Hemgjord korv och julkorv

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hemgjord korv och julkorv blir mycket gott och slår de flesta köpekorvarna på fingrarna.

Dessutom är råkorv rätt kul att göra och inte så krångligt när man väl vet hur.

Val av kött:

Som kött kan du ha vad som - det är poängen med korv - så länge det är kött så är den mycket finare än de flesta korvar!

Gott att göra korv på är vildsvinsfärs, älgfärs, fläskkarré, bukfläsk, älgfärs, rådjursfärs, hjortfärs, späck och sidfläsk.

Tänk på att man oftast vill ha en rejäl del fett för god korv - så använder du en torr färs - ex. älgfärs och nötfärs - med lite fett så får du tillsätta något fett som fläskfärs, späck, sidfläsk eller liknande.

I nedan recept kan du ex. byta hälften av fläskfärsen mot tärnat sidfläsk (då kan man få en liten rökt ton om du väljer rökt sidfläsk).

Utdrygning

Andra grönsaker och utdrygning som passar i korv är: kokt och pressad potatis, sötpotatis, palsternacka, rotselleri, kålrot, kokt ris, kokt bulgur, kokt råris, havregryn, rågflingor samt rester på gröt som risgrynsgröt med mera.

Smaksättningar

Andra smaksättningar som passar i korv är fräst ramslök (smakar vitlök), salladslök, purjolök, rödlök, vitlök, färsk hackad chili, färsk riven ingefära, senapsfrön med mera. Mal med köttet till korvsmeten.

Kryddig råkorv reda att tillagas
Du kan smaksätta din råkorv på olika vis - ovan en kryddig variant med mer chili, vitlök och spiskummin.

Ett förslag på en kryddigare korv: smaksätt färsen med 2 tsk spiskummin, 2 tsk malen koriander, 3 tsk sambal oelek och 2 pressade vitlöksklyftor.

Hållbar korv

Vill du ha en riktigt hållbar och röd korv så kan du tillsätta nitritsalt.

Du behöver:

1 paket krokfjälster (5 m), 1 köttkvarn med korvhorn, bomullssnöre och 1 nål. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn.

Serveringsförslag:

Stek, grilla eller koka korven och servera som vanlig korv med mos, annat tillbehör eller med korvbröd och en god senap, ketchup, rostad lök, surkål och bostongurka till.

Till julbord, buffé och huvudrätt kan du servera julkorven stekt eller kokt på fat. Ett förslag är att lägga upp korven på en bädd med smörfräst spetskål eller grönkål som du kokar ihop med grädde och smaksätter med lite senap.

En hel middag får du med den gräddkokt kål eller stuvad vitkål, kokt potatis som delikatesspotatisar, stekta äppelskivor och grönkålschips som garnering.

10 portioner korv, ca 20 korvar

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg fläskfärs
  • 0,5 kg nötfärs
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 7 dl kallt vatten
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 2 tsk mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk malda kryddnejlikor

Tillagning

  1. Skölj fjälstren och låt dem ligga i vatten någon timme.
  2. Blanda fläsk och nötfärs ex. i en matberedare med potatismjöl, salt och kryddor.
  3. Blanda ut med kallt vatten.
  4. Ställ korvfärsen i kylen.
  5. Kör färsen genom köttkvarnen en gång.
  6. Sätt på korvhornet på köttkvarnen.
  7. Nysta upp ett fjälster i taget och skölj med kallt vatten. Träd upp fjälstret på korvhornet till köttkvarnen.
  8. Stoppa smeten löst i fjälstren då smeten sväller vid kokningen. Ev. får du använda ett fjälster till.
  9. Knyt om med bomullssnöre till lagom långa korvar, ca 15-20 cm. Tänk på att knyta två knutar mellan varje korv så du kan klippa itu dem sedan.
  10. Frys in julkorvarna råa om du ska ha dem till senare. De kan också kokas eller stekas (se till så de är genomstekta) direkt. Vill du ha rökta julkorvar så kan du varm- eller kallröka dem. Värm sedan genom att koka eller steka korven.
  11. Kokt julkorv: sjud julkorvarna på svag värme utan lock i 20 minuter. Några kryddpepparkorn, 1 tsk salt och ett par lagerblad ger smak åt korvkoket.
  12. Titta på korven vid kokningen och håll utkik efter luftbubblor i korven, pricka då hål med en nål annars kan korven spricka.
E-mail
Medel: 4 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.