Vitvinssås med saffran

Introduktion och förberedelse

Vitvinssås smaksatt med saffran passar till stekt eller grillad fisk, skaldjur; som pastasås med lax eller räkor eller till varmrökt lax.

Enkel vitvinssås med ett halvt krm saffran i får fin gul färg och fyllig smak. Grunden är en vitvinssås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.

Här med fiskbuljongtärning. Du kan också koka egen fiskbuljong.

Variant med maizenaredning:

Ännu enklare är det med maizenaredning istället för vetemjöl. Då blir också hummersåsen glutenfri. Byt vetemjölet mot ca 1-2 msk ljus maizenaredning.

4 portioner vitvinssås med saffran

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 0,5 krm saffran, bara några korn
  • 1/2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull. Spara en msk smör till slutet.
  3. När löken är mjuk rör du ut 1,5 msk mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Tillsätt saffran. Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde. Låt småkoka i 10 minuter.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Vispa i en klick smör på slutet - mixa gärna upp såsen lite fluffig med stavmixer.
  8. Garnera och rör gärna i lite hackad gräslök på slutet.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept