Fryst melondaiquiri
Fryst melondaiquiri eller Frozen Melon Daiquiri är en fryst slushig cocktail som mixas av fruktig melon, is, ljus rom, färskpressad lime samt sockerlag.
En variant på Daiquiri fast mixad med is och melon - en melondrink helt enkelt.
Tillagning
- Gör sockerlag om du ej redan gjort det.
- Dela och kärna ur melonen. Tips är att ta ut 6 kulor av melonen till garnering eller spara 1/4 klyfta och göra detta till servering. Skär melon klyftor och sedan i tärningar så att du har ca 100 gram. Tärningarna frös jag in. Det går även att använda färsk melon. Spara melonkulorna eller 1/4 melonklyfta i kylen till garnering.
- Pressa limesaft.
- Krossa isen i en iskross eller mixa isen till krossad is i drinkmixern eller blendern. Lägg över i en skål vid sidan.
- Mät upp rom, limesaft och sockerlag i mixern.
- Tillsätt melon och is samt mixa. Tillsätt lite vichyvatten i taget om det blir för trögflytande. Vattnet gör så att allt mixas runt lättare.
- Mixa ca 30 sekunder tills du har en fint mixad, trögt flytande och slät isröra - slush.
- Smaka av med ev. mer sockerlag till önskad sötma. Melonen är olika söt beroende på hur mogen den är så då tycker jag man kan justera med sockerlag.
- Häll upp i glas försiktigt med hjälp av en sked så inte allt kommer på en gång. Garnera med melonkulor du satt på bampuspett - jag tog två spett från varsin sida med tre melonkulor i mitten så de gick att lägga på kanten av glaset utan att ramla ner i drinken.
Serveringsförslag
- Passar till fördrink, fest, cocktails, vid poolen, ta med i termos till stranden, i solen osv.
- Gott med chips, rostade kikärter eller nötter till.
- Man kan även ha ett avklippt halft sugrör i.
Val av glas
Du kan servera drinken i Martini-glas som på bilden eller Margharita-glas, champagnekupor, flöjtglas eller Gin&tonic-kupor eller liknande.
Garnering
- Garnera gärna med kulor av melon. Gröp ut förslagsvis 3 kulor till varje drink med ett kuljärn och sätt på bambuspett.
- Eller ta enbart en skiva lime, torkad lime, ätliga blommor eller drinkpinne med frukt.
Val av melon
- Jag gjorde drinken med cantaloupemelon men du kan ta annan melon som honungsmelon, nätmelon, vattenmelon, galiamelon eller grodskinnsmelon - piel de sapo.
- Välj mogen melon. Annars kan det behövas lite extra sockerlag i drinken - smaka av innan servering.
- Jag frös in tärnad melon kvällen innan men drinken kan även mixas med färsk melon.
Varianter
- Du kan byta melon mot annan frukt och göra en banandaiquiri, hallondaiquiri eller jordgubbsdaiquiri.
- Du kan göra en god alkoholfri variant om du utesluter rom eller ersätter med 1/2 tsk romessens.
Förberedelse
- Gör sockerlag innan. Det är lätt - bara att blanda strösocker med vatten och så värmar man så det löser sig samt låter sedan svalna.
- Vill du förbereda hela drinken innan så går det också bra. Frys in i en burk. Tina lite i mikron och rör till lagom isig slush till servering.
Tips
- Du behöver en drinkmixer eller blender för att mixa drinken med.
- Du kan ta 4-6 cl rom per drink beroende på hur stark du vill ha drinken. IBA har 4,5 cl per drink i sitt recept på Daiquiri.
Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal