Soppa på mungbönor

Mungbönssoppa är en enkel, billig och god vegetarisk soppa smaksatt med vitlök, chili, lök, gurkmeja samt curry.
Laga en stor omgång soppa på ett paket mungbönor och bjud på soppmiddag.

Ta resterna av mungbönssoppan till luncher eller snabba middagar. Receptet kan också halveras såklart.

Mungbönssoppan är god som den är men kan serveras med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.

Vill du korta ner koktiden kan du blötlägga mungbönorna i 10 timmar ex. över natten. Skölj av. Kokas sedan i 10-15 minuter tills de är mjuka. 

8 portioner soppa på mungbönor

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 1 tim
 • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

 • 0,5 dl vegetabilisk olja, ex. solrosolja
 • 2 gula lökar
 • 3 klyftor vitlök
 • 1 pkt mungbönor, 500 gram
 • 1 tsk chiliflakes
 • 2 tsk salt
 • 2 tsk gurkmeja
 • 2 tsk curry
 • 2 tsk garam masala

Tillagning

 1. Skala och hacka löken.
 2. Skala och pressa vitlök.
 3. Lägg i en stor soppkastrull med oljan i botten.
 4. Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, curry och garam masala.
 5. Fräs lökblandningen någon minut under omrörning.
 6. Tillsätt mungbönorna och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
 7. Tillsätt vatten i omgångar. Häll på 5 dl vatten, rör om och koka upp. Tillsätt sedan ytterligare 2,5 liter vatten i omgångar. Eller använd helst en thekokare och koka upp vattnet innan du tillsätter det till mungbönssoppan.
 8. Tillsätt salt.
 9. Koka soppan med mungbönor i 50 minuter eller tills mungbönorna är mjuka och goda.
 10. Smaka av soppan och tillsätt ev. mer chili, curry, garam masala, gurkmeja samt salt.
 11. Servera gärna med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer