Hemgjord korv och julkorv

Hemgjord korv och julkorv blir mycket gott och slår de flesta köpekorvarna på fingrarna. Dessutom är råkorv rätt kul att göra även om det kanske är lite ovant för en del.

Varianter:

 • Som kött kan du ha vad som - det är poängen med korv - så länge det är kött så är den mycket finare än de flesta korvar! Gott att göra korv på är vildsvinsfärs, älgfärs, fläskkarré, bukfläsk, älgfärs, rådjursfärs, hjortfärs, späck och sidfläsk. Tänk på att man oftast vill ha en rejäl del fett för god korv - så använder du en torr färs - ex. älgfärs och nötfärs - med lite fett så får du tillsätta något fett som fläskfärs, späck, sidfläsk eller liknande. I nedan recept kan du ex. byta hälften av fläskfärsen mot tärnat sidfläsk (då kan man få en liten rökt ton om du väljer rökt sidfläsk).
 • Andra grönsaker och utdrygning som passar i korv är: kokt och pressad potatis, sötpotatis, palsternacka, rotselleri, kålrot, kokt ris, kokt bulgur, kokt råris, havregryn, rågflingor, rester på gröt som risgrynsgröt med mera. Kött är dyrt så desto mer billigt att dryga ut med...
 • Andra smaksättningar som passar är fräst ramslök (smakar vitlök), salladslök, purjolök, rödlök, vitlök, färsk hackad chili, färsk riven ingefära, senapsfrön med mera.
 • Vill du ha en riktigt hållbar (dödar clostridium botulinum) och röd korv så kan du tillsätta nitritsalt. Men det är valfritt och onödigt tycker jag om man håller hygienen bra. Inget att bry dig om ifall du ej ska göra mycket korv och ge bort eller sälja. Fråga i butiken men är ej vanligt att de har.
 • Ett förslag på en kryddigare korv: smaksätt färsen med 2 tsk spiskummin, 2 tsk malen koriander, 3 tsk sambal oelek och 2 pressade vitlöksklyftor.

Du behöver:

1 paket krokfjälster (5 m), 1 köttkvarn med korvhorn, bomullssnöre och 1 nål. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn.

Serveringsförslag:

Lägg upp på fat och garnera ex. med grönkålschips eller fräst rödlök eller purjolök samt ha en god grov senap till. Som huvudrätt kan du servera julkorven med smörfräst spetskål eller grönkål, häll på grädde och smaksätt med lite senap samt servera med kokta delikatesspotatisar (valfritt), stekta äppelskivor och grönkålschips på toppen.

Korvakademien - en förening för alla som älskar korv - nu kan du tävla i julkorv!

10 portioner julkorv

 • Förberedelse: 1 tim
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

 • 1 kg fläskfärs
 • 0,5 kg nötfärs
 • 0,5 dl potatismjöl
 • 1 tsk salt
 • 7 dl kallt vatten
 • 0,5 tsk mald vitpeppar
 • 0,5 tsk mald ingefära
 • 2 tsk mald kryddpeppar
 • 0,5 tsk malda kryddnejlikor

Tillagning

 1. Skölj fjälstren och låt dem ligga i vatten någon timme.
 2. Blanda fläsk och nötfärs ex. i en matberedare med potatismjöl, salt och kryddor.
 3. Blanda ut med kallt vatten.
 4. Ställ korvfärsen i kylen.
 5. Kör färsen genom köttkvarnen en gång.
 6. Sätt på korvhornet på köttkvarnen.
 7. Nysta upp ett fjälster i taget och skölj med kallt vatten. Träd upp fjälstret på korvhornet till köttkvarnen.
 8. Stoppa smeten löst i fjälstren då smeten sväller vid kokningen. Ev. får du använda ett fjälster till.
 9. Knyt om med bomullssnöre till lagom långa korvar, ca 15-20 cm. Tänk på att knyta två knutar mellan varje korv så du kan klippa itu dem sedan.
 10. Frys in julkorvarna råa om du ska ha dem till senare. De kan också kokas eller stekas (se till så de är genomstekta) direkt. Vill du ha rökta julkorvar så kan du varm- eller kallröka dem. Värm sedan genom att koka eller steka korven.
 11. Kokt julkorv: sjud julkorvarna på svag värme utan lock i 20 minuter. Några kryddpepparkorn, 1 tsk salt och ett par lagerblad ger smak åt korvkoket.
 12. Titta på korven vid kokningen och håll utkik efter luftbubblor i korven, pricka då hål med en nål annars kan korven spricka.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer