Brunkål med fläsk

Brunkål med fläsk är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta med en bit rimmat sidfläsk som ger god smak.
Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.

10 portioner brunkål med fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 st vitkålshuvud, 1 kg
  • 100 gram smör
  • 1 dl sirap
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong (valfritt) eller vatten
  • 300 gram rimmat sidfläsk

Tillagning

  1. Ta bort de två yttersta bladen. Dela vitkålshuvudet i fjärdedelar. Skär bort den grova stammen.
  2. Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv i ca 1 cm breda bitar.
  3. Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna och lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen.
  4. Brunkål i ugnen: Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Häll över skinkspad, buljong eller vatten. Lägg på sidfläsket helt.
  6. Stek brunkålen i ugnen i en timme. Ta ut och rör om någon gång.
  7. Brunkål gryta: Häll på skinkspad, buljong eller vatten och koka brunkålen på låg värme under lock i en timme. Lägg i sidfläsket helt. Rör då och då.
  8. Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap innan servering.
  9. Ta upp fläsket och skiva det. Lägg upp brunkålen på fat eller i en skål och servera fläsket på toppen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer