Svampsoppa

Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.

4 portioner svampsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram champinjoner
  • 50 gram smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 1 liter mjölk eller vatten
  • 2 msk ljus soja som Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • Tillbehör: 150 gram rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 10 kastanjechampinjoner
  • 25 gram smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Skölj, rensa och hacka svampen.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Stek lök och vitlök mjuk några minuter i hälften av smöret i en stor kastrull. Rör då och då. Lägg över på en tallrik.
  4. Lägg resten av smöret och låt bli varmt. Lägg sedan i svampen, rör om och fräs under omrörning någon minut.
  5. Tillsätt löken och strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
  6. Häll i mjölk eller vatten lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
  7. Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
  8. Skölj och hacka persiljan.
  9. Tillsätt grädden och koka upp.
  10. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i mixer. Mixa i crème fraiche.
  11. Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja samt ev. tryffelolja. Tillsätt persilja. Svampsoppan kan nu serveras.
  12. Extra tillbehör: rotselleri- svamp och purjolöksröra: skär bort skalet från rotsellerin och skär den i små stavar.
  13. Fräs den i en stekpanna i någon msk smör. Tillsätt en halv dl vatten och låt koka mjuk tills vattnet avdunstat. Fräs rotsellerin så att den får färg och lägg över i en kastrull.
  14. Rensa och skölj kastanjechampinjonerna.
  15. Fräs dem i lite smör så att de får färg. Lägg över med rotsellerin.
  16. Dela och skölj purjolöken. Strimla den och fräs i lite smör tills den fått färg. Lägg sedan över och blanda med rotsellerin och svampen. Salta och peppra.
  17. Servera svampsoppan som den är eller förslagsvis lite festligare med rotselleri- svamp och purjolöksröran samt en klick crème fraiche.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer