Helstekt karré eller kotlett

Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.

Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås. Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål. Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.

5 portioner helstekt karré eller kotlett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 kg karré eller kotlettrad utan ben
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 150 gram rotselleri
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 2 gula lökar
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 klyftor vitlök
  • 200 gram vitkål i klyftor
  • 4 krm ingefära
  • Steksås: 50 gram smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 5 dl sky från steken
  • 2,5 dl grädde
  • 4 msk ljus soja
  • 1 msk gelé ex. rödvinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar
  • 65 gram grönsallad
  • 3 tärnade tomater
  • 4 saltgurkor
  • 1 dl gelé eller lingon
  • 0,5 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugn på 150 grader.
  2. Bind eventuellt upp köttet med steksnöre.
  3. Skala och rensa rotfrukter, persilja, vitlök, kål och lök.
  4. Hacka i grova bitar.
  5. Hetta upp en stekpanna.
  6. Gnid in köttet med salt, ingefära och peppar.
  7. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
  8. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter, stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta.
  9. Bryn grönsakerna lite i taget och fördela runt köttet.
  10. Sätt i ugnen och låt gå i cirka 40 minuter.
  11. Tillsätt 5 deciliter hett vatten.
  12. Sätt i en termometer.
  13. Stek ytterligare cirka 40 minuter till - ta ut köttet när innertemperaturen är 70 grader.
  14. Börja skala och förbered potatis samt koka den när du har ca 20 min kvar på steken.
  15. Ta ut och låt steken vila 10 minuter. Gärna i folie.
  16. Sila av stekskyn från steken i en kanna. Spara grönsakerna och lägg tillbaks i stekformen eller på serveringsfat.
  17. Gör under tiden såsen: Smält smör i en såskastrull.
  18. Rör i vetemjöl och rör ut det tills det ej är klumpar.
  19. Vispa ner stekskyn lite i taget tills såsen är klumpfri.
  20. Vispa i grädden och koka upp.
  21. Låt såsen koka 5 minuter på låg värme under omrörning.
  22. Smaka av den med soja, gele, salt och peppar.
  23. Skär köttet i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat.
  24. Rotfrukterna kan serveras till steken - förslagsvis under den skivade steken som en bädd.
  25. Klassiskt till är kokt potatis, grönsaker, saltgurka, gelé och steksås.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept