Fiskterrine med skaldjur

En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks). Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.
Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång 1,5 liters terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du havlera receptet till 4 portioner.
Fisken ska vara utan skinn och de flesta benen - små ben ex. i gäddan mixas sönder så de behöver man ej pilla bort så noga.
Receptet ger ca 16 skivor fiskterrine.
Skivor av hemlagad fiskterrine med skaldjur är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.

8 portioner fiskterrine med skaldjur

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 400 gram gäddfilé, torskfilé eller annan vit fisk
  • 200 gram laxfilé utan skinn och ben
  • 100 gram surimisticks (crabsticks)
  • 150 gram skalade räkor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • Romsås: 5 dl crème fraiche eller turkisk matyoghurt
  • 4 msk majonnäs
  • 0,5 dl finhackad gräslök
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 3 msk citronsaft
  • 1 dl rom som stenbitsrom, forell- eller löjrom

Tillagning

  1. Fisk, ägg och grädde ska vara kylskåpskallt. Tina surimisticks. Skala räkor.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
  3. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
  4. Skär fiskfiléerna och surmimisticks i bitar och lägg dem i en matberedare monterad med kniv tillsammans med saltet.
  5. Kör till en finfördelad fiskfärs.
  6. Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg - ett i taget under gång.
  7. Tillsätt grädde lite i taget.
  8. Fördela halva färsen i formen.
  9. Lägg ett lager räkor över fiskfärsen.
  10. Häll och bred ut resten av fiskfärsen över räkorna.
  11. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
  12. Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
  13. Grädda fisk- skaldjursterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
  14. Ta ut och låt terrinen svalna. Hit kan du förbereda och ha fisk- och skaldjursterrinen inslagen i bakplåtspapper samt glasplast i kylen någon eller några dagar.
  15. Vid servering stjälper du upp den och skär fina ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
  16. Romsås till fisk- skaldjursterrinen: blanda matyoghurt, hackad rödlök, majonnäs, gräslök och rom till en sås i en skål.
  17. Servera terrinen i skivor med romsåsen, kokt potatis samt grönsallad och tomater. Eller bara med grönsallad, tomat och romsås till förrätt.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer