Vegetarisk tartiflette med soltorkade tomater

En smarrig potatisgratäng med allt i ett - sås, potatis, soltorkade tomater, ost, vitlök och gul lök.
Gott till är en grönsallad och tomatsallad samt bröd att skopa upp den gräddiga såsen med.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögel- och kittosten Reblochon samt vanligtvis fläsk. Här har jag tagit salta goda soltorkade tomater för en vegetarisk variant som blir mycket god.
Hittar du inte Reblochon ost (eller vill snåla lite) så kan du ta liknande ost ex. raclette-ost eller annan blandning mellan mjuk vitmögel och kittost. Eller valfri riven ost som Mozzarella eller gratängost.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Vegetarisk tartiflette är smidig att bjuda på då du kan förbereda och läggas ihop den i formen innan (förvara övertäckt i kylen). Sedan gräddar du den i ugnen till servering.
Vill du laga en helt vegan tartiflette så går det utmärkt om du använder Oatly Imat, Oalty Fraiche, havremjölk, olivolja samt toppa med riven sojaost Mozzarellastyle.

2 portioner vegetarisk tartiflette

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis av fast sort
  • 1 dl strimlade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 3 msk mjölk
  • 125 gram riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Koka potatisskivorna i 15 minuter. Häll av vattnet.
  4. Strimla de soltorkade tomaterna.
  5. Skala, dela och strimla lök. Skala och hacka vitlök.
  6. Stek lök och vitlök utan att ta färg några minuter i lite smör.
  7. Smörj en ugnsform med lite smör. Du kan välja en rund form som på bilden, en ugnsfast stekpanna eller en rektangulär gratängform.
  8. Lägg över hälften av potatisen i botten.
  9. Sprid ut soltorkade tomater och lök över potatisen. Spara några bitar soltorkad tomat att garnera med på toppen.
  10. Lägg över resten av potatisen.
  11. Vispa ihop grädde, creme fraiche, vitt vin, mjölk, salt och peppar i en skål.
  12. Fördela och häll över potatisen.
  13. Fördela grovt skurna skivor av ost överst.
  14. Täck över med folie eller placera en ugnsplåt strax över potatisgratängen i ugnen.
  15. Grädda i 15 minuter i nedre delen av ugnen.
  16. Ta av folien eller ta bort plåten och grädda i 10 minuter till.
  17. Servera den vegetariska tartifletten med blandad grönsallad, tomater och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer