Färgade ägg kokta med lökskal

Introduktion och förberedelse

Färgade ägg är festligt till påsk och andra festliga tillfällen när man vill ha extra fina ägg till julbord, midsommar, buffé, sillbord eller fin frukost. Tillsätt lite skal från gul lök i kokvattnet när du kokar äggen så får de en fin ljus strågul färg.

Köp och använd ekologiskt odlad lök. Se till så att skalet är rent och fint även om det inte gör så mycket om det kommer med lite smuts då man ju kokar äggen. När du hällt av kokvattnet kan du låta lökskalet ligga med äggen så får du mönster. Använd fantasin vet jag.

Andra färger naturligt:

Vill du ha rosa färg på påskäggen så ta lite skal från rödlök istället för gul lök. En kvarts skalad rödbeta ger också fin röd färg. 1 krm gurkmeja ger gul färg. Rödkål mer lila färg. Blåbär blålila färg.

Färga ägg med karamellfärg:

Som alternativ till lökskal kan du färga påskägg med karamellfärg. Ta då 1-2 droppar av gul, röd, blå eller grön karamellfärg i vattnet när du kokar äggen. Lite rött och blått ger lila färg. Lite rött ger rosa färg osv. Karamellfärg innehåller bla färgämnen som kan vara allergiframkallande - kolla vilket E-nummer som står på flaskan och läs mer om det här.

Mer info om äggkoknong och koktider. Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten. Läs gärna vidare om ägg i min artikel om allt gott man kan laga med ägg.

4 färgade kokta ägg

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 9 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • ca 5 bitar rent fint lökskal från antingen gul lök (strågula ägg) eller rödlök (rosa ägg)

Tillagning

  1. Du kan koka ägg på två vis. Koka upp i kallt vatten eller lägga dem i kokande vatten.
  2. I KALLT VATTEN: Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Tillsätt lökskal. Sätt på lock och koka upp. Löskokta ägg: 3-4 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 5-6 minuter. Hårdkokta ägg: 8 minuter.
  3. I KOKANDE VATTEN: Picka hål i varje ända eller en ända på varje ägg. Sänk ev. ner halva ägget några sekunder innan du sänker ner hela ägget (annars kan ägget spricka även om du pickat det). Tillsätt lökskal. Löskokta ägg: 4 minuter. Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6 minuter. Hårdkokta ägg: 9 minuter.
  4. När vattnet kokat upp låter du det koka på låg värme i det antal minuter som anges ovan.
  5. Häll av vattnet. Låt eventuellt lökskalet ligga kvar med äggen när de svalnar så får de ännu mer mönster. Låt äggen svalna. Du kan spola eller lägga äggen i kallt vatten så svalnar de snabbare och ägget slutar också att tillagas så att du kan vara säker på att att du får ditt ägg som du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.