Crepes-smet

Crêpes-smet du kan grädda till franska tunna pannkakor. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.

Räkna 2-3 crêpes per portion. Det blir mist 8 crêpes på detta recept. Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.

Istället för bara vetemjöl kan du ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl. Man kan också byta till bovetemjöl - speciellt om man ska laga galetter. Serveras pannkakorna som matpannkakor så kallas de Galette men de flesta i Sverige känner mest till crêpes.

Stek i en stor stekpanna - helst non-stick. Det finns också speciella stekpannor - som på bilden - med låga kanter som är för crêpes och galetter.

4 portioner crepessmet

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker (valfritt)
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • 4 msk smör eller olja att steka i

Tillagning

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Smält 3 msk smör och häll samt rör ut i smeten.
  5. Låt helst crêpessmeten stå 10 minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  6. Värm en stekpanna eller crêpespanna.
  7. Tillsätt en tsk smör eller olja i pannan.
  8. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg och smeten på ovansidan har stelnat. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i någon minut tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
  9. Tips: vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen direkt efter att du vänt crêpsen först gången. Exempelvis kan du bre på nutella eller lägga på chokladbitar för söta efterrättscrêpes.
E-mail
Medel: 4 (28 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.