Fiskgryta med sötpotatis

Introduktion och förberedelse

En mustig fiskgryta med sötpotatis, torsk, gröna bönor, rödlök, tomat, chili, lime, Ras el Hanout - Marockansk krydda och färsk koriander.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan köpa färdig marockansk krydda eller göra egen Ras el Hanout.
  • Istället för torskfilé kan du ta annan fast vit fiskfilé eller laxfilé. Välj MSC märkt fisk.
  • Gröna bönor kan bytas mot grönas sojabönor eller zucchini.
  • Färsk chili kan bytas mot en halv tsk chiliflakes eller två tsk fryst hackad röd chili.

Val av gryta

Du kan laga grytan i en tagine som på bilden. Det är en Marockansk speciell keramisk gryta med ett lock som återför vätskan till grytan när man kokar i den.

Det går också att laga fiskgrytan i vanlig valfri gryta med lock. Gärna en gjutjärnsgryta, non-stick eller keramisk gryta.

    Fiskgrytan med sötpotatis serverad med bröd på tallrik
    Till fiskgrytan kan du ha valfritt tillbehör som couscous, matvete, råris eller liknande eller servera med enbart ett gott bröd till.

    4 portioner fiskgryta med sötpotatis

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 30 min
    • Klart på: 40 min

    Ingredienser

    • 500 gram torskfilé eller annan fast fisk
    • 1/2 lime, saften
    • 2 tsk råsocker eller strösocker
    • 2 krm salt
    • 2 tsk fisksås
    • 2 msk olivolja
    • 1 rödlök
    • 1-2 sötpotatisar, ca 600 gram
    • 1/2 röd spansk chilipeppar
    • 2 tsk Ras el Hanout, marockansk krydda
    • 1 burk hela skalade tomater gärna körsbärstomater
    • 4 dl vatten
    • 1 tärning fiskbuljong
    • 100 gram gröna bönor
    • 1/2 dl hackad färsk koriander eller 2 msk frysta hackad koriander

    Tillagning

    1. Skär bort skinn samt plocka ben ur torsken om det behövs. Skär den i grova bitar - förslagsvis 2-3 bitar per portion - och lägg i en skål.
    2. Blanda torsken med limejuice, socker, salt och fisksås. Låt stå medan du lagar resten.
    3. Skala och hacka rödlöken.
    4. Skala och skär sötpotatisarna i grova bitar ca 2x2 cm. Skölj, dela och kärna ur chilin. Hacka den.
    5. Stek löken i olivolja på medelvärme ca fem minuter i tagine eller en stor gryta med lock.
    6. Tillsätt sötpotatis, Ras el Hanout och chili. Fräs någon minut till.
    7. Tillsätt tomater, vatten och fiskbuljong. Koka upp och låt koka tills sötpotatisen är mjuk ca 25 minuter.
    8. Tillsätt gröna bönor när det är fem minuter kvar på koktiden.
    9. Tillsätt fisken och vänd runt försiktigt. Koka upp och sätt på lock. Låt puttra 2-3 minuter tills fisken är genomkokt. Sätt åt sidan att stå ca 5 minuter. Smaka av med salt.
    10. Rör i färsk eller fryst hackad koriander. Du kan även garnera med mer färsk koriander.
    11. Smaksätt couscousen genom att röra i gurkmeja, russin, hackad persilja samt grovt hackade valnötter.
    12. Fortsätt med fisktaginen: lägg ner fiskbitarna i taginen eller grytan och vänd runt den i såsen. Sätt på locket.
    13. Låt fisken koka på låg värme i 10 minuter eller tills fisken är genomstekt.
    14. Smaka av med salt och peppar.
    15. Garnera med hackad persilja och servera med önskade tillbehör.
    E-mail
    Medel: 4 (3 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-02