Potatisgratäng med svamp
En krämig potatisgratäng som får god smak av fräst svamp, vitlök, ost, grädde och palsternacka.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj och skiva svampen.
- Fräs svampen i en torr panna med salt och peppar tills den tappat vätska.
- Tillsätt smör samt timjan och fräs några minuter till. Sätt åt sidan.
- Skala och skiva potatisen tunt.
- Lägg den skivade potatisen i en stor smörad gratängform.
- Skala palsternackan och dela på längden samt skär i tunna skivor. Lägg med potatisen.
- Skala och hacka gul lök. Tillsätt till potatisen.
- Blanda i svampen, pressad vitlök, salt samt vitpeppar. Blanda runt och platta till något.
- Värm upp mjölk och grädde tills det sjuder i en kastrull och häll över potatisen.
- Grädda gratängen ca 30 minuter i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk. Sätt gärna en bakplåt över gratängen så bränns den ej på ytan innan den är klar.
- Strö över riven ost efter ca 30 minuter. Grädda i 10 minuter till fin färg högt i ugnen.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Potatisgratäng passar till det mesta som sås och tillbehör i ett.
- På bilden serverade jag gratängen med stekt råkorv och en sallad.
Tips
Överbliven potatisgratäng håller sig i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat.
Val av svamp
- Jag hade i frästa skogschampinjoner men du kan ta valfri matsvamp i gratängen.
- Flera förslag färsk svamp som champinjoner, ostronskivling, karljohan, kantareller, trattkantareller, fjällskivling med mera.
- Eller någon dl torkad svamp som trattkantareller - lägg i blöt i fem minuter och häll av samt fräs som färsk svamp.
- Det finns även fryst tärnad svamp att köpa som blir god i gratängen. Svamp på burk går också bra.
Varianter
- Vill du ha en vegan potatisgratäng så kan du byta ut smör mot mjölkfritt margarin; grädde mot Oatly Imat eller sojagrädde; mjölk mot vegetabilisk mjölk; ost mot sojaost Mozzarellastyle eller annan vegan riven ost.
- Palsternacka kan bytas mot mer potatis eller annan rotfrukt som morot, rotfrukt eller rotselleri.
Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal