Ugnsbakad julskinka

Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Du kan laga med eller utan stekpåse.

Stekpåse tycker jag är bra då får man en saftig skinka med gott skinkspad du kan ha till andra rätter som dopp i grytan, grönkål eller långkål.

1 ugnsbakad julskinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 rimmad och urvattnad skinka på 2 till 7 kg
  • 1 stekpåse (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj skinkan under vatten några minuter. Är inte den rimmade skinkan urvattnad så lägg den i kallt vatten över natten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  3. Lägg skinkan i en stekpåse eller slå in den i folie.
  4. Lägg skinkan i en långpanna och stick in en stektermometer till mitten.
  5. Sätt julskinkan mitt i ugnen. Ta ut skinkan när innertemperaturen är runt 70 grader. Tänk på att temperaturen stiger några grader till efter du tagit ut den. Jag gjorde en skinka på 2,4 kg och den tog ca två timmar.
  6. Ta ut julskinkan ur ugnen, klipp upp påsen eller veckla av foliet och ta tillvara spadet till annat som ex. dopp i grytan eller grönkål.
  7. Dra av svålen och spara den om du vill. Du kan lägga svålen under skinkan när du griljerar den men det är valfritt.
  8. Låt skinkan svalna och förvara kallt i kylen. Skinkan kan sedan griljeras - se länk ovan.
Julskinka i stekpåse.
Med stekpåse så lägger du i skinkan, sätter i stektermometer och försluter den. Se till så att stekpåsen ej rör ugnens kanter.
Julskinka i stekpåse med termometer.
Ta ut skinkan när innertemperaturen är runt 70 grader. Tänk på att temperaturen stiger några grader till efter du tagit ut den.
Julskinka med bortklippt nät.
Klipp bort nät och skär bort så mycket svål du vill.
Julskinkan griljeras.
Griljera skinkan med uppvispat ägg och senap samt ströbröd i ugnen med lite smör i 15 minuter på 225 grader. Ös någon gång.
Julskinkan färdig för griljering i ugnen.
Ströbröd och in i ugnen för griljering.
Julskinkan efter griljering.
Ta ut när den har fin färg. Passa så den inte bränns. Låt julskinkan svalna något innan du skär upp den.

Rimma egen skinka eller använd köpt rimmad skinka

Du kan laga skinkan från början genom att rimma egen skinka eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka.

Griljering

När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras - med ägg, ströbröd och senap. Griljera skinkan med en äggula blandad med 2 msk senap samt strö över 1-2 msk ströbröd i övre delen av ugnen ca 15 minuter på 200 grader vanlig ugn.

Garnering

  • Du kan garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen.
  • Förr garnerade man skinkan med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Lägg kristyr i en liten ihopvikt sprits av smörpapper. Spritsa sedan i ex. nätmönster över skinkan. Man kan även skära ett rutmönster i svålen som är kvar - det mesta skär man bort.

Serveringstips

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.

Håll skinkan kall

Nygriljerad skinka kan man servera direkt. Skär upp de skivor du tror går åt och lägg på fat. Resten av skinkan ställer du in i kylen.

E-mail
Medel: 3.5 (80 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-24