Helstekt karré eller kotlett med vitkål
Helstekt karré eller kotlett stekt med tillbehör som rotfrukter och vitkål.
Vitkålen och rotfrukterna ger en god smak åt skysåsen som lagas med grädde.
Tillagning
- Sätt ugn på 150 grader vanlig ugn.
- Bind eventuellt upp köttet med steksnöre.
- Skala och rensa rotfrukter, persilja, vitlök, kål och lök.
- Hacka i grova bitar.
- Hetta upp en stekpanna.
- Gnid in köttet med salt, ingefära och peppar.
- Bryn köttet hastigt runt om i smör.
- Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter, stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta.
- Bryn grönsakerna lite i taget och fördela runt köttet.
- Sätt i ugnen och låt gå i cirka 40 minuter.
- Tillsätt 5 deciliter hett vatten.
- Sätt i en termometer.
- Stek ytterligare cirka 40 minuter till - ta ut köttet när innertemperaturen är 70 grader.
- Börja skala och förbered potatis samt koka den när du har ca 20 min kvar på steken.
- Ta ut och låt steken vila 10 minuter. Gärna i folie.
- Sila av stekskyn från steken i en kanna. Spara grönsakerna och lägg tillbaks i stekformen eller på serveringsfat.
- Gör under tiden såsen: Smält smör i en såskastrull.
- Rör i vetemjöl och rör ut det tills det ej är klumpar.
- Vispa ner stekskyn lite i taget tills såsen är klumpfri.
- Vispa i grädden och koka upp.
- Låt såsen koka 5 minuter på låg värme under omrörning.
- Smaka av den med soja, gele, salt och peppar.
- Skär köttet i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat.
- Rotfrukterna kan serveras till steken - förslagsvis under den skivade steken som en bädd.
- Klassiskt till är kokt potatis, grönsaker, saltgurka, gelé och steksås.
Serveringsförslag
- Servera förslagsvis med rödvinbärsgelé eller äppelgelé, lingon, saltgurka samt grönsallad.
- Gott till är även kokt potatis.
Tips
- Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål.
- Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal