Kladdkaka med vit choklad
Kladdkaka toppad med bitar av vit choklad.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna.
- Vispa ihop socker och ägg i en bunke med elvisp i ca 5 minuter.
- Bryt den mörka chokladen i bitar och lägg i en bunke och smält i mikron lite i taget. Har du inte mikro kan du smälta chokladen försiktigt med smöret.
- Grovhacka valnötterna.
- Dags att blanda till en jämn smet. Blanda kakaopulver, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver samt salt i en bunke.
- Rör ner äggsmeten samt tillsätt smöret, oljan, chokladen samt nötterna. Rör till en jämn smet.
- Smörj en springform eller form i storlek som en halv långpanna med lite smör och vänd ner ströbröd och bröa formen. Använd gärna bakplåtspapper i botten.
- Häll kladdkakesmeten i formen.
- Bryt bitar av den vita chokladen och stick ner jämnt fördelat i kladdkakesmeten.
- Baka kladdkakan i 15 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt kladdkakan svalna. Ta bort ringen. Den stelnar mer när den blir kall. Sätt förslagsvis in den i kylen och skär sedan upp den när den helt kall.
- Skär kladdkakan i bitar och servera den. Kladdkakan kan serveras som den är eller som dessert med ex. vispad grädde. Pudra gärna över florsocker.
Serveringsförslag
- God som den är eller som dessert med ex. vispad grädde eller vanliljglass.
- God med bär som är lite syrliga och bryter av mot den söta kakan.
Variant i långpanna
Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3. Du behöver bakplåtspapper eller lite smör och ströbröd till formen. Istället för ströbröd kan du krossa 6-7 digestive kex fint och bröa med.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal