Eclair

Introduktion och förberedelse

Eclair är en fransk bakelse av petits choux - pâte à choux - deg som fylls med chokladkräm som i mitt recept nedan.

De kan även fyllas med vaniljkräm, kolakräm eller mockakräm kan du fylla dem med.

Garnering

  • Eclairen kan sedan garneras med mer av krämen, frosting eller glasyr som i mitt recept nedan.
  • Vidare kan man strö över strössel eller liknande - tänk garnering som till glaserade munkar.

Du behöver

Du behöver en spritspåse med tyll - förslagsvis nr 9 - eller ca 2 cm bred rund slät tyll att spritsa fyllningen med.

8 stycken eclair

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör
  • 2 dl vetemjöl special
  • 3 ägg
  • FYLLNING MED CHOKLADKRÄM: 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 gram mörk choklad, typ 60-70%
  • 150 gram smör
  • CHOKLADGLASYR: 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 200 gram choklad, 60-70 % kakaohalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 210 grader vanlig ugn.
  2. Förbered en sprits och en plåt med bakplåtspapper.
  3. Sikta mjölet över i en bunke.
  4. Mät upp vatten, salt och smör i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen.
  5. Tillsätt siktat vetemjöl lite i taget under kraftig omrörning med en träslev. Sätt tillbaks på plattan och sänk värmen något.
  6. Rör tills smeten släpper från botten och kanterna ca 3-4 minuter. Ta av från värmen igen och låt svalna något.
  7. Rör i ett ägg i taget samt rör i varje ägg väl i smeten under kraftig omrörning.
  8. Fyll en sprits med smeten och spritsa till åtta avlånga eclairs (ca 12 cm långa och 2 cm breda korvar).
  9. Grädda mitt i ugnen tills de rest sig och fått färg ca 30 minuter. Öppna ej ugnsluckan under tiden. När de gräddat klart öppnar du ugnen och släpper ut ångan och låter de stå i 10 minuter till.
  10. Ta ut och låt dem svalna på galler.
  11. Förbered önskad fyllning som ex. chokladkräm och chokladglasyr enligt nedan.
  12. Dags att fylla eclairen: skär ett snitt rakt ned i toppen eller på sidan med en tandad vass kniv (eller klipp av lock). Man kan också endast göra tre små snittade hål.
  13. Klicka eller spritsa i lite av fyllningen i varje eclair.
  14. Spritsa eller bred ut en ca 1 cm bred sträng glasyr längs med toppen.
  15. Låt Eclairen kallna och stelna i kylen någon timme. Förvaras helst kallt.
  16. CHOKLADKRÄM TILL FYLLNING: Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  17. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  18. Sjud äggblandningen i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej koka upp då blir det äggröra. Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  19. Ta av från värmen och blanda i samt smält choklad och smör i krämen. Låt chokladkrämen svalna och kallna.
  20. CHOKLADGLASYR: blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp tills sockret löst sig. Låt svalna. Bryt eller hacka sönder samt smält under tiden chokladen i en bunke försiktigt i mikron samt rör då och då. Tillsätt sockerlagen lite i taget till chokladen och rör med en slickepott till en jämn glasyr.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 247 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.