Glassbomb

Introduktion och förberedelse

En festlig dessert med glass i olika lager du sedan garnerar och serverar som glassbomb.

En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.

Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och en enkel hemgjord sorbet du kan smaksätta med hallon, mango, blåbär eller jordgubb.

Varianter

  • Du kan köpa färdig vaniljglass och ta det istället för parfaiten nedan.
  • Istället för att göra egen sorbet går det att köpa färdig sorbet. Räkna ca 1 liter till nedan recept. Låt den stå framme lite och rör den mjuk så du kan fördela ner den i bunkarna och göra glassbomben.

Överkurs med hemgjord glass och sorbet

Du behöver

  • Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.
  • Vill du ha två lager som på bilden så behöver du två bunkar - en 1-litersbunke och en 3-litersbunke. Vill du ha fler lager så får du ha fler bunkar i olika storlekar.

Garnering

Du kan garnera glassbomben som du vill med flaggor, pinnar med glitter, färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär; rostade mandelspån och/eller pistage, mandelflarn, kanderade nötter, riven vit eller annan choklad, tunn choklad som Noblesse, After Eight eller Non-stop, strössel, minimaränger eller krossade stora maränger, vispad grädde, chokladsås, skivad banan, minimarschmallows, krossat lakritsgodis, lakritssirap med mera.

Skippa helst tomtebloss då det ramlar ner ohälsosamma saker på glassbomben när de brinner - det är dock valfritt.

8 portioner glassbomb

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Sorbet: 0,5 liter färska eller frysta hallon, jordgubbar, blåbär eller hackad mango
  • 4 msk florsocker
  • 3 äggvitor

Tillagning

  1. Vispa gulor och socker samt vaniljsocker pösigt.
  2. Vispa grädden till fast konsistens.
  3. Blanda ner den vispade grädden i ägg- och sockerblandningen. Nu ska du frysa vaniljparfaiten. Häll parfaiten i den stora skålen. Sätt den lilla skålen i parfaiten så att den trycks ut upp längs kanterna. Lägg tyngd i skålen ex. fyll den med strösocker. Ställ in parfaiten i frysen i ca en timme.
  4. Sorbeten: Mosa eller mixa bär eller mangon i en matberedare eller mixer eller förhand. Mosa ihop med sockret.
  5. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner fruktmoset.
  6. Ta ut skålen med vaniljparfaiten och ta ur den lilla skålen som du nu fyller med sorbeten. Ställ in glassbomben i frysen igen och frys den minst en timme så att glass och sorbet är väl frysta. Hit kan du förbereda och glassbomben håller sig flera veckor i frysen.
  7. När det är dags att äta glassbomben så tar du ut den. Därefter doppar du skålen i hett vatten så att den släpper från skålen och vänder glassbomben upp och ner på ett serveringsfat, bricka eller tallrik.
  8. Låt stå och mjukna något ca 20 minuter.
  9. Garnera glassbomben under tiden med festligheter, färsk frukt som hallon, blåbär eller jordgubbar. Vidare kan du ha flagad rostad mandel på eller pistagenötter. Du kan också sätta ex. tunna flarn som ex. knäckflarn omlott runt glassbombens kanter - tryck fast med lite vispad grädde emellan. Du kan också flaga vit choklad med en osthyvel över glassbomben. Eller använda fantasin.
  10. Tänd på tomteblossen och servera glassbomben.
E-mail
Medel: 4.1 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 361 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-02

Tillbehör och liknande recept:

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt...