Fiskgryta med sötpotatis
En mustig fiskgryta med sötpotatis, torsk, gröna bönor, rödlök, tomat, chili, lime, Ras el Hanout - Marockansk krydda och färsk koriander.
Tillagning
- Skär bort skinn samt plocka ben ur torsken om det behövs. Skär den i grova bitar - förslagsvis 2-3 bitar per portion - och lägg i en skål.
- Blanda torsken med limejuice, socker, salt och fisksås. Låt stå medan du lagar resten.
- Skala och hacka rödlöken.
- Skala och skär sötpotatisarna i grova bitar ca 2x2 cm. Skölj, dela och kärna ur chilin. Hacka den.
- Stek löken i olivolja på medelvärme ca fem minuter i tagine eller en stor gryta med lock.
- Tillsätt sötpotatis, Ras el Hanout och chili. Fräs någon minut till.
- Tillsätt tomater, vatten och fiskbuljong. Koka upp och låt koka tills sötpotatisen är mjuk ca 25 minuter.
- Tillsätt gröna bönor när det är fem minuter kvar på koktiden.
- Tillsätt fisken och vänd runt försiktigt. Koka upp och sätt på lock. Låt puttra 2-3 minuter tills fisken är genomkokt. Sätt åt sidan att stå ca 5 minuter. Smaka av med salt.
- Rör i färsk eller fryst hackad koriander. Du kan även garnera med mer färsk koriander.
- Smaksätt couscousen genom att röra i gurkmeja, russin, hackad persilja samt grovt hackade valnötter.
- Fortsätt med fisktaginen: lägg ner fiskbitarna i taginen eller grytan och vänd runt den i såsen. Sätt på locket.
- Låt fisken koka på låg värme i 10 minuter eller tills fisken är genomstekt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Garnera med hackad persilja och servera med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Går bra att servera med enbart ett bröd till som bondbröd, spenatbröd eller surdegsbaguette. Eller köpt ett bake-off bröd, surdegsbröd, ett platt arabiskt bröd eller ljust valfritt bröd.
- Blir också matigare att servera med kokt couscous, matvete, bulgur, ris eller råris.
Varianter
- Du kan köpa färdig marockansk krydda eller göra egen Ras el Hanout.
- Istället för torskfilé kan du ta annan fast vit fiskfilé eller laxfilé. Välj MSC märkt fisk.
- Gröna bönor kan bytas mot grönas sojabönor eller zucchini.
- Färsk chili kan bytas mot en halv tsk chiliflakes eller två tsk fryst hackad röd chili.
Val av gryta
Du kan laga grytan i en tagine som på bilden. Det är en Marockansk speciell keramisk gryta med ett lock som återför vätskan till grytan när man kokar i den.
Det går också att laga fiskgrytan i vanlig valfri gryta med lock. Gärna en gjutjärnsgryta, non-stick eller keramisk gryta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal