Kladdkaka med vit choklad

Kladdkaka toppad med bitar av vit choklad. God som den är eller som dessert med ex. vispad grädde gärna och bär som är lite syrliga och bryter av mot den söta kakan.

Förslag på bär till är att koka ihop hallon med någon msk socker till en snabbsylt; eller blanda hallon, blåbär och jordgubbar med någon msk socker; eller ta krusbärssylt; eller toppa med färska bär som vinbär och hallon; eller servera med en fruktsallad med färsk tärnad ananas, kiwi och äpple.

Recept till en springform. Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3. Du behöver bakplåtspapper eller lite smör och ströbröd till formen. Istället för ströbröd kan du krossa 6-7 digestive kex fint och bröa med.

12 bitar kladdkaka med vit choklad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 75 gram smör
  • 0,75 dl matolja
  • 75 gram vit choklad, mörk fin 70% ex. Lindt
  • 75 gram valnötter, utan skal (valfritt)
  • 3 msk kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 50 gram vit choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Vispa ihop socker och ägg i en bunke med elvisp i ca 5 minuter.
  4. Bryt den mörka chokladen i bitar och lägg i en bunke och smält i mikron lite i taget. Har du inte mikro kan du smälta chokladen försiktigt med smöret.
  5. Grovhacka valnötterna.
  6. Dags att blanda till en jämn smet. Blanda kakaopulver, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver samt salt i en bunke.
  7. Rör ner äggsmeten samt tillsätt smöret, oljan, chokladen samt nötterna. Rör till en jämn smet.
  8. Smörj en springform eller form i storlek som en halv långpanna med lite smör och vänd ner ströbröd och bröa formen. Använd gärna bakplåtspapper i botten.
  9. Häll kladdkakesmeten i formen.
  10. Bryt bitar av den vita chokladen och stick ner jämnt fördelat i kladdkakesmeten.
  11. Baka kladdkakan i 15 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt kladdkakan svalna. Ta bort ringen. Den stelnar mer när den blir kall. Sätt förslagsvis in den i kylen och skär sedan upp den när den helt kall.
  13. Skär kladdkakan i bitar och servera den. Kladdkakan kan serveras som den är eller som dessert med ex. vispad grädde. Pudra gärna över florsocker.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Liknande recept:

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer