Crêpes-smet
Crêpes-smet du kan grädda till franska tunna pannkakor - Crêpes.
Tillagning
- Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke.
- Rör ned 1,5 dl mjölk och vispa ut klumparna.
- Vispa sedan ut resten av mjölken samt ägg ett i taget till en jämn smet.
- Smält 1 msk smör och häll samt rör ut i smeten.
- Låt crêpessmeten stå minst 30 minuter upp till en timme så att mjölet får svälla. Hit kan du förbereda och ha i kylen upp till ett dygn innan.
- Värm en stekpanna eller crêpespanna.
- Använd en crépe- eller pannkakspanna eller stekpanna med non-stick beläggning. Värm till något under maxvärme. Lägg i en klick smör eller olja innan samt sprid ut fettet.
- Grädda ca 0,6 dl i taget per crêpe. Vinkla runt pannan så att smeten flyter ut över hela botten. Grädda tills den har fått fin färg och smeten på ovansidan har stelnat. Vänd den och sänk värmen till medelvärme.
- Grädda klart i någon minut tills crêpsen fått fin färg.
- Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör. Du kan även vika ihop kanterna till en fyrkant till serveringen. Pudra eventuellt över lite florsocker om du vill. Servera med valfria tillbehör. Eller fyll som nedan förslag.
- FYLLNING: Vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen efter att du vänt crêpsen först gången. Exempelvis kan du bre på nutella eller lägga på chokladbitar.
- När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och ex. choklad smälter.
Serveringsförslag
Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
På bilderna två serveringsförslag från Franskans Crêperie på Österlen som är väl värt ett besök - kolla in deras meny för inspiration på crêpes och galetter.
- Crêpes med chokladglass, hyvlad mörk choklad och grädde samt florsocker och citronmeliss.
- Crêpes med jordgubbar, vaniljglass, florsocker, hyvlad vit choklad och grädde.
Med choklad
- Toppa crêpes med bitar av choklad - räkna några bitar per crêpe förslagsvis 30-50 gram mörk eller ljus choklad. Hacka gärna chokladen grovt innan. Lägg på chokladen efter du vänt första gången och låt dem smälta medan du gräddar klart.
- Eller ringla över chokladsås du gjort själv eller ta köpt chokladsås som O'Hoy.
Med Nutella
Bred ut några msk Nutella när du vänt första gången så det smälter.
Med äpple och kanel
Gott är att flambera crêpes med kanelstekta äpplen i karamellsås. Servera en eller två kulor vaniljglass till.
Crêpes Suzette
Extra festliga är klassiska Crêpes Suzette - flamberade med apelsin. Här passar även vaniljglass till.
Tips för att grädda crêpes
- Stek crêpesen i en stor stekpanna - helst non-stick.
- Det finns också speciella stekpannor - som på bilden - med låga kanter som är för crêpes och galetter.
- Överkurs är en äkta crêpes-stekhäll som de har på crêperier - det kan du köpa om du lagar crêpes ofta.
- Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen - det är dock lite överkurs det med.
Crêpes med grahamsmjöl
Istället för bara vetemjöl kan du ta 1 dl vetemjöl och 0,6 dl grahamsmjöl.
Crêpes utan ägg
Ersätt varje ägg med 1,5 msk sojamjöl. Blanda först ut med mjölet i en bunke.
Galette
Med bovetemjöl så kallas de Galette.
Att dricka till
Serverar du crêpes som festlig dessert så kan du ha något sött att dricka till som ett dessertvin typ Sauternes.
Vidare passar ett litet glas Pommeau från Normandie eller en kall halvsöt cider från Normandie eller Bretagne - kan serveras i kopp - likt tekopp - som i Bretagne.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal