Hanssons frestelse
Introduktion och förberedelse
En vegetarisk Janssons frestelse utan asjovis kallas för Hanssons Frestelse.
Lagas enbart med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad i ugnen som vanlig Janssons frestelse .
Hanssons frestelse är döpt på restaurang Riche efter Per Albin Hansson.
Serveringsförslag
Passar till julbord, påsk, smörgåsbord, buffé eller liknande.
Tips
Kan förberedas i god tid, förvaras i kylen och sedan värmas till servering.
Varianter
- Du kan också välja sojagrädde, sojamjölk samt mjölkfritt margarin för en helt vegan Hansson.
- Gott är även att ha i strimlade soltorkade tomater som påminner om ansjovis i sältan.
- Vill du ha i ansjovis så får du klassisk Janssons frestelse.
- Vill du ha i mer grönsaker så kan du prova grönsaksjansson.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
- Skala och skär potatisen i stavar ca 0,5 cm tjocka.
- Skala och strimla eller hacka löken. Gott är att steka löken mjuk i 2 msk av smöret men det är valfritt.
- Varva först potatis sedan lök, salt och sist potatis.
- Häll över mjölk och grädde.
- Fördela över smöret i skivor eller klickar.
- Strö över ströbröd om du vill ha det.
- Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och potatisen är mjuk ca 25 minuter. Du kan ev. sätta ner värmen till 200 grader eller täcka över om den ser ut att bli bränd i toppen.
- Ta ut och servera din Hanssons frestelse.
Uppskattat näringsvärde per portion: 451 kcal