Helstekt karré eller kotlett
Introduktion och förberedelse
Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.
Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås. Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål. Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.
Tillagning
- Sätt ugn på 150 grader.
- Bind eventuellt upp köttet med steksnöre.
- Skala och rensa rotfrukter, persilja, vitlök, kål och lök.
- Hacka i grova bitar.
- Hetta upp en stekpanna.
- Gnid in köttet med salt, ingefära och peppar.
- Bryn köttet hastigt runt om i smör.
- Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter, stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta.
- Bryn grönsakerna lite i taget och fördela runt köttet.
- Sätt i ugnen och låt gå i cirka 40 minuter.
- Tillsätt 5 deciliter hett vatten.
- Sätt i en termometer.
- Stek ytterligare cirka 40 minuter till - ta ut köttet när innertemperaturen är 70 grader.
- Börja skala och förbered potatis samt koka den när du har ca 20 min kvar på steken.
- Ta ut och låt steken vila 10 minuter. Gärna i folie.
- Sila av stekskyn från steken i en kanna. Spara grönsakerna och lägg tillbaks i stekformen eller på serveringsfat.
- Gör under tiden såsen: Smält smör i en såskastrull.
- Rör i vetemjöl och rör ut det tills det ej är klumpar.
- Vispa ner stekskyn lite i taget tills såsen är klumpfri.
- Vispa i grädden och koka upp.
- Låt såsen koka 5 minuter på låg värme under omrörning.
- Smaka av den med soja, gele, salt och peppar.
- Skär köttet i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat.
- Rotfrukterna kan serveras till steken - förslagsvis under den skivade steken som en bädd.
- Klassiskt till är kokt potatis, grönsaker, saltgurka, gelé och steksås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal