Färsbiffar med fetaost och gräddsås

Färsbullar med olika färs som blandfärs, älgfärs, viltfärs, lammfärs eller kycklingfärs. Här har jag smaksatt färsbiffarna med fetaost som ger god sälta åt biffarna.
Till biffarna kan du servera valfria tillbehör - här har jag valt att laga gräddsås från stekskyn samt servera biffarna med kokt potatis, saltgurka, sallad samt lingon eller gelé. Ett till serveringsförslag är att servera biffarna med råris eller pasta samt tomatsås.

4 portioner färsbiffar med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram färs av älg, vilt, nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs
  • 2 ägg
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 gul lök, riven
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram fetaost (valfritt)
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • Gräddsås: 2 dl vatten
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 buljongtärning, vegetarisk eller kött
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 4 saltgurkor eller inlagd gurka
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tomater att tärna till sallad

Tillagning

  1. Börja skala potatis om du vill ha det till. Räkna ca 25-30 minuter att koka normalstor potatis.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (har du en stor stekpanna så kan du senare steka klart biffarna under lock i pannan istället för att använda ugnen).
  3. FÄRSBIFFAR: Skala och riv löken i en bunke.
  4. Blanda ägg, färs, vispgrädde, salt samt peppar till en jämn färs.
  5. Forma förslagsvis 12 köttbullar. Platta till varje bulle till en biff och stick i en liten bit fetaost (i storlek som en sockerbit) i mitten på varje biff.
  6. Bryn några biffar i taget i en stekpanna ca 2-3 minuter på varje sida.
  7. Lägg över i en ugnsform eller annan ugnsfast stekpanna efter hand. Diska ej pannan.
  8. När du brynt biffarna så sätter du in dem att steka klart i ugnen i ca 15 minuter. Eller använd en stor stekpanna med lock och låt steka klart i pannan på medelvärme.
  9. Stick i en biff och se om köttsaften som kommer ut är klar i färgen.
  10. GRÄDDSÅS: Blanda ut vetemjöl 2 dl vatten.
  11. med vetemjöl Häll ca 2 dl vatten och vispa ur pannan där du stekt biffarna.
  12. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 4 minuter.
  13. Sila upp stekskyn i en annan såskastrull.
  14. Tillsätt grädde, buljongtärning och soja. Koka upp.
  15. Smaka av gräddsåsen med salt och svartpeppar.
  16. Förbered sallad samt övriga tillbehör.
  17. Servera färsbiffarna med gräddsåsen samt önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat