Glassbomb

En festlig dessert med glass i olika lager du sedan garnerar och serverar som glassbomb. En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.

Skippa helst tomtebloss då det ramlar ner ej så hälsosamma saker på bomben när de brinner.

Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och hemgjord sorbet. Du kan såklart köpa färdig vaniljglass och färdig köpt sorbet som du mjukrör och sedan häller i bunkarna och gör glassbomben.

Har du en glassmaskin så använd den att göra vaniljglass och sorbet.

Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.

Du behöver två bunkar - en 1-litersbunke och en 3-litersbunke.

Istället för att göra egen sorbet går det utmärkt att köpa färdig sorbet. Räkna ca 1 liter till nedan recept.

8 portioner glassbomb

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Sorbet: 0,5 liter färska eller frysta hallon, jordgubbar eller hackad mango
  • 4 msk florsocker
  • 3 äggvitor

Tillagning

  1. Vispa gulor och socker samt vaniljsocker pösigt.
  2. Vispa grädden till fast konsistens.
  3. Blanda ner den vispade grädden i ägg- och sockerblandningen. Nu ska du frysa vaniljparfaiten. Häll parfaiten i den stora skålen. Sätt den lilla skålen i parfaiten så att den trycks ut upp längs kanterna. Lägg tyngd i skålen ex. fyll den med strösocker. Ställ in parfaiten i frysen i ca en timme.
  4. Sorbeten: Mosa eller mixa bär eller mangon i en matberedare eller mixer eller förhand. Mosa ihop med sockret.
  5. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner fruktmoset.
  6. Ta ut skålen med vaniljparfaiten och ta ur den lilla skålen som du nu fyller med sorbeten. Ställ in glassbomben i frysen igen och frys den minst en timme så att glass och sorbet är väl frysta. Hit kan du förbereda och glassbomben håller sig flera veckor i frysen.
  7. När det är dags att äta glassbomben så tar du ut den. Därefter doppar du skålen i hett vatten så att den släpper från skålen och vänder glassbomben upp och ner på ett serveringsfat, bricka eller tallrik.
  8. Låt stå och mjukna något ca 20 minuter.
  9. Garnera glassbomben under tiden med festligheter, färsk frukt som hallon, blåbär eller jordgubbar. Vidare kan du ha flagad rostad mandel på eller pistagenötter. Du kan också sätta ex. tunna flarn som ex. knäckflarn omlott runt glassbombens kanter - tryck fast med lite vispad grädde emellan. Du kan också flaga vit choklad med en osthyvel över glassbomben. Eller använda fantasin.
  10. Tänd på tomteblossen och servera glassbomben.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept