Frallor med soltorkad tomat och basilika

Frallor där degen är smaksatt med soltorkad tomat och basilika. De här frallorna är goda nybakta och fylla med pålägg och ta med på picknick.
Gott är att fylla frallorna med lite smör eller olivolja, färsk basilika, skivor av tomat och mozzarella samt lite olivolja, salt och svartpeppar.
Degen kan också bakas ut till limpor.

12 stora frallor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 5 dl ljummet vatten, 37°
  • 13 dl vetemjöl
  • 2 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 3 msk olivolja

Tillagning

  1. Rör ut jästen med vattnet i en degbunke.
  2. Tillsätt salt, socker, basilika, tomater och mjöl samt 2 msk olivolja. Spara 1 dl mjöl till utbakningen samt en msk olivolja att pensla bröden med.
  3. Arbeta ihop degen. När den släpper från kanterna tar du upp den och knådar vidare några minuter.
  4. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa i 40 minuter under handduk.
  5. Ta upp och knåda någon minut samt dela den i tre delar.
  6. Dessa delar delas sedan på fyra och formas till avlånga frallor. Fördela på två bakplåtar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla med en msk olivolja och grädda sätt in bröden i mitten av ugnen.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20 - 25 minuter.
  10. Låt svalna på galler under bakduk. Kan frysas.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer