Helstekt karré eller kotlett

Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.

Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås. Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål. Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.

5 portioner helstekt karré eller kotlett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 kg karré eller kotlettrad utan ben
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 150 gram rotselleri
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 2 gula lökar
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 klyftor vitlök
  • 200 gram vitkål i klyftor
  • 4 krm ingefära
  • Steksås: 50 gram smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 5 dl sky från steken
  • 2,5 dl grädde
  • 4 msk ljus soja
  • 1 msk gelé ex. rödvinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar
  • 65 gram grönsallad
  • 3 tärnade tomater
  • 4 saltgurkor
  • 1 dl gelé eller lingon
  • 0,5 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugn på 150 grader.
  2. Bind eventuellt upp köttet med steksnöre.
  3. Skala och rensa rotfrukter, persilja, vitlök, kål och lök.
  4. Hacka i grova bitar.
  5. Hetta upp en stekpanna.
  6. Gnid in köttet med salt, ingefära och peppar.
  7. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
  8. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter, stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta.
  9. Bryn grönsakerna lite i taget och fördela runt köttet.
  10. Sätt i ugnen och låt gå i cirka 40 minuter.
  11. Tillsätt 5 deciliter hett vatten.
  12. Sätt i en termometer.
  13. Stek ytterligare cirka 40 minuter till - ta ut köttet när innertemperaturen är 70 grader.
  14. Börja skala och förbered potatis samt koka den när du har ca 20 min kvar på steken.
  15. Ta ut och låt steken vila 10 minuter. Gärna i folie.
  16. Sila av stekskyn från steken i en kanna. Spara grönsakerna och lägg tillbaks i stekformen eller på serveringsfat.
  17. Gör under tiden såsen: Smält smör i en såskastrull.
  18. Rör i vetemjöl och rör ut det tills det ej är klumpar.
  19. Vispa ner stekskyn lite i taget tills såsen är klumpfri.
  20. Vispa i grädden och koka upp.
  21. Låt såsen koka 5 minuter på låg värme under omrörning.
  22. Smaka av den med soja, gele, salt och peppar.
  23. Skär köttet i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat.
  24. Rotfrukterna kan serveras till steken - förslagsvis under den skivade steken som en bädd.
  25. Klassiskt till är kokt potatis, grönsaker, saltgurka, gelé och steksås.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer