Jansson utan ansjovis

En vegetarisk Janssons frestelse utan asjovis men med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad som en vanlig Jansson

Du kan också välja sojagrädde eller Oatly Imat samt margarin för en helt vegan Jansson. Gott är även att ha i strimlade soltorkade tomater. 

Jansson utan ansjovis kallas även Hanssons Frestelse - döpt på restaurang Riche efter Per Albin Hansson. Klassisk Jansson med ansjovis hittar du här

4 portioner Jansson utan ansjovis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis
  • 1 gul lök
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl ströbröd (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
  3. Skala och skär potatisen i stavar ca 0,5 cm tjocka.
  4. Skala och strimla eller hacka löken.
  5. Varva först potatis sedan lök, salt och sist potatis.
  6. Häll över mjölk och grädde.
  7. Fördela över smöret i skivor eller klickar.
  8. Strö över ströbröd om du vill ha det.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och potatisen är mjuk ca 25 minuter. Du kan ev. sätta ner värmen till 200 grader eller täcka över om den ser ut att bli bränd i toppen.
  10. Ta ut och servera din Jansson - som nu är utan ansjovis.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer