Färgade ägg kokta med lökskal

Färgade ägg är festligt till påsk och andra festliga tillfällen när man vill ha extra fina ägg till julbord, midsommar, buffé, sillbord eller fin frukost. Tillsätt lite skal från gul lök i kokvattnet när du kokar äggen så får de en fin ljus strågul färg.

Köp och använd ekologiskt odlad lök. Se till så att skalet är rent och fint även om det inte gör så mycket om det kommer med lite smuts då man ju kokar äggen. När du hällt av kokvattnet kan du låta lökskalet ligga med äggen så får du mönster. Använd fantasin vet jag. 

Andra färger naturligt: 

Vill du ha rosa färg på påskäggen så ta lite skal från rödlök istället för gul lök. En kvarts skalad rödbeta ger också fin röd färg. 1 krm gurkmeja ger gul färg. Rödkål mer lila färg. Blåbär blålila färg.

Färga ägg med karamellfärg:

Som alternativ till lökskal kan du färga påskägg med karamellfärg. Ta då 1-2 droppar av gul, röd, blå eller grön karamellfärg i vattnet när du kokar äggen. Lite rött och blått ger lila färg. Lite rött ger rosa färg osv. Karamellfärg innehåller bla färgämnen som kan vara allergiframkallande - kolla vilket E-nummer som står på flaskan och läs mer om det här.

Mer info om äggkoknong och koktider. Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten. Läs gärna vidare om ägg i min artikel om allt gott man kan laga med ägg

4 färgade kokta ägg

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 9 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • ca 5 bitar rent fint lökskal från antingen gul lök (strågula ägg) eller rödlök (rosa ägg)

Tillagning

  1. Du kan koka ägg på två vis. Koka upp i kallt vatten eller lägga dem i kokande vatten.
  2. I KALLT VATTEN: Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Tillsätt lökskal. Sätt på lock och koka upp. Löskokta ägg: 3-4 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 5-6 minuter. Hårdkokta ägg: 8 minuter.
  3. I KOKANDE VATTEN: Picka hål i varje ända eller en ända på varje ägg. Sänk ev. ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det). Tillsätt lökskal. Löskokta ägg: 4 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6 minuter. Hårdkokta ägg: 9 minuter.
  4. När vattnet kokat upp låter du det koka på låg värme i det antal minuter som anges ovan.
  5. Häll av vattnet. Låt eventuellt lökskalet ligga kvar med äggen när de svalnar så får de ännu mer mönster. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer