4 portioner svampsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram champinjoner eller annan matsvamp som skogschampinjoner, kastanjechampinjoner, kantareller, Karljohan, Shiitake, ostronskivling eller valfri sort. 
  • 50 gram smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 1 liter mjölk eller vatten
  • 2 msk ljus soja som Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • Tillbehör: 150 gram rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 10 kastanjechampinjoner
  • 25 gram smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Skölj, rensa och hacka svampen.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Stek lök och vitlök mjuk några minuter i hälften av smöret i en stor kastrull. Rör då och då. Lägg över på en tallrik.
  4. Lägg resten av smöret och låt bli varmt. Lägg sedan i svampen, rör om och fräs under omrörning någon minut.
  5. Tillsätt löken och strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
  6. Häll i mjölk eller vatten lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
  7. Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
  8. Skölj och hacka persiljan.
  9. Tillsätt grädden och koka upp.
  10. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i mixer. Mixa i crème fraiche.
  11. Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja samt ev. tryffelolja. Tillsätt persilja. Svampsoppan kan nu serveras.
  12. Extra tillbehör: rotselleri- svamp och purjolöksröra: skär bort skalet från rotsellerin och skär den i små stavar.
  13. Fräs den i en stekpanna i någon msk smör. Tillsätt en halv dl vatten och låt koka mjuk tills vattnet avdunstat. Fräs rotsellerin så att den får färg och lägg över i en kastrull.
  14. Rensa och skölj kastanjechampinjonerna.
  15. Fräs dem i lite smör så att de får färg. Lägg över med rotsellerin.
  16. Dela och skölj purjolöken. Strimla den och fräs i lite smör tills den fått färg. Lägg sedan över och blanda med rotsellerin och svampen. Salta och peppra.
  17. Servera svampsoppan som den är eller förslagsvis lite festligare med rotselleri- svamp och purjolöksröran samt en klick crème fraiche.

Serveringsförslag

God soppa till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Gott med en dessert efter som äppelpaj.

Varianter

  • Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas slät med en stavmixer men det kan man göra som man man vill.
  • Istället för champinjoner kan du laga soppan med skogschampinjoner, kastanjechampinjoner, kantareller, Karljohan, Shiitake, ostronskivling eller valfri sorts matsvamp.
  • Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
  • Vill du ha laktosfritt så tar du laktosfria mejeriprodukter.
  • Man kan också ha hemgjord grönsaksbuljong eller någon täring grönsaksbuljong i soppan.

Till fest

Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanje- eller skogschampinjoner och purjolök.

Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.

Några bröd som passar till soppan

E-mail
Medel: 3.5 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 332 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-25