Crepes-smet

Introduktion och förberedelse

Crêpes-smet du kan grädda till franska tunna pannkakor.

Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.

Stek i en stor stekpanna - helst non-stick. Det finns också speciella stekpannor - som på bilden - med låga kanter som är för crêpes och galetter.

Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.

Varianter

Istället för bara vetemjöl kan du ta 1 dl vetemjöl och 0,6 dl grahamsmjöl.

Utan ägg

Ersätt varje ägg med 1,5 msk sojamjöl. Blanda först ut med mjölet i en bunke.

Galette

Serveras pannkakorna som matpannkakor så kallas de Galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes.

Till galette-smet kan du byta ut ut vetemjölet mot bovetemjöl.

Med choklad

Toppa crêpes med bitar av choklad - räkna några bitar per crêpe förslagsvis 30-50 gram mörk eller ljus choklad. Hacka gärna chokladen grovt innan. Lägg på chokladen efter du vänt första gången och låt dem smälta medn du gräddar klart. Eller ringla över chokladsås du gjort själv eller ta köpt chokladsås som Oboy.

Med Nutella

Gott är också crêpes med Nutella - bred ut några msk när du vänt pannkakan första gången så det smälter.

Med äpple och kanel

Gott är att flambera crêpes med kanelstekta äpplen i karamellsås. Gott med en kula glass till.

Crêpes Suzette

Extra festliga är klassiska Crêpes Suzette - flamberade med apelsin. Gott med en kula glass till.

Att dricka till

Serverar du crêpes som festlig dessert så kan du ha något sött att dricka till som ett dessertvin typ Sauternes eller ett litet glas Pommeau från Normandie.

10 crêpes, 5 portioner, 2 crêpes vardera

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,6 dl vetemjöl, 100 gram
  • 2 krm salt
  • 3 dl mjölk, standard
  • 1/2 tsk socker (valfritt)
  • 3 ägg, medelstora
  • 1 msk smör
  • 2 msk smör eller olja att steka i

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 1,5 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt ägg ett i taget till en jämn smet.
  4. Smält 1 msk smör och häll samt rör ut i smeten.
  5. Låt crêpessmeten stå minst 30 minuter upp till en timme så att mjölet får svälla.
  6. Värm en stekpanna eller crêpespanna.
  7. Tillsätt en tsk smör eller olja i pannan.
  8. Använd en crépe- eller pannkakspanna eller stekpanna med non-stick beläggning. Värm till något under maxvärme. Lägg i en klick smör eller olja innan samt sprid ut fettet.
  9. Grädda 1/2 dl i taget per crêpe. Vinkla runt pannan så att smeten flyter ut över hela botten. Grädda tills den har fått fin färg och smeten på ovansidan har stelnat. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i någon minut tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
  10. FYLLNING: Vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen efter att du vänt crêpsen först gången. Exempelvis kan du bre på nutella eller lägga på chokladbitar för söta efterrättscrêpes. Eller lägga på några skivor ost och annan fyllning som skinka och skivad rödlök för matcrêpes så kallade galettes.
  11. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och choklad, ost osv smälter.
E-mail
Medel: 4.1 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-13

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept