Ugnsbakad julskinka

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Du kan laga med eller utan stekpåse. Stekpåse är bra då du får en saftig skinka med gott skinkspad du kan ha till andra rätter som Dopp i grytan, grönkål eller långkål.

Du kan laga skinkan från början genom att rimma egen skinka eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka som du här tillagar i ugnen. När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras - med ägg, ströbröd och senap. Griljera skinkan med ett uppvispat ägg och senap samt ströbröd i ugnen med lite smör i botten i 15 minuter på 225 grader. Ös någon gång.

Garnering:

Du kan garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen.

Förr garnerade man skinkan med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Lägg kristyr i en liten ihopvikt sprits av smörpapper. Spritsa sedan i ex. nätmönster över skinkan. Man kan även skära ett rutmönster i svålen som är kvar - det mesta skär man bort.

Serveringstips:

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.

Håll skinkan kall:

Nygriljerad skinka kan man servera direkt. Skär upp de skivor du tror går åt och lägg på fat. Resten av skinkan ställer du in i kylen.

1 ugnsbakad julskinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 rimmad och urvattnad skinka på 2,4-7 kg
  • 1 stekpåse (valfritt)
  • Till griljering: 1 äggula
  • 3 msk senap, valfri sort ex. vanlig senap
  • 0,5 dl ströbröd

Tillagning

  1. Skölj skinkan under vatten några minuter. Är inte den rimmade skinkan urvattnad så lägg den i kallt vatten över natten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  3. Lägg skinkan i en stekpåse eller slå in den i folie.
  4. Lägg skinkan i en långpanna och stick in en stektermometer till mitten.
  5. Sätt julskinkan mitt i ugnen. Ta ut skinkan när innertemperaturen är runt 70 grader. Tänk på att temperaturen stiger några grader till efter du tagit ut den. Jag gjorde en skinka på 2,4 kg och den tog ca två timmar.
  6. Ta ut julskinkan ur ugnen, klipp upp påsen eller veckla av foliet och ta tillvara spadet till annat som ex. dopp i grytan eller grönkål.
  7. Dra av svålen och spara den om du vill. Du kan lägga svålen under skinkan när du griljerar den men det är valfritt.
  8. GRILJERING: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
  9. Blanda ihop äggula och senap i en skål.
  10. Lägg skinkan i en ugnsform.
  11. Pensla skinkan med ägg- och senapsblandningen. Strö över ströbröd i ett jämnt lager.
  12. Griljera skinkan i ca 10-15 minuter. Kolla så att den inte bränns.
  13. Ta ut skinkan när den har fin färg. Låt svalna något innan servering. Vid servering så skär du upp tunna skivor ca 3-5 mm tjocka.
E-mail
Medel: 3.7 (36 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.