Halländsk grönkål

Laga egen Halländsk grönkål även kallat långkål. Hackad grönkål som kokar först i skinkspad och sedan i grädde. Gott till julbordet och att laga med skinkspadet. 

Steker du skinkan i stekpåse så får du späda skinkspadet med dubbelt så mycket vatten. Då skinkspadet från stekpåse är mer smak och salt i. Kokar du skinkan som så använder du spadet utan att spä det - i detta fall ca 4 dl. 

4 port Halländsk grönkål

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk grönkål utan stjälkar i påse, 400 gram fryst grönkål eller 800 gram färsk grönkål med stam
  • 4 dl skinkbuljong
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 krm vitpeppar samt ev. salt att smaka av med (skinkbuljongen är salt)

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär bort stjälkar. Hacka grovt.
  2. Lägg grönkålen i en gryta och tillsätt skinkspad (plus ev vatten om det är skinkspad från stekpåse). Koka grönkålen under lock i 20 minuter.
  3. Den mesta av buljongen har då kokat in. Häll av resten i durkslag och låt svalna.
  4. Hacka grönkålen fint.
  5. Smält smör i en panna och tillsätt grönkålen. Fräs den i några minuter och tillsätt grädde och koka i fem minuter.
  6. Innan servering så smakar du av grönkålen med sirap, vitpeppar och ev. salt. Man kan också tillsätta och värma upp med mer grädde om du vill ha en mer såsig grönkål.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer