsassistent).

Ta hand om frityroljan

Oljan som blir kvar när du friterat kan du låta svalna helt, sila upp och hälla tillbaka i samma flaskor du köpt oljan i. Oljan kan du fritera med igen. Vill du slänga den så ska du inte hälla ut den i ditt avlopp utan lämna till återvinningsstation.

E-mail
Medel: 4.2 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-03