Brunkål med fläsk

Brunkål med fläsk lagar du i ugnen med strimlad vitkål som smaksätts med sirap.

En bit rimmat sidfläsk ger god smak åt kålen.

10 portioner brunkål med fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 vitkålshuvud, 1,4 kg
  • 75 gram smör
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 5 dl skinkspad, grönsaksbuljong, 1 grönsaksbuljong samt vatten eller enbart vatten
  • 300 gram rimmat sidfläsk

Tillagning

  1. Ta bort de två yttersta bladen. Dela vitkålshuvudet i klyftor. Skär bort den grova stammen.
  2. Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv i ca 1/2 cm breda bitar.
  3. MED BRYNT KÅL: Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna och lägg över efter hand i en långpanna med höga kanter om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen.
  4. MED KOKT KÅL: Koka den strimlade kålen mjuk i vatten i 10 minuter. Häll av och lägg över i en långpanna med höga kanter om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap samt blanda runt.
  5. I UGNEN: Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Häll över skinkspad, buljong eller vatten. Lägg på sidfläsket.
  7. Stek brunkålen i ugnen i en timme. Ta ut och vänd runt efter halva tiden samt täck över med folie.
  8. I GRYTA: Häll på skinkspad, buljong eller vatten. Lägg i sidfläsket. Koka brunkålen på låg värme under lock i en timme.
  9. Ta upp fläsket och låt det svalna något.
  10. Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap.
  11. Skär fläsket i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  12. Lägg upp brunkålen på fat eller i en skål och servera det skivade fläsket på toppen.

Serveringsförslag

Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen till julbord och smörgåsbord.

Varianter

  • Brunkålen kan också kokas i stekgryta.
  • Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
  • Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
  • Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.

Kan förberedas

Brunkålen kan frysas och lagas i god tid innan man ska servera den.

Överbliven kål

Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.

E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-05

Tillbehör och liknande:

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...