Soppa på mungbönor

Mungbönssoppa är en enkel, billig och god vegetarisk soppa smaksatt med vitlök, chili, lök, gurkmeja samt curry.
Laga en stor omgång soppa på ett paket mungbönor och bjud på soppmiddag.

Ta resterna av mungbönssoppan till luncher eller snabba middagar. Receptet kan också halveras såklart.

Mungbönssoppan är god som den är men kan serveras med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.

Vill du korta ner koktiden kan du blötlägga mungbönorna i 10 timmar ex. över natten. Skölj av. Kokas sedan i 10-15 minuter tills de är mjuka. 

8 portioner soppa på mungbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 0,5 dl vegetabilisk olja, ex. solrosolja
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 pkt mungbönor, 500 gram
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 3 liter vatten

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skala och pressa vitlök.
  3. Lägg i en stor soppkastrull med oljan i botten.
  4. Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, curry och garam masala.
  5. Fräs lökblandningen någon minut under omrörning.
  6. Tillsätt mungbönorna och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
  7. Tillsätt vatten i omgångar. Häll på 5 dl vatten, rör om och koka upp. Tillsätt sedan ytterligare 2,5 liter vatten i omgångar. Eller använd helst en thekokare och koka upp vattnet innan du tillsätter det till mungbönssoppan.
  8. Tillsätt salt.
  9. Koka soppan med mungbönor i 50 minuter eller tills mungbönorna är mjuka och goda.
  10. Smaka av soppan och tillsätt ev. mer chili, curry, garam masala, gurkmeja samt salt.
  11. Servera gärna med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer