Brunkål med savojkål
Brunkål med savojkål är en god variant på den klassiska brunkålen med vitkål.
Strimlad savojkål som först bryns i smör och sedan långbakas med sirap och buljong i en långpanna ugnen.
Tillagning
- Ta bort det yttersta bladet. Dela kålen i klyftor. Skär bort den grova stammen.
- Strimla vitkålen i en matberedare eller för hand med kniv i ca 1/2 cm breda bitar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Bryn lite savojkål i taget i smör i en stekpanna. Tillsätt en del av sirapen, salta samt peppra och stek någon minut till. Lägg över i en långpanna med höga kanter efter hand.
- Har du sirap, salt och peppar samt smör kvar tillsätter du det till kålen i långpannan samt vänder runt.
- Tillsätt skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten till kålen.
- Stek brunkålen i ugnen i 1 - 1,5 timmar. Efter ca 15 minuter när kålen fått färg på ytan tar du ut den och vänder runt samt täcker över med folie.
- Smaka av med salt, peppar och sirap innan servering.
- Servera kålen varm.
Serveringsförslag
- Ett gott grönsakstillbehör som passar till julbordets skinka, köttbullar, prinskorv, revben och småvarmt.
- Passar vidare som tillbehör till husmanskost. Eller använd kålen till kålpudding eller stekta färsbiffar i panna - ös över kål och grädde samt koka ihop till en god sås.
Varianter
- Istället för att bryna kålen kan du koka all kål på en gång i en kastrull med vatten i 10 minuter.
- Har du skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka så ger det extra smak till kålen. Annars går det fint med grönsaksbuljong eller vatten och en grönsaksbuljongtärning. Eller enbart vatten.
- Vill du ha mörkare färg på kålen kan du tillsätt 1 msk kinesisk soja.
- Kålen kan smaksättas vidare med 2 lagerblad.
- Istället för mald vitpeppar kan man ta 3 vitpepparkor samt 3 svartpepparkorn.
Tips
Kan lagas i god tid och frysas in. Värm till servering. Späd gärna med lite skinkspad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal