Glassbomb

En festlig dessert med glass i olika lager du sedan garnerar och serverar som glassbomb.
En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.
Skippa helst tomtebloss då det ramlar ner ej så hälsosamma saker på bomben när de brinner.
Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och hemgjord sorbet. Du kan såklart köpa färdig vaniljglass och färdig köpt sorbet som du mjukrör och sedan häller i bunkarna och gör glassbomben.
Har du en glassmaskin så använd den att göra vaniljglass och sorbet.
Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.
Du behöver två bunkar - en 1-litersbunke och en 3-litersbunke.
Istället för att göra egen sorbet går det utmärkt att köpa färdig sorbet. Räkna ca 1 liter till nedan recept.

8 portioner glassbomb

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Sorbet: 0,5 liter färska eller frysta hallon, jordgubbar eller hackad mango
  • 4 msk florsocker
  • 3 äggvitor

Tillagning

  1. Vispa gulor och socker samt vaniljsocker pösigt.
  2. Vispa grädden till fast konsistens.
  3. Blanda ner den vispade grädden i ägg- och sockerblandningen. Nu ska du frysa vaniljparfaiten. Häll parfaiten i den stora skålen. Sätt den lilla skålen i parfaiten så att den trycks ut upp längs kanterna. Lägg tyngd i skålen ex. fyll den med strösocker. Ställ in parfaiten i frysen i ca en timme.
  4. Sorbeten: Mosa eller mixa bär eller mangon i en matberedare eller mixer eller förhand. Mosa ihop med sockret.
  5. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner fruktmoset.
  6. Ta ut skålen med vaniljparfaiten och ta ur den lilla skålen som du nu fyller med sorbeten. Ställ in glassbomben i frysen igen och frys den minst en timme så att glass och sorbet är väl frysta. Hit kan du förbereda och glassbomben håller sig flera veckor i frysen.
  7. När det är dags att äta glassbomben så tar du ut den. Därefter doppar du skålen i hett vatten så att den släpper från skålen och vänder glassbomben upp och ner på ett serveringsfat, bricka eller tallrik.
  8. Låt stå och mjukna något ca 20 minuter.
  9. Garnera glassbomben under tiden med festligheter, färsk frukt som hallon, blåbär eller jordgubbar. Vidare kan du ha flagad rostad mandel på eller pistagenötter. Du kan också sätta ex. tunna flarn som ex. knäckflarn omlott runt glassbombens kanter - tryck fast med lite vispad grädde emellan. Du kan också flaga vit choklad med en osthyvel över glassbomben. Eller använda fantasin.
  10. Tänd på tomteblossen och servera glassbomben.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer