Persiskt ris med saffran och potatis

Introduktion och förberedelse för tillagning

Persiskt ris smaksatt med saffran, mandel och pistasch som kokas med skivad potatis i botten som blir brynt och god.

Riset passar till den mesta mat förslagsvis till persisk lammgryta.

Riset och potatisen blir brynt i botten och så ska det vara. Det serveras blandat med riset eller i en skål bredvid.

Berberis är ett torkat rött bär från området runt Iran och Turkiet. Hittar du inte det kan du utelsuta det. Finns i välsorterade affärer.

Överblivet ris är gott att ha till restmat.

6-8 portioner persiskt ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl basmatris
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 + 2 msk smör
  • 3 potatisar
  • 3 msk zereshk (berberis), iranska torkade bär (valfritt)
  • 0,2 påse saffran
  • 20 g pistaschmandlar
  • 20 g sötmandlar

Tillagning

  1. Persiskt ris: Koka upp vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
  2. Skölj riset i en stor bunke och skölj bort stärkelsen någon halv minut. Sila av det i ett durkslag.
  3. Tillsätt till det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör en gång så att det inte klumpar sig. Låt riset koka i 8 minuter.
  4. Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm tjocka skivor. Skölj bort stärkelsen i ett durkslag och torka den torr med lite papper.
  5. Häll av riset i ett durkslag och skölj ur allt ris från kastrullen. Torka rent kastrullen.
  6. Använd gärna en kastrull med teflon eller annan non-stick botten som det inte fastnar i. Riskokare funkar också.
  7. Hetta upp 2 msk smör i riskastrullen och lägg i potatisen. Bryn den under omrörning. Sprid ut den i botten på kastrullen och tryck till den.
  8. Lägg i riset, tillsätt 0,5 dl vatten och sänk sedan värmen.
  9. Klicka över resterande smör.
  10. Koka riset klart under lock på lägsta värme ca 20 minuter. Riset ska ånga klart. Vanligt är att slå en kökshandduk runt undersidan av grytlocket. Lägg på locket med handduken och låt riset ångkoka. Sätt gärna på en tyngd. Lyft inte på locket under tiden.
  11. Blanda under tiden saffranet med 2 msk kokande vatten ex. i en kopp och låt det stå.
  12. Smaka på riset. När riset kokat klart så tar du några dl ris i en skål och blandar med saffranet och rör sedan i detta gula ris i det övriga kokta riset.
  13. Garnera det persiska riset med smörfräst berberis och de hackade skållade mandlarna samt pistaschmandlarna.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.