Falukorvsgratäng med potatis

Laga en gräddig falukorvsgratäng med potatis smaksatt med vitlök, ost och lite sambal oelek. 

En slags krämig låda med sås, potatis och falukorv allt i ett. 

4 portioner falukorvsgratäng med potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 800 gram mjölig potatis
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 400 gram falukorv
  • 1 msk smör
  • 2 krm sambal oelek (valfritt)
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk 3%
  • 75 gram riven ost som gratängost, mozzarella eller valfri sort

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skala, dela och skiva potatis. Lägg i en gratängform för 4 portioner.
  3. Skala vitlök och pressa den över potatisen.
  4. Salta och peppra över potatisen.
  5. Skär falukorv i bitar. Förslagsvis i skivor och sedan i varje skiva i fyra bitar.
  6. Bryn falukorven i smör runt om.
  7. Tillsätt sambal oelek, vänd runt och stek några minuter till.
  8. Lägg falukorven över potatisen i formen.
  9. Blanda runt allt.
  10. Värm upp grädde och mjölk i en kastrull så det sjuder. Rör då och då.
  11. Häll gräddmjölken över potatis och falukorv i formen så det precis täcker.
  12. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
  13. Ta ut och fördela riven ost på toppen.
  14. Grädda 5-10 minuter till så att gratängen får fin färg. Kolla även så att potatisen är mjuk.
  15. Ta ut och låt svalna i 5 minuter innan servering. Gott med grönsaker och/eller grönsallad till.
Till gratängen behöver du falukorv, riven ost, grädde, mjölk, salt, potatis, vitök och sambal oelek.
Till gratängen behöver du falukorv, riven ost, grädde, mjölk, salt, potatis, vitök och sambal oelek.
Lägg skivad potatis i en gratängform och tillsätt pressad vitlök och salt.
Lägg skivad potatis i en gratängform och tillsätt pressad vitlök och salt.
Skär falukorv i bitar och bryn den i lite smör.
Skär falukorv i bitar och bryn den i lite smör.
Tillsätt lite sambal oelek och fräs någon minut till.
Tillsätt lite sambal oelek och fräs någon minut till.
Lägg falukorven över potatisen.
Lägg falukorven över potatisen.
Blanda falukorv och potatis.
Blanda falukorv och potatis.
Tillsätt varm mjölk och grädde.
Tillsätt varm mjölk och grädde.
Grädda gratängen först i nedre delen av ugnen på 225 grader vanlig ugn i 25 minuter.
Grädda gratängen först i nedre delen av ugnen på 225 grader vanlig ugn i 25 minuter.
Ta ut och strö över riven ost.
Ta ut och strö över riven ost.
Grädda ytterligare 5-10 minuter i mitten av ugnen till fin färg.
Grädda ytterligare 5-10 minuter i mitten av ugnen till fin färg.
Låt gratängen svalna 5 minuter innan servering. Gott med grönsaker och sallad till.
Låt gratängen svalna 5 minuter innan servering. Gott med grönsaker och sallad till.

Serveringsförslag

  • Passar som middag eller lunch till vardags. 
  • Servera gärna med grönsaker och/eller grönsallad till. Jag hade morotsstavar och lite grönsallad till. Fler förslag är majs, broccoli, gröna bönor eller liknande. 

Varianter

  • Du kan byta falukorv mot annan korv som chorizo, lunchkorv, lammkorv eller varmkorv. Eller ta vego middagskorv för en vegetarisk gratäng. 
  • Byt mjölig potatis mot fast potatis. Det kan ta längre tid - ca 10 minuter - om du använder fast potatis. 
  • Sambal oelek är valfritt att ha i. Även vitlök kan uteslutas. 
  • Annat som passar i är halverade cocktailtomater, broccoli, fräst purjolök och/eller fräst grönkål. 
  • Fräst svamp är också gott i. 
  • En del av potatisen kan bytas mot rotfrukter som kålrot, palsternacka, morot och rotselleri. 

Tips

Kan lätt dubbleras och lagas till många i långpanna eller större gratängformar/engångsformar. Skiva då potatisen i en matberedare så går det snabbare. 

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-16

Tillbehör och liknande: