Vitvinssås med saffran

Introduktion och förberedelse

Vitvinssås smaksatt med saffran passar till stekt eller grillad fisk, skaldjur; som pastasås med lax eller räkor eller till varmrökt lax.

Enkel vitvinssås med ett halvt krm saffran i får fin gul färg och fyllig smak.

Grunden är en vitvinssås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.

Här med fiskbuljongtärning. Du kan också koka egen fiskbuljong.

Variant med maizena

Såsen kan redas med maizenastärkelse istället för vetemjöl. Då blir såsen glutenfri.

4 portioner vitvinssås med saffran

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 0,5 krm saffran, bara några korn
  • 1/2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull. Spara en msk smör till slutet.
  3. När löken är mjuk rör du ut 1,5 msk mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Tillsätt saffran. Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde. Låt småkoka i 10 minuter.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Vispa i en klick smör på slutet - mixa gärna upp såsen lite fluffig med stavmixer.
  8. Garnera och rör gärna i lite hackad gräslök på slutet.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 117 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.