Färsbiffar med fetaost och gräddsås

Färsbullar med olika färs som blandfärs, älgfärs, viltfärs, lammfärs eller kycklingfärs. Här har jag smaksatt färsbiffarna med fetaost som ger god sälta åt biffarna.

Till biffarna kan du servera valfria tillbehör - här har jag valt att laga gräddsås från stekskyn samt servera biffarna med kokt potatis, saltgurka, sallad samt lingon eller gelé. Ett till serveringsförslag är att servera biffarna med råris eller pasta samt tomatsås.

4 portioner färsbiffar med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram färs av älg, vilt, nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs
  • 2 ägg
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 gul lök, riven
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram fetaost (valfritt)
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • Gräddsås: 2 dl vatten
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 buljongtärning, vegetarisk eller kött
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 4 saltgurkor eller inlagd gurka
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tomater att tärna till sallad

Tillagning

  1. Börja skala potatis om du vill ha det till. Räkna ca 25-30 minuter att koka normalstor potatis.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (har du en stor stekpanna så kan du senare steka klart biffarna under lock i pannan istället för att använda ugnen).
  3. FÄRSBIFFAR: Skala och riv löken i en bunke.
  4. Blanda ägg, färs, vispgrädde, salt samt peppar till en jämn färs.
  5. Forma förslagsvis 12 köttbullar. Platta till varje bulle till en biff och stick i en liten bit fetaost (i storlek som en sockerbit) i mitten på varje biff.
  6. Bryn några biffar i taget i en stekpanna ca 2-3 minuter på varje sida.
  7. Lägg över i en ugnsform eller annan ugnsfast stekpanna efter hand. Diska ej pannan.
  8. När du brynt biffarna så sätter du in dem att steka klart i ugnen i ca 15 minuter. Eller använd en stor stekpanna med lock och låt steka klart i pannan på medelvärme.
  9. Stick i en biff och se om köttsaften som kommer ut är klar i färgen.
  10. GRÄDDSÅS: Blanda ut vetemjöl 2 dl vatten.
  11. med vetemjöl Häll ca 2 dl vatten och vispa ur pannan där du stekt biffarna.
  12. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 4 minuter.
  13. Sila upp stekskyn i en annan såskastrull.
  14. Tillsätt grädde, buljongtärning och soja. Koka upp.
  15. Smaka av gräddsåsen med salt och svartpeppar.
  16. Förbered sallad samt övriga tillbehör.
  17. Servera färsbiffarna med gräddsåsen samt önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer