Färsbiffar med fetaost och gräddsås

Färsbullar med olika färs som blandfärs, älgfärs, viltfärs, lammfärs eller kycklingfärs. Här har jag smaksatt färsbiffarna med fetaost som ger god sälta åt biffarna.

Till biffarna kan du servera valfria tillbehör - här har jag valt att laga gräddsås från stekskyn samt servera biffarna med kokt potatis, saltgurka, sallad samt lingon eller gelé. Ett till serveringsförslag är att servera biffarna med råris eller pasta samt tomatsås.

4 portioner färsbiffar med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram färs av älg, vilt, nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs
  • 2 ägg
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 gul lök, riven
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram fetaost (valfritt)
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • Gräddsås: 2 dl vatten
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 buljongtärning, vegetarisk eller kött
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 4 saltgurkor eller inlagd gurka
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tomater att tärna till sallad

Tillagning

  1. Börja skala potatis om du vill ha det till. Räkna ca 25-30 minuter att koka normalstor potatis.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (har du en stor stekpanna så kan du senare steka klart biffarna under lock i pannan istället för att använda ugnen).
  3. FÄRSBIFFAR: Skala och riv löken i en bunke.
  4. Blanda ägg, färs, vispgrädde, salt samt peppar till en jämn färs.
  5. Forma förslagsvis 12 köttbullar. Platta till varje bulle till en biff och stick i en liten bit fetaost (i storlek som en sockerbit) i mitten på varje biff.
  6. Bryn några biffar i taget i en stekpanna ca 2-3 minuter på varje sida.
  7. Lägg över i en ugnsform eller annan ugnsfast stekpanna efter hand. Diska ej pannan.
  8. När du brynt biffarna så sätter du in dem att steka klart i ugnen i ca 15 minuter. Eller använd en stor stekpanna med lock och låt steka klart i pannan på medelvärme.
  9. Stick i en biff och se om köttsaften som kommer ut är klar i färgen.
  10. GRÄDDSÅS: Blanda ut vetemjöl 2 dl vatten.
  11. med vetemjöl Häll ca 2 dl vatten och vispa ur pannan där du stekt biffarna.
  12. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 4 minuter.
  13. Sila upp stekskyn i en annan såskastrull.
  14. Tillsätt grädde, buljongtärning och soja. Koka upp.
  15. Smaka av gräddsåsen med salt och svartpeppar.
  16. Förbered sallad samt övriga tillbehör.
  17. Servera färsbiffarna med gräddsåsen samt önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept