Jansson utan ansjovis

En vegetarisk Janssons frestelse utan asjovis kallas för Hanssons Frestelse. Lagas enbart med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad i ugnen som vanlig Jansson.

Du kan också välja sojagrädde eller Oatly Imat samt margarin för en helt vegan Jansson. Gott är även att ha i strimlade soltorkade tomater.

Jansson utan ansjovis kallas även Hanssons Frestelse - döpt på restaurang Riche efter Per Albin Hansson. Klassisk Jansson med ansjovis hittar du här.

4 portioner Jansson utan ansjovis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis
  • 1 gul lök
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl ströbröd (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
  3. Skala och skär potatisen i stavar ca 0,5 cm tjocka.
  4. Skala och strimla eller hacka löken.
  5. Varva först potatis sedan lök, salt och sist potatis.
  6. Häll över mjölk och grädde.
  7. Fördela över smöret i skivor eller klickar.
  8. Strö över ströbröd om du vill ha det.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och potatisen är mjuk ca 25 minuter. Du kan ev. sätta ner värmen till 200 grader eller täcka över om den ser ut att bli bränd i toppen.
  10. Ta ut och servera din Jansson - som nu är utan ansjovis.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer