Jansson utan ansjovis

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk Janssons frestelse utan asjovis kallas för Hanssons Frestelse. Lagas enbart med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad i ugnen som vanlig Jansson.

Du kan också välja sojagrädde eller Oatly Imat samt margarin för en helt vegan Jansson. Gott är även att ha i strimlade soltorkade tomater.

Jansson utan ansjovis kallas även Hanssons Frestelse - döpt på restaurang Riche efter Per Albin Hansson. Klassisk Jansson med ansjovis hittar du här.

4 portioner Jansson utan ansjovis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis
  • 1 gul lök
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl ströbröd (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
  3. Skala och skär potatisen i stavar ca 0,5 cm tjocka.
  4. Skala och strimla eller hacka löken.
  5. Varva först potatis sedan lök, salt och sist potatis.
  6. Häll över mjölk och grädde.
  7. Fördela över smöret i skivor eller klickar.
  8. Strö över ströbröd om du vill ha det.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och potatisen är mjuk ca 25 minuter. Du kan ev. sätta ner värmen till 200 grader eller täcka över om den ser ut att bli bränd i toppen.
  10. Ta ut och servera din Jansson - som nu är utan ansjovis.
E-mail
Medel: 3.9 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 451 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.