Pannkakor med jäst

Introduktion och förberedelse

Jästpannkakor blir extra fluffiga och goda. Pannkakssmeten får jäsa med vanlig färsk jäst eller med surdeg. Man kan jäsa en till två timmar eller kalljäsa över natten.

Att jäsa över natten i kylen är smidigt om man vill steka pannkakor till frukost eller brunch. Ta då en extra stor bunke så inte smeten riskerar att jäser över i kylen.

Jästpannkakor är vanliga i södra Sverige och kallas ibland skånska jästpannkakor.

Smeten funkar också bra till plättar och steks då i plättjärn. Kan då kallas kaffeplättar.

Smeten håller sig några dagar i kylen om man vill förbereda innan eller spara överbliven smet.

Serveringsförslag:

  • Svensk sirap (detta är det enda tillbehöret om du är äkta skåning säger Annica Olsson, skåning). En del tycker mörk och en del tycker ljus sirap.
  • Lönnsirap
  • Frukt som melon, fruktsallad, färsk ananas, färska bär som jordgubbar, hallon eller blåbär
  • Med smaksatt eller naturell yoghurt, hasselnötter och färska bär som blåbär
  • Med kvarg, krossad mandel, tärnad persika och färska blåbär samt sesamfrön
  • Smält smör eller en klick smör
  • Strösocker
  • Sylt och vispad grädde

Med surdeg:

Du kan jäsa pannkakorna med ljus surdeg och steka surdegspannkakor. Tillsätt några msk istället för vanlig jäst och låt kalljäsa över natten som nedan recept.

6 port, ca 18 stycken pannkakor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim 15 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst eller några msk surdeg
  • 5 dl mjölk, standard
  • 100 gram smör
  • 2 ägg, medelstora
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smör att steka i

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt bli ljummet - fingervarmt.
  2. Smula jäst i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör ut jästen. Tillsätt hälften av mjölken.
  3. Rör i ägg, salt, vaniljsocker och mjöl. Sikta ev. i mjöl så blir det färre klumpar. Rör ut klumpar. Tillsätt och rör ut resten av mjölken.
  4. Jäs i rumsvärme 1-2 timmar tills det bubblar rejält.
  5. KALLJÄSTA PANNKAKOR: blanda smeten enligt ovan men jäs övertäckt i en väl tilltagen bunke. Ställ i kylen över natten att jäsa så kan du baka fluffiga pannkakor till frukost eller brunch.
  6. TILLAGNING: Stek och grädda i någon msk smör i taget. Ta ca 0,75 dl till 1 dl smet per pannkaka. Förslagsvis någon eller några pannkakor i taget i en varm stekpanna på lite under högsta värme. Räkna någon minut på varje sida tills de fått färg och fluffar upp. Sänk värmen om de börjar brännas.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.