Helstekt karré eller kotlett

Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.

Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås. Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål. Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.

5 portioner helstekt karré eller kotlett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 kg karré eller kotlettrad utan ben
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 150 gram rotselleri
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 2 gula lökar
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 klyftor vitlök
  • 200 gram vitkål i klyftor
  • 4 krm ingefära
  • Steksås: 50 gram smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 5 dl sky från steken
  • 2,5 dl grädde
  • 4 msk ljus soja
  • 1 msk gelé ex. rödvinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar
  • 65 gram grönsallad
  • 3 tärnade tomater
  • 4 saltgurkor
  • 1 dl gelé eller lingon
  • 0,5 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugn på 150 grader.
  2. Bind eventuellt upp köttet med steksnöre.
  3. Skala och rensa rotfrukter, persilja, vitlök, kål och lök.
  4. Hacka i grova bitar.
  5. Hetta upp en stekpanna.
  6. Gnid in köttet med salt, ingefära och peppar.
  7. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
  8. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter, stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta.
  9. Bryn grönsakerna lite i taget och fördela runt köttet.
  10. Sätt i ugnen och låt gå i cirka 40 minuter.
  11. Tillsätt 5 deciliter hett vatten.
  12. Sätt i en termometer.
  13. Stek ytterligare cirka 40 minuter till - ta ut köttet när innertemperaturen är 70 grader.
  14. Börja skala och förbered potatis samt koka den när du har ca 20 min kvar på steken.
  15. Ta ut och låt steken vila 10 minuter. Gärna i folie.
  16. Sila av stekskyn från steken i en kanna. Spara grönsakerna och lägg tillbaks i stekformen eller på serveringsfat.
  17. Gör under tiden såsen: Smält smör i en såskastrull.
  18. Rör i vetemjöl och rör ut det tills det ej är klumpar.
  19. Vispa ner stekskyn lite i taget tills såsen är klumpfri.
  20. Vispa i grädden och koka upp.
  21. Låt såsen koka 5 minuter på låg värme under omrörning.
  22. Smaka av den med soja, gele, salt och peppar.
  23. Skär köttet i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat.
  24. Rotfrukterna kan serveras till steken - förslagsvis under den skivade steken som en bädd.
  25. Klassiskt till är kokt potatis, grönsaker, saltgurka, gelé och steksås.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer