Soppa på mungbönor
Mungbönssoppa är en enkel, billig och god vegetarisk soppa smaksatt med vitlök, chili, lök, gurkmeja samt curry.
Laga en stor omgång soppa på ett paket mungbönor och bjud på soppmiddag.
Ta resterna av soppan till luncher eller snabba middagar. Receptet kan också halveras såklart.
Du kan laga soppan med hela mungbönor eller skalade och delade mungbönor.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Skala och pressa vitlök.
- Lägg i en stor soppkastrull med oljan i botten.
- Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, curry och garam masala.
- Fräs lökblandningen någon minut under omrörning.
- Tillsätt mungbönorna och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
- Tillsätt vatten i omgångar. Häll på 5 dl vatten, rör om och koka upp. Tillsätt sedan ytterligare 2,5 liter vatten i omgångar. Eller använd helst en thekokare och koka upp vattnet innan du tillsätter det till mungbönssoppan.
- Tillsätt salt.
- Koka soppan med mungbönor i 50 minuter eller tills mungbönorna är mjuka och goda.
- Smaka av soppan och tillsätt ev. mer chili, curry, garam masala, gurkmeja samt salt.
- Servera gärna med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.
Serveringsförslag
Mungbönssoppan är god med ett gott nybakt bröd, bake-off eller hembakt bröd som surdegsbröd, brytbröd eller annat bröd och servera hemgjort smör eller färskost till.
En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguette till.
Blir lite festligare med vitlöksbröd, varma mackor eller baguetter med ost.
Kortare koktid med blötläggning
Vill du korta ner koktiden kan du blötlägga mungbönorna i 10 timmar ex. över natten. Skölj av. Kokas sedan i 10-15 minuter tills de är mjuka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal