Svampsoppa
Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. Du kan laga soppan på champinjoner eller annan matsvamp.
Tillagning
- Skölj, rensa och hacka svampen.
- Skala och hacka lök samt vitlök fint.
- Stek lök och vitlök mjuk några minuter i hälften av smöret i en stor kastrull. Rör då och då. Lägg över på en tallrik.
- Lägg resten av smöret och låt bli varmt. Lägg sedan i svampen, rör om och fräs under omrörning någon minut.
- Tillsätt löken och strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
- Häll i mjölk eller vatten lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
- Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
- Skölj och hacka persiljan.
- Tillsätt grädden och koka upp.
- Mixa soppan slät med en stavmixer eller i mixer. Mixa i crème fraiche.
- Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja samt ev. tryffelolja. Tillsätt persilja. Svampsoppan kan nu serveras.
- Extra tillbehör: rotselleri- svamp och purjolöksröra: skär bort skalet från rotsellerin och skär den i små stavar.
- Fräs den i en stekpanna i någon msk smör. Tillsätt en halv dl vatten och låt koka mjuk tills vattnet avdunstat. Fräs rotsellerin så att den får färg och lägg över i en kastrull.
- Rensa och skölj kastanjechampinjonerna.
- Fräs dem i lite smör så att de får färg. Lägg över med rotsellerin.
- Dela och skölj purjolöken. Strimla den och fräs i lite smör tills den fått färg. Lägg sedan över och blanda med rotsellerin och svampen. Salta och peppra.
- Servera svampsoppan som den är eller förslagsvis lite festligare med rotselleri- svamp och purjolöksröran samt en klick crème fraiche.
Serveringsförslag
God soppa till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Gott med en dessert efter som äppelpaj.
Varianter
- Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas slät med en stavmixer men det kan man göra som man man vill.
- Istället för champinjoner kan du laga soppan med skogschampinjoner, kastanjechampinjoner, kantareller, Karljohan, Shiitake, ostronskivling eller valfri sorts matsvamp.
- Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
- Vill du ha laktosfritt så tar du laktosfria mejeriprodukter.
- Man kan också ha hemgjord grönsaksbuljong eller någon täring grönsaksbuljong i soppan.
Till fest
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanje- eller skogschampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Några bröd som passar till soppan
- Grissinis eller smördegspinnar till fest eller middag.
- Brytbröd eller sopp- eller kuvertbröd till buffé och vardagsmiddag.
- Varma mackor, ostgratinerade breadsticks eller varma baguetter med ost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 332 kcal