Halländsk grönkål

Laga egen Halländsk grönkål även kallat långkål. Hackad grönkål som kokar först i skinkspad och sedan i grädde. Gott till julbordet och att laga med skinkspadet.

Steker du skinkan i stekpåse så får du späda skinkspadet med dubbelt så mycket vatten. Då skinkspadet från stekpåse är mer smak och salt i. Kokar du skinkan som så använder du spadet utan att spä det - i detta fall ca 4 dl.

4 port Halländsk grönkål

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk grönkål utan stjälkar i påse, 400 gram fryst grönkål eller 800 gram färsk grönkål med stam
  • 4 dl skinkbuljong
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 krm vitpeppar samt ev. salt att smaka av med (skinkbuljongen är salt)

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär bort stjälkar. Hacka grovt.
  2. Lägg grönkålen i en gryta och tillsätt skinkspad (plus ev vatten om det är skinkspad från stekpåse). Koka grönkålen under lock i 20 minuter.
  3. Den mesta av buljongen har då kokat in. Häll av resten i durkslag och låt svalna.
  4. Hacka grönkålen fint.
  5. Smält smör i en panna och tillsätt grönkålen. Fräs den i några minuter och tillsätt grädde och koka i fem minuter.
  6. Innan servering så smakar du av grönkålen med sirap, vitpeppar och ev. salt. Man kan också tillsätta och värma upp med mer grädde om du vill ha en mer såsig grönkål.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept