Vitvinssås med saffran
Vitvinssås smaksatt med saffran passar till stekt eller grillad fisk, skaldjur; som pastasås med lax eller räkor eller till varmrökt lax.
Enkel vitvinssås med ett halvt krm saffran i får fin gul färg och fyllig smak.
Grunden är en vitvinssås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.
Här med fiskbuljongtärning. Du kan också koka egen fiskbuljong.
Tillagning
- Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken i smör i en såskastrull. Spara en msk smör till slutet.
- När löken är mjuk rör du ut 1,5 msk mjöl och fräser några sekunder till.
- Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Tillsätt saffran. Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
- Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
- Rör i grädde. Låt småkoka i 10 minuter.
- Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Vispa i en klick smör på slutet - mixa gärna upp såsen lite fluffig med stavmixer.
- Garnera och rör gärna i lite hackad gräslök på slutet.
Variant med maizena
Såsen kan redas med maizenastärkelse istället för vetemjöl. Då blir såsen glutenfri.
Uppskattat näringsvärde per portion: 117 kcal