Kokt rimmad julskinka
Här hittar du tips på hur du kokar en köpt julskinka. Skinkan kokas med gul lök, kryddpeppar och lagerblad.
Sedan kan man griljera den med ströbröd, ägg och senap.
Tillagning
- Tina julskinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.
- Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan. Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt. Häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och skumma väl med en slev. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök.
- Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar. Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo. Titta dock på termometern i första hand. Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader. Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
- Lägg julskinkan på ett fat bredvid. Spara skinkspadet.
- Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Kyl ner spadet. Använd det till doppspad, soppa, grönkål eller sås. Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.
Serveringsförslag
- Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.
- Recept på griljering hittar du här.
Håll skinkan kall
- Nygriljerad skinka kanske du vill visa upp på julbordet så alla ser den. Det är ok en kortare stund. Skär gärna upp de skivor du tror går åt och lägg på fat vid skinkan.
- Tänk sedan på att hålla skinkan kall så mycket du kan. Ställ in den i kylen efter folk tagit av skinkan.
Spara skinkspadet
Låt spadet svalna och förvara i kylen.
- Skinkspadet kan du använda till doppspad, soppa som grönkålssoppa, långkål, Halländsk grönkål eller brunkål.
Rimmad skinka från grunden
Vill du rimma julskinkan själv så finns recept här.
Då får du ha en veckas framförhållning för en mindre skinka och två veckor för en större skinka då skinkan ska ligga i saltlag och sedan vattnas ur innan du kokar den.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal