Brunkål med fläsk

Brunkål med fläsk är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta med en bit rimmat sidfläsk som ger god smak.
Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.

10 portioner brunkål med fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 st vitkålshuvud, 1 kg
  • 100 gram smör
  • 1 dl sirap
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong (valfritt) eller vatten
  • 300 gram rimmat sidfläsk

Tillagning

  1. Ta bort de två yttersta bladen. Dela vitkålshuvudet i fjärdedelar. Skär bort den grova stammen.
  2. Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv i ca 1 cm breda bitar.
  3. Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna och lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen.
  4. Brunkål i ugnen: Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Häll över skinkspad, buljong eller vatten. Lägg på sidfläsket helt.
  6. Stek brunkålen i ugnen i en timme. Ta ut och rör om någon gång.
  7. Brunkål gryta: Häll på skinkspad, buljong eller vatten och koka brunkålen på låg värme under lock i en timme. Lägg i sidfläsket helt. Rör då och då.
  8. Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap innan servering.
  9. Ta upp fläsket och skiva det. Lägg upp brunkålen på fat eller i en skål och servera fläsket på toppen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer