Brunkål med savojkål

Brunkål med savojkål är en god variant på den klassiska brunkålen med vitkål.

Strimlad savojkål som först bryns i smör och sedan långbakas med sirap och buljong i en långpanna ugnen.

10 portioner brunkål med savojkål

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 kg savojkål
  • 75 gram smör
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 5 dl skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten

Tillagning

  1. Ta bort det yttersta bladet. Dela kålen i klyftor. Skär bort den grova stammen.
  2. Strimla vitkålen i en matberedare eller för hand med kniv i ca 1/2 cm breda bitar.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Bryn lite savojkål i taget i smör i en stekpanna. Tillsätt en del av sirapen, salta samt peppra och stek någon minut till. Lägg över i en långpanna med höga kanter efter hand.
  5. Har du sirap, salt och peppar samt smör kvar tillsätter du det till kålen i långpannan samt vänder runt.
  6. Tillsätt skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten till kålen.
  7. Stek brunkålen i ugnen i 1 - 1,5 timmar. Efter ca 15 minuter när kålen fått färg på ytan tar du ut den och vänder runt samt täcker över med folie.
  8. Smaka av med salt, peppar och sirap innan servering.
  9. Servera kålen varm.
Du behöver savojkål, salt, peppar, buljongtärning samt vatten (eller skinkspad), smör och sirap.
Du behöver savojkål, salt, peppar, buljongtärning samt vatten (eller skinkspad), smör och sirap.
Dela, klyfta och strimla kålen.
Dela, klyfta och strimla kålen.
Bryn kålen i smör lite i taget, tillsätt sirap, salt och peppar samt lägg över i en långpanna.
Bryn kålen i smör lite i taget, tillsätt sirap, salt och peppar samt lägg över i en långpanna.
Fyll på med skinkspad eller buljong.
Fyll på med skinkspad eller buljong.
Baka kålen i ugnen i 1 timme. Ta ut och vänd runt samt täck över med folie efter 15 minuter.
Baka kålen i ugnen i 1 timme. Ta ut och vänd runt samt täck över med folie efter 15 minuter.
Smaka av kålen med salt, peppar samt sirap innan servering.
Smaka av kålen med salt, peppar samt sirap innan servering.

Serveringsförslag

  • Ett gott grönsakstillbehör som passar till julbordets skinka, köttbullar, prinskorv, revben och småvarmt.
  • Passar vidare som tillbehör till husmanskost. Eller använd kålen till kålpudding eller stekta färsbiffar i panna - ös över kål och grädde samt koka ihop till en god sås.

Varianter

  • Istället för att bryna kålen kan du koka all kål på en gång i en kastrull med vatten i 10 minuter.
  • Har du skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka så ger det extra smak till kålen. Annars går det fint med grönsaksbuljong eller vatten och en grönsaksbuljongtärning. Eller enbart vatten.
  • Vill du ha mörkare färg på kålen kan du tillsätt 1 msk kinesisk soja.
  • Kålen kan smaksättas vidare med 2 lagerblad.
  • Istället för mald vitpeppar kan man ta 3 vitpepparkor samt 3 svartpepparkorn.

Tips

Kan lagas i god tid och frysas in. Värm till servering. Späd gärna med lite skinkspad.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-08

Tillbehör och liknande:

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...