Ugnsbakad julskinka

Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Du kan laga med eller utan stekpåse. Stekpåse är bra då du får en saftig skinka med gott skinkspad du kan ha till andra rätter som Dopp i grytan, grönkål eller långkål.

Du kan laga skinkan från början genom att rimma egen skinka eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka som du här tillagar i ugnen. När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras - med ägg, ströbröd och senap. Griljera skinkan med ett uppvispat ägg och senap samt ströbröd i ugnen med lite smör i botten i 15 minuter på 225 grader. Ös någon gång.

Garnering:

Du kan garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen. Förr garnerade man skinkan med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Lägg kristyr i en liten ihopvikt sprits av smörpapper. Spritsa sedan i ex. nätmönster över skinkan. Man kan även skära ett rutmönster i svålen som är kvar - det mesta skär man bort.

Serveringstips:

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.

Håll skinkan kall:

Nygriljerad skinka kanske du vill visa upp på julbordet så alla ser den. Det är ok en kortare stund. Skär gärna upp de skivor du tror går åt och lägg på fat vid skinkan. Tänk sedan på att hålla skinkan kall så mycket du kan. Ställ in den i kylen efter folk tagit av skinkan.

Låt skinkan ej stå framme i timmar - måste den det så kan du kyla den ex med kylplatta eller frysklampar inslagna i kökshandduk under skärbrädan. Ta inte fram skinkan och låt den stå länge och bli rumsvarm mellan varven om du har fler bjudningar - då kan den bli dålig.

Skär istället upp till servering och ställ in resten av skinkan i kylen så den håller sig kall. Släng den skinka som stått framme flera timmar i rumsvärme. Överbliven skinka som du hållit kyld kan frysas.

1 ugnsbakad julskinka

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 4 tim
 • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

 • 1 rimmad och urvattnad skinka på 2,5-7 kg
 • 1 stekpåse (valfritt)
 • Till griljering: 1 äggula
 • 3 msk senap, valfri sort ex. vanlig senap
 • 0,5 dl ströbröd
 • 40 gram smör

Tillagning

 1. Skölj skinkan under vatten några minuter. Är inte den rimmade skinkan urvattnad så lägg den i kallt vatten över natten.
 2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
 3. Lägg skinkan i en stekpåse eller slå in den i folie.
 4. Lägg skinkan i en långpanna och stick in en stektermometer till mitten.
 5. Sätt julskinkan mitt i ugnen. Ta ut skinkan när innertemperaturen är runt 70 grader. Tänk på att temperaturen stiger några grader till efter du tagit ut den. Räkna ca 90 minuter per kilo om den väger 1-4 kg och 70 minuter per kilo om den väger 5-7 kg.
 6. Ta ut julskinkan ur ugnen, klipp upp påsen eller veckla av foliet och ta tillvara spadet till annat som ex. dopp i grytan.
 7. Dra av svålen och spara den om du vill. Du kan lägga den under skinkan när du griljerar den men det är valfritt.
 8. Griljera skinkan: sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
 9. Blanda ihop äggula och senap i en skål.
 10. Lägg skinkan i en ugnsform. Lägg i smör. Lägg ev. svålen under om du vill.
 11. Pensla skinkan med ägg- och senapsblandningen. Strö över ströbröd i ett jämnt lager.
 12. Griljera skinkan i ca 15 minuter. Ta ut den och ös den två gånger. Ta ut skinkan när den har fin färg. Kolla så att den inte bränns.
E-mail
Medel: 3.9 (29 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer