Champinjonsoppa

Soppa på champinjoner blir god, billig och ganska nyttig. Perfekt soppa till soppkväll eller soppmiddag. Servera champinjonsoppan med extra frästa skivad champinjoner, gott nybakt bröd ex. ciabatta med färskost eller varma mackor till. Vidare kan du rosta snett skurna baguettebitar med god cheddarost och servera till svampsoppan.

Räkna ca 20 stora champinjoner. Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake.

Serverar du champinjonsoppan till förrätt så gör den gärna slät genom att mixa den, kanske med lite extra smör och någon droppe tryffelolja. I mitten av sopptallriken kan du lägga en hög av smörfrästa 1 cm stora bitar svamp, fläsk, morot och rotselleri blandat med hackad bladpersilja. Häll champinjonsoppan runt.

4 portioner champinjonsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 750 gram champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 1 krm basilika (valfritt)
  • 1 krm oregano (valfritt)
  • 1 krm dragon (valfritt)
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vatten eller vitt vin
  • 2 msk ljus japansk soja eller några droppar kinesisk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 0,5 dl grovhackad krus- eller bladpersilja till servering

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken. Lägg i en stor kastrull samt en msk i en stekpanna bredvid.
  2. Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Lägg med löken samt 0,5 tsk i stekpannan bredvid.
  3. Tillsätt smör eller olja till grytan samt någon droppe till stekpannan. Fräs samt rör då och då medan du rensar svampen. Rör runt då och då så det inte bränns. Sänk ev. värmen.
  4. Rensa svamp och skölj svampen (ta bort ev. jord).
  5. Tillsätt svampen till kastrullen och ca 2 dl svamp till stekpannan. Rör runt. Fräs på hög värme några minuter. Rör då och då.
  6. Sätt svampen i stekpannan åt sidan när den är brynt och mjukt stekt till att ha till garnering av soppan vid servering.
  7. Pudra över vetemjölet i kastrullen och rör om.
  8. Tillsätt mjölk lite i taget under omrörning samt grädde och vatten eller vitt vin.
  9. Tillsätt timjan, basilika, oregano och dragon om du önskar till soppan.
  10. Låt champinjonsoppan sjuda i minst 10 minuter. Rör då och då så den inte bränns i botten.
  11. Skölj och grovhacka persilja.
  12. Smaka av champinjonsoppan med salt, peppar samt lite soja. Någon nypa socker kan också behövas. Man kan också ha en grönsaksbuljongtärning. Någon droppa tryffelolja blir också gott men ta ej för mycket.
  13. Om du vill ha en slät champinjonsoppa kan du mixa soppan i matberedare eller enklast med en stavmixer. Vidare kan du passera den genom en sil så blir den riktigt slät om du önskar det.
  14. Blanda de skivade frästa champinjonerna i stekpannan med persiljan, en nypa salt och lite peppar.
  15. Servera champinjonsoppan med de frästa skivade champinjonerna från stekpannan på toppen.
E-mail
Medel: 3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept