Crepes smet recept på smet till crepes

Crêpes. Smet till tunna och goda franska crêpes eller pannkakor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor till dessert. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galetter (då ofta i Frankrike med bovetemjöl istället) men de flesta i Sverige känner mest till crêpes.
Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Vidare kan crêpes rullas ihop med fyllning som köttfärs, räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Det blir mist 8 crêpes på detta recept.
Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Istället för bara vetemjöl kan du ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl. Man kan också byta till bovetemjöl - speciellt om man ska laga galetter.
Bäst blir galetterna på en riktig stor speciell galettpanna. Hemma kan man ta en stor stekpanna. Det finns också speciella stekpannor med låga kanter som är för crêpes och galetter. De blir lite mindre men lika goda.

4 portioner crepessmet

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • 4 msk smör eller olja att steka i

Tillagning

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå 10 minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör eller olja i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg och smeten på ovansidan har stelnat. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i någon minut tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
  8. Tips: vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen direkt efter att du vänt crêpsen först gången. Exempelvis kan du bre på nutella eller lägga på chokladbitar för söta efterrättscrêpes.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer