Brunkål med fläsk
Brunkål med fläsk lagar du i ugnen med strimlad vitkål som smaksätts med sirap.
En bit rimmat sidfläsk ger god smak åt kålen.
Tillagning
- Ta bort de två yttersta bladen. Dela vitkålshuvudet i klyftor. Skär bort den grova stammen.
- Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv i ca 1/2 cm breda bitar.
- MED BRYNT KÅL: Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna och lägg över efter hand i en långpanna med höga kanter om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen.
- MED KOKT KÅL: Koka den strimlade kålen mjuk i vatten i 10 minuter. Häll av och lägg över i en långpanna med höga kanter om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap samt blanda runt.
- I UGNEN: Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll över skinkspad, buljong eller vatten. Lägg på sidfläsket.
- Stek brunkålen i ugnen i en timme. Ta ut och vänd runt efter halva tiden samt täck över med folie.
- I GRYTA: Häll på skinkspad, buljong eller vatten. Lägg i sidfläsket. Koka brunkålen på låg värme under lock i en timme.
- Ta upp fläsket och låt det svalna något.
- Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap.
- Skär fläsket i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Lägg upp brunkålen på fat eller i en skål och servera det skivade fläsket på toppen.
Serveringsförslag
Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen till julbord och smörgåsbord.
Varianter
- Brunkålen kan också kokas i stekgryta.
- Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
- Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
- Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Kan förberedas
Brunkålen kan frysas och lagas i god tid innan man ska servera den.
Överbliven kål
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal