Kristyr

Introduktion och förberedelse

Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus. En hård kristyr av vispad äggvita, florsocker och ättika som både god och hård nog att spritsa ut i fina mönster.

Spana in min film på Youtube hur man gör och vispar ihop kristyr.

Denna kristyr håller sig bra och är dessuotm god att äta - inom rimlig tid såklart.

Den är lätt att spritsa samt blir hårdare än vanlig sockerglasyr och passar därför till pepparkakshus och pepparkakor.

Du kan späda kristyren med lite vatten för att få en kristyr som är lättare att spritsa ut i tunnare mönster. Tillsätt lite i taget till önskad konsistens på slutet.

Den lösare andra varianten på sockerglasyr passar till mazarin eller kanelbullar och den blandar du av bara florsocker samt några droppar vatten.

Du behöver en spritspåse med valfri tyll att spritsa ut kristyren med. Man kan också forma en strut av bakplåtspapper men moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa.

Färga kristyren

Kristyren kan du färga med någon droppe hushållsfärg. Vanligast är rött (rosa), gult och grönt. Ett alternativ är att dela upp kristyren i flera skålar och färga dem i olika färger.

1 sats kristyr

 • Förberedelse: 3 min
 • Tillagning: 3 min
 • Klart på: 6 min

Ingredienser

 • 4 dl florsocker
 • 1 äggvita av ett medelstort ägg
 • 1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft
 • 1-2 msk vatten (valfritt)

Tillagning

 1. Blanda och rör ihop florsocker, äggvita och ättika i en bunke.
 2. Vispa kristyren med elvisp några minuter så att den blir hård. Du kan späda den med lite vatten om du vill ha en lite tunnare kristyr för att spritsa finare mönster. Hur tjock man vill ha den beror på hur stor pip man vill spritsa med och hur fint mönster man vill göra.
 3. Dela ev. på kristyren i två skålar om du vill färga en del av kristyren med någon droppe hushållsfärg ex. röd eller grön.
 4. Använd en spritspåse med ett munstycke med ett litet hål eller gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Klipp sedan att litet hål längst ner. Du kan också ta en vanlig fryspåse och klippa ett litet hål i hörnet.
 5. Fyll struten, påsen eller spritspåsen med kristyr.
 6. Spritsa mönster och dekoration på pepparkakorna eller pepparkakshuset.
 7. Spritsa kristyren på bakverket eller det du har den till och låt sedan kristyren stelna.
 8. Ett tips om du gör pepparkakshus är att dekorerar delarna som ex. väggarna och taket först när de är liggande och sedan låta kristyren stelna. Efter det kan du sätta ihop huset med smält socker.
E-mail
Medel: 4.1 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.