Vitvinssås med saffran

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vitvinssås smaksatt med saffran passar till stekt eller grillad fisk, skaldjur; som pastasås med lax eller räkor eller till varmrökt lax.

Enkel vitvinssås med ett halvt krm saffran i får fin gul färg och fyllig smak. Grunden är en vitvinssås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.

Här med fiskbuljongtärning. Du kan också koka egen fiskbuljong.

Variant med maizenaredning:

Ännu enklare är det med maizenaredning istället för vetemjöl. Då blir också hummersåsen glutenfri. Byt vetemjölet mot ca 1-2 msk ljus maizenaredning.

4 portioner vitvinssås med saffran

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 0,5 krm saffran, bara några korn
  • 1/2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull. Spara en msk smör till slutet.
  3. När löken är mjuk rör du ut 1,5 msk mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Tillsätt saffran. Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde. Låt småkoka i 10 minuter.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Vispa i en klick smör på slutet - mixa gärna upp såsen lite fluffig med stavmixer.
  8. Garnera och rör gärna i lite hackad gräslök på slutet.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.