Blåbärskaka i ugn

Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass. Gott som dessert eller fika.

Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.

Använd en liten gratängform eller ugnsform med låga kanter på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.

Servera till kaffe med avec, med punsch, Commanderia eller med ett sött dessertvin som Sauternes eller Tyskt sött vin som Eiswein eller Trockenbeerenausleese.

4 portioner blåbärskaka i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjölk, standard
  • 0,75 dl crème fraiche, naturell
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 25 gram smör
  • 2 dl färska eller frysta blåbär
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • 0,5 dl florsocker att pudra över
  • 2 dl färska blåbär att garnera med (valfritt)
  • 0,5 liter vaniljglass eller vispad grädde att servera till

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och sätt åt sidan att svalna.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, florsocker och vaniljsocker samt salt i en bunke.
  4. Rör i ägg, äggulor och någon msk mjölk till en tjock smet utan klumpar. Rör sedan ner resten av mjölken och crème fraiche till en jämn smet.
  5. Vispa ner smöret i smeten.
  6. Smörj en liten ugnsform med smör.
  7. Lägg i blåbären.
  8. Häll över smeten.
  9. Baka blåbärskakan i mitten av ugnen i 20 minuter.
  10. Ta ut och pudra över florsocker.
  11. Servera förslagsvis med några färska blåbär, en kula glass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept