Blåbärskaka i ugn

Introduktion och förberedelse

Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär.

Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet.

Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott. Speciellt gott med svenska blåbär men stora odlade blåbär går också bra. Du kan ta färska eller frysta bär.

Använd en liten gratängform eller ugnsform med låga kanter på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.

Serveringsförslag

Gott med vispad grädde eller vaniljglass. Gott som dessert eller fika.

Vintips

Servera till kaffe med avec, med punsch, Commanderia eller med ett sött dessertvin som Sauternes eller Tyskt sött vin som Eiswein eller Trockenbeerenausleese.

4 portioner blåbärskaka i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjölk, standard
  • 0,75 dl crème fraiche, naturell
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 25 gram smör
  • 2 dl färska eller frysta blåbär
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • 0,5 dl florsocker att pudra över
  • 2 dl färska blåbär att garnera med (valfritt)
  • 0,5 liter vaniljglass eller vispad grädde att servera till

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och sätt åt sidan att svalna.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, florsocker och vaniljsocker samt salt i en bunke.
  4. Rör i ägg, äggulor och någon msk mjölk till en tjock smet utan klumpar. Rör sedan ner resten av mjölken och crème fraiche till en jämn smet.
  5. Vispa ner smöret i smeten.
  6. Smörj en liten ugnsform med smör.
  7. Lägg i blåbären.
  8. Häll över smeten.
  9. Baka blåbärskakan i mitten av ugnen i 20 minuter.
  10. Ta ut och pudra över florsocker.
  11. Servera förslagsvis med några färska blåbär, en kula glass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 125 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.