Fisk som piggvar med skirat smör och pepparrot

Piggvar med skirat smör och pepparrot - som är ett klassiskt tillbehör till ugnsstekt fisk.
Skirat smör och pepparrot passar också till torsk, lax, gös, gädda eller annan fisk.
Godast är helst en hel plattfisk som piggvar eller helleflundra (gärna en stor, ca 1,5 - 2 kg). De är dock dyra och ovanliga.
Tänk på att öka tillagningstiden om fisken är hel och stor som ex en hel plattfisk eller gädda. Fråga hos fiskhandlaren när du handlar fisken och säg att du ska ugnssteka fisken hel.
Servera med kokt potatis - gärna färskpotatis - dill och citronklyfta.
Kokta gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.

4-5 portioner fisk piggvar med skirat smör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 750 gram fiskfilé
  • 2 msk smör
  • 1 kg färskpotatis
  • 200 gram smör
  • 300 gram pepparrot (färsk) eller pepparrot på tub
  • 2 citroner i klyftor
  • 1 dl hackad dill till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Klipp bort gälarna eller skär bort huvudet om du köpt en hel fisk.
  3. Smörj en långpanna med smör och lägg på fisken samt sätt in i mitten av ugnen.
  4. En hel plattfisk blir klar på cirka 50 minuter till en timme (stora och hela fiskar får du testa och ev. öka tiden något). Skär ett snitt vid benet och prova med en gaffel om fiskköttet är fast och klart och lossnar från benet. Fiskfileer går snabbare, cirka 35 minuter.
  5. Koka under tiden potatis.
  6. Smält smör i en kastrull.
  7. Riv pepparroten fint och lägg i en skål.
  8. Vid servering så skär du ett snitt längs med ryggbenet på fisken och viker upp skinnet på båda sidor. Ta ut fiskköttet och lägg på ett fat. Vänd på fisken och upprepa.
  9. Garnera med citronklyftor och grovhackad dill. Kokt broccoli och morot passar också till.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer