Eclair

Eclair är en fransk bakelse av petits choux (pâte à choux) deg som fylls ex. chokladkräm, vaniljkräm, kolakräm eller mockakräm. Eclairen kan sedan garneras med kräm, frosting eller glasyr samt ev. strössel eller som man vill.
Du behöver en spritspåse med tyll (ex. nr 9) eller ca 2 cm bred rund slät tyll.

8 Eclair

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör
  • 2 dl vetemjöl special
  • 3 ägg
  • Chokladkräm till fyllning: 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 gram mörk choklad, typ 60-70%
  • 150 gram smör
  • Chokladglasyr: 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 200 gram choklad, 60-70 % kakaohalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 210 grader vanlig ugn.
  2. Förbered en sprits och en plåt med bakplåtspapper.
  3. Sikta mjölet över i en bunke.
  4. Mät upp vatten, salt och smör i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen.
  5. Tillsätt siktat vetemjöl lite i taget under kraftig omrörning med en träslev. Sätt tillbaks på plattan och sänk värmen något.
  6. Rör tills smeten släpper från botten och kanterna ca 3-4 minuter. Ta av från värmen igen och låt svalna något.
  7. Rör i ett ägg i taget samt rör i varje ägg väl i smeten under kraftig omrörning.
  8. Fyll en sprits med smeten och spritsa till åtta avlånga eclairs (ca 12 cm långa och 2 cm breda korvar).
  9. Grädda mitt i ugnen tills de rest sig och fått färg ca 30 minuter. Öppna ej ugnsluckan under tiden. När de gräddat klart öppnar du ugnen och släpper ut ångan och låter de stå i 10 minuter till.
  10. Ta ut och låt dem svalna på galler.
  11. Förbered önskad fyllning som ex. chokladkräm och chokladglasyr enligt nedan.
  12. Dags att fylla eclairen: skär ett snitt rakt ned i toppen eller på sidan med en tandad vass kniv (eller klipp av lock). Man kan också endast göra tre små snittade hål.
  13. Klicka eller spritsa i lite av fyllningen i varje eclair.
  14. Spritsa eller bred ut en ca 1 cm bred sträng glasyr längs med toppen.
  15. Låt Eclairen kallna och stelna i kylen någon timme. Förvaras helst kallt.
  16. CHOKLADKRÄM TILL FYLLNING: Gör chokladkrämen genom att vispa äggulor, grädde och socker pösigt.
  17. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  18. Sjud äggblandningen i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej koka upp då blir det äggröra. Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  19. Ta av från värmen och blanda i samt smält choklad och smör i krämen. Låt chokladkrämen svalna och kallna.
  20. CHOKLADGLASYR: blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp tills sockret löst sig. Låt svalna. Bryt eller hacka sönder samt smält under tiden chokladen i en bunke försiktigt i mikron samt rör då och då. Tillsätt sockerlagen lite i taget till chokladen och rör med en slickepott till en jämn glasyr.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer