Brunkål med fläsk
Introduktion och förberedelse
Brunkål med fläsk lagar du i ugnen med strimlad vitkål som smaksätts med sirap.
En bit rimmat sidfläsk ger god smak åt kålen.
Serveringsförslag
Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen till julbord och smörgåsbord.
Varianter
- Brunkålen kan också kokas i stekgryta.
- Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
- Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
- Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Kan förberedas
Brunkålen kan frysas och lagas i god tid innan man ska servera den.
Överbliven kål
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Tillagning
- Ta bort de två yttersta bladen. Dela vitkålshuvudet i fjärdedelar. Skär bort den grova stammen.
- Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv i ca 1 cm breda bitar.
- Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna och lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen.
- Brunkål i ugnen: Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll över skinkspad, buljong eller vatten. Lägg på sidfläsket helt.
- Stek brunkålen i ugnen i en timme. Ta ut och rör om någon gång.
- Brunkål gryta: Häll på skinkspad, buljong eller vatten och koka brunkålen på låg värme under lock i en timme. Lägg i sidfläsket helt. Rör då och då.
- Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap innan servering.
- Ta upp fläsket och skiva det. Lägg upp brunkålen på fat eller i en skål och servera fläsket på toppen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal