Halländsk grönkål

Introduktion och förberedelse

Laga egen Halländsk grönkål även kallat långkål. Hackad grönkål som kokar först i skinkspad och sedan i grädde.

Gott till julbordet och att laga med skinkspadet.

Med skinkspad

Steker du ugnsbakad julskinka i stekpåse så får du späda skinkspadet med dubbelt så mycket vatten då skinkspadet har mer smak och salt.

Lagar du kokt julskinka så använder du spadet utan att spä det - i detta fall behöver du ca 4 dl.

Utan skinkspad

Det blir även gott att laga grönkålen utan skinkspad - ta då vatten och 2 tärningar grönsaksbuljong eller gör egen grönsaksbuljong.

Vegan variant

Byt ut smör mot mjölkfritt margarin eller olivolja; grädden mot havregrädde och skinkspadet mot grönsaksbuljong.

4 port Halländsk grönkål

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk grönkål utan stjälkar i påse, 400 gram fryst grönkål eller 800 gram färsk grönkål med stam
  • 4 dl skinkbuljong
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 krm vitpeppar samt ev. salt att smaka av med (skinkbuljongen är salt)

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär bort stjälkar. Hacka grovt.
  2. Lägg grönkålen i en gryta och tillsätt skinkspad (plus ev vatten om det är skinkspad från stekpåse). Koka grönkålen under lock i 20 minuter.
  3. Den mesta av buljongen har då kokat in. Häll av resten i durkslag och låt svalna.
  4. Hacka grönkålen fint.
  5. Smält smör i en panna och tillsätt grönkålen. Fräs den i några minuter och tillsätt grädde och koka i fem minuter.
  6. Innan servering så smakar du av grönkålen med sirap, vitpeppar och ev. salt. Man kan också tillsätta och värma upp med mer grädde om du vill ha en mer såsig grönkål.
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-14