Frallor med soltorkad tomat och basilika

Frallor där degen är smaksatt med soltorkad tomat och basilika. De här frallorna är goda nybakta och fylla med pålägg och ta med på picknick.

Gott är att fylla frallorna med lite smör eller olivolja, färsk basilika, skivor av tomat och mozzarella samt lite olivolja, salt och svartpeppar.

Degen kan också bakas ut till limpor, brytbröd eller baguetter.

12 stora frallor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 5 dl ljummet vatten, 37°
  • 13 dl vetemjöl
  • 2 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 3 msk olivolja

Tillagning

  1. Rör ut jästen med vattnet i en degbunke.
  2. Tillsätt salt, socker, basilika, tomater och mjöl samt 2 msk olivolja. Spara 1 dl mjöl till utbakningen samt en msk olivolja att pensla bröden med.
  3. Arbeta ihop degen. När den släpper från kanterna tar du upp den och knådar vidare några minuter.
  4. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa i 40 minuter under handduk.
  5. Ta upp och knåda någon minut samt dela den i tre delar.
  6. Dessa delar delas sedan på fyra och formas till avlånga frallor. Fördela på två bakplåtar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla med en msk olivolja och grädda sätt in bröden i mitten av ugnen.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20 - 25 minuter.
  10. Låt svalna på galler under bakduk. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer