Svampsoppa

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. Du kan laga soppan på champinjoner eller annan matsvamp som skogschampinjoner, kastanjechampinjoner, kantareller, Karljohan, Shiitake, ostronskivling eller valfri sort.

God soppa till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Gott med en dessert efter som äppelpaj.

Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas med en stavmixer lite men det kan man göra som man man vill.

Varianter

Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.

Vill du ha laktosfritt så tar du laktosfria mejeriprodukter.

Man kan också ha hemgjord grönsaksbuljong eller någon täring grönsaksbuljong i soppan.

Till fest

Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanje- eller skogschampinjoner och purjolök.

Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.

Några bröd som passar till:

4 portioner svampsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram champinjoner eller annan matsvamp som skogschampinjoner, kastanjechampinjoner, kantareller, Karljohan, Shiitake, ostronskivling eller valfri sort. 
  • 50 gram smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 1 liter mjölk eller vatten
  • 2 msk ljus soja som Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • Tillbehör: 150 gram rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 10 kastanjechampinjoner
  • 25 gram smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Skölj, rensa och hacka svampen.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Stek lök och vitlök mjuk några minuter i hälften av smöret i en stor kastrull. Rör då och då. Lägg över på en tallrik.
  4. Lägg resten av smöret och låt bli varmt. Lägg sedan i svampen, rör om och fräs under omrörning någon minut.
  5. Tillsätt löken och strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
  6. Häll i mjölk eller vatten lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
  7. Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
  8. Skölj och hacka persiljan.
  9. Tillsätt grädden och koka upp.
  10. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i mixer. Mixa i crème fraiche.
  11. Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja samt ev. tryffelolja. Tillsätt persilja. Svampsoppan kan nu serveras.
  12. Extra tillbehör: rotselleri- svamp och purjolöksröra: skär bort skalet från rotsellerin och skär den i små stavar.
  13. Fräs den i en stekpanna i någon msk smör. Tillsätt en halv dl vatten och låt koka mjuk tills vattnet avdunstat. Fräs rotsellerin så att den får färg och lägg över i en kastrull.
  14. Rensa och skölj kastanjechampinjonerna.
  15. Fräs dem i lite smör så att de får färg. Lägg över med rotsellerin.
  16. Dela och skölj purjolöken. Strimla den och fräs i lite smör tills den fått färg. Lägg sedan över och blanda med rotsellerin och svampen. Salta och peppra.
  17. Servera svampsoppan som den är eller förslagsvis lite festligare med rotselleri- svamp och purjolöksröran samt en klick crème fraiche.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-08