Blåbärskaka i ugn

Blåbärskaka i ugn - färska blåbär bakade i en pannkakslik smet.

Du kan ta färska eller frysta bär.

Använd en liten gratängform eller ugnsform med låga kanter på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.

4 portioner blåbärskaka i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjölk, standard
  • 0,75 dl crème fraiche, naturell
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 25 gram smör
  • 2 dl färska eller frysta blåbär
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • 0,5 dl florsocker att pudra över
  • 2 dl färska blåbär att garnera med (valfritt)
  • 0,5 liter vaniljglass eller vispad grädde att servera till

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret och sätt åt sidan att svalna.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, florsocker och vaniljsocker samt salt i en bunke.
  4. Rör i ägg, äggulor och någon msk mjölk till en tjock smet utan klumpar. Rör sedan ner resten av mjölken och crème fraiche till en jämn smet.
  5. Vispa ner smöret i smeten.
  6. Smörj en liten ugnsform med smör.
  7. Lägg i blåbären.
  8. Häll över smeten.
  9. Baka blåbärskakan i mitten av ugnen i 20 minuter.
  10. Ta ut och pudra över florsocker.
  11. Servera förslagsvis med några färska blåbär, en kula glass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

Serveringsförslag

Gott med vispad grädde eller vaniljglass. Gott som dessert eller fika.

Vintips

Servera till kaffe med avec, med punsch, Commanderia eller med ett sött dessertvin som Sauternes eller Tyskt sött vin som Eiswein eller Trockenbeerenausleese.

E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 125 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-14