Halländsk grönkål

Introduktion och förberedelse

Laga egen Halländsk grönkål även kallat långkål. Hackad grönkål som kokar först i skinkspad och sedan i grädde. Gott till julbordet och att laga med skinkspadet.

Steker du skinkan i stekpåse så får du späda skinkspadet med dubbelt så mycket vatten. Då skinkspadet från stekpåse är mer smak och salt i. Kokar du skinkan som så använder du spadet utan att spä det - i detta fall ca 4 dl.

4 port Halländsk grönkål

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk grönkål utan stjälkar i påse, 400 gram fryst grönkål eller 800 gram färsk grönkål med stam
  • 4 dl skinkbuljong
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 krm vitpeppar samt ev. salt att smaka av med (skinkbuljongen är salt)

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär bort stjälkar. Hacka grovt.
  2. Lägg grönkålen i en gryta och tillsätt skinkspad (plus ev vatten om det är skinkspad från stekpåse). Koka grönkålen under lock i 20 minuter.
  3. Den mesta av buljongen har då kokat in. Häll av resten i durkslag och låt svalna.
  4. Hacka grönkålen fint.
  5. Smält smör i en panna och tillsätt grönkålen. Fräs den i några minuter och tillsätt grädde och koka i fem minuter.
  6. Innan servering så smakar du av grönkålen med sirap, vitpeppar och ev. salt. Man kan också tillsätta och värma upp med mer grädde om du vill ha en mer såsig grönkål.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer