Kristyr

Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus. En hård kristyr av vispad äggvita, florsocker och ättika som både god och hård nog att spritsa ut i fina mönster.

Spana in min film på Youtube hur man gör och vispar ihop kristyr.

Denna kristyr håller sig bra och är dessuotm god att äta - inom rimlig tid såklart.

Den är lätt att spritsa samt blir hårdare än vanlig sockerglasyr och passar därför till pepparkakshus och pepparkakor.

Den lösare andra varianten på sockerglasyr passar till mazarin eller kanelbullar och den blandar du av bara florsocker samt några droppar vatten.

Du behöver en spritspåse med valfri tyll att spritsa ut kristyren med. Man kan också forma en strut av bakplåtspapper men moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa.

Färga kristyren

Kristyren kan du färga med någon droppe hushållsfärg. Vanligast är rött (rosa), gult och grönt. Ett alternativ är att dela upp kristyren i flera skålar och färga dem i olika färger.

1 sats kristyr

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita av ett medelstort ägg
  • 1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Tillagning

  1. Blanda och rör ihop florsocker, äggvita och ättika i en bunke.
  2. Vispa kristyren med elvisp några minuter så att den blir hård.
  3. Dela ev. på kristyren i två skålar om du vill färga en del av kristyren med någon droppe hushållsfärg ex. röd eller grön.
  4. Använd en spritspåse med ett munstycke med ett litet hål eller gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Klipp sedan att litet hål längst ner. Du kan också ta en vanlig fryspåse och klippa ett litet hål i hörnet.
  5. Fyll struten, påsen eller spritspåsen med kristyr.
  6. Spritsa mönster och dekoration på pepparkakorna eller pepparkakshuset.
  7. Spritsa kristyren på bakverket eller det du har den till och låt sedan kristyren stelna.
  8. Ett tips om du gör pepparkakshus är att dekorerar delarna som ex. väggarna och taket först när de är liggande och sedan låta kristyren stelna. Efter det kan du sätta ihop huset med smält socker.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept