Persisk festmiddag

Laga en persisk festmiddag! Här hittar du goda persisk mat och recept. Duka upp en buffé och bjud på det persiska kökets goda smaker och kryddningar.

Persisk festmiddag Prova persisk festmat. God och nyttig mat med smakrika kryddor och mycket grönsaker. Här lammgryta med persiskt ris.

Nyttiga grönsaker, goda röror, mustiga grytor, grillade spett och gott nybakt bröd att dippa upp såser och röror med. Persisk mat är god året om men i mars kan du passa på att fira persiskt nyår Nouruz. Så gör som perserna och sätt gästfriheten först. Bjud in vänner. Laga några rätter, duka upp och ta er tid att äta och umgås.

Nouruz - persiskt nyår

Den 20, 21 eller 22 mars varje år firar runt 300 000 svenskar nyår! Enligt persisk tideräkning är det nämligen nyårsdags (enligt persisk tideräkning är vi inne på 1390-talet). 1398 blev det 2019. Nouruz har inget med religion att göra.

Idag är det mest Iran som har den persiska tideräkningen. I persisk kultur har varje årstid sin fest, den viktigaste är vårfesten Nouruz, då man träffar och besöker vänner. Nouruz har firats i mer än 3000 år.

Festen börjar runt vårdagjämningen likt vårt majbol (dock tisdagen före persisk nyårsdag) med en eldfest där man som vi städar upp med att elda lite. Då sjunger man ramsor och hoppar över brasor. Den speciella gurksoppan är ett stående inslag.

Sale no mobarak kan du säga på persiska och önska någon Gott nytt år.

Festen går vidare med nyårsdukning, nyårsdag, nyårshälsning och en avslutande trettondag. Maten är traditionell och gästfriheten är i centrum. Här hittar du mer information om Nouruz.
Persiskt ris Persiskt ris med tahdig - risskorpa - som smaksätts med saffran och toppas med berberis och persilja. Här är min version. Eller prova kryddat persiskt ris med potatis, saffran, mandel och pistasch.

Förslag till persisk middag

Traditionellt sett så ska man duka upp sju saker som på persiska börjar på bokstaven S: frukt, grönsaker, silverslantar, sumak (ett slags krydda), vinäger, vitlök och äpplen.

Dessa betyder olika saker som hälsa och kärlek för det kommande året. Detta är såklart valfritt och här har jag valt några persiska rätter passar till en festligare middag vare sig du firar Nouruz eller inte.

Att börja med:

Laga och duka upp lite olika rätter till en buffé där alla kan ta vad de vill från olika fat och skålar. Servera först ex. pistagenötter, soppa, röror som aubergineröra, nybakt bröd, sallader och vitkålssallad.

Låt dessa stå kvar på bordet när du tar in varmt ris, grönsaksrätter samt andra varma huvudrätter på fat eller gryta som lammgryta samt ris, ris med köttbullar och kycklinggryta samt spett.

Du kan baka eget persiskt bröd eller köpa pitabröd, tunnare falafelbröd, platta arabiska bröd typ Liba-bröd, samon, sesambröd eller liknande ljust gott bröd efter smak.

Till avslutning äter man söt godis som torkad frukt, nötter, mandelfyllda dadlar osv. Vidare vackert gult sött saffransris med kanel, pistage och mandel.

Pistagenötter

Lägg upp i skål och servera innan maten.

Yoghurtsoppa eller Ashe Mast
En god nyttig persisk soppa med bla yoghurt, spenat, linser, kikärter, kidneybönor och ris smaksatt med persilja, mynta, dragon och gurkmeja.

Persiskt bröd eller Barbari
Tunna stora bröd med sesamfrön. Goda bröd till det mesta som att bryta och dippa i hummus eller aubergineröra. Det finns många olika persiska bröd - detta är ett exempel. Detta är ett lite tjockare tunnbröd eller pannbröd. Naanbröd blir också mycket gott till persisk mat.

Aubergineröra Baba ghanoush
Aubergineröra eller Baba ghanoush serveras som röra till mezebordet och pålägg till pitabröd.

Kalla förrätter eller sallader

Persisk vitkålssallad med kidneybönor Salade Kalam
Vitkålssallad med kidneybönor eller Salade Kalam. En persisk kall vitkålssallad med bönor, potatis, ägg och saltgurka i yoghurt, lime och majonnäs. En slags coleslaw från Persien. Serveras kall med bröd.

Persisk kycklinggryta Persisk kycklinggryta Fesenjan - en god kycklinggryta med nyttiga valnötter och granatäpple.

Varma persiska rätter

Persiskt ris
Persiskt ris smaksatt och färgat med bla saffran, mandel och pistasch. Riset färgar du genom att ta en liten del ris och färga gult med saffran och sedan blanda i det andra riset. Ris kan såklart kokas på olika vis.

Det kan kokas som vanligt vitt ris, ofta är det basmatiris. Eller så kokas det med lite mer omsorg. Först stormkokas riset, sedan hälls det av, skivad potatis brynes i botten på riskastrullen, det avrunna riset tillsätts och får ånga klart övertäckt. Det får då god smak och tuggmotstånd samt riset blir brynt i botten. Efter det kan riset färgas med saffran och garneras med hackade nötter som valnötter och pistasch.

Grönsakstårta Koko Sabzi
Grönsakstårta eller Koko Sabzi är persisk grönsaksomelett i panna som påminner om tortilla. Grönsakstårta med spenat, purjolök, bladpersilja, potatis, ägg och nötter.

Persisk bondbönstårta
En slags omelettpanna med bondbönor, saffran, valnötter och dill. Skärs i tårtbitar och kan serveras som en av flera persiska rätter gärna med blandad sallad och persiskt bröd eller naanbröd.

Persisk lammgryta med aubergine Ghejme Badenjan
En mycket god och enkel lammgryta smaksatt med gurkmeja och tomat. Serveras med aubergine och persiskt ris. Garnera gärna med hackad persilja.

Quorngryta med persiska smaker
Som grytan ovan med lamm fast vegetarisk med quorn och mycket god.

Fesenjan kycklingryta med valnötter och granatäpple
Fesenjan är en persisk kycklinggryta med malda valnötter smaksatt med granatäpple. Servera med vitt basmatiris eller persiskt ris med saffran. Grytan kan också smaksättas med några korn saffran samt pressad lime för syra. Du kan garnera med grovt hackad persilja. Fesenjan kan också göras med annan fågel som anka eller valfritt grytkött. Kycklingen kan bytas mot quorn för en vegetarisk variant.

Persiskt ris med köttbullar Persiskt ris med köttbullar

Adas Polo
Persiskt sötsurt ris med miniköttbullar. En rätt där allt ris och kött lagas i ett. Basmatiris kokas och varvas med små köttbullar, potatis och linser samt kryddor.

Köttfärsspett
Spett med nötfärs, kyckling eller lamm är vanligt och gott på grillen. Helst ska det vara kolgrillat dvs utegrillat.

Passa på att grilla lite halloumiost samt grönsaker som aubergine och paprika också. Gott med en sås av yoghurt (häll upp matyoghurt i skål), hummus eller aubergineröra.

Lammspett eller lammkebab
Goda kryddade bitar av lammspett att grilla.

Sumak: Får du tag på mald Sumak-krydda så blandar du i färsen eller strör över det du ska grilla. Sumak finns i special mataffärer med sortiment från mellanöstern. Det är mörklila och lite surt i smaken. Det används också att garnera och smaksätta många andra rätter.

Mahi sefid: Vanligt är också en rökt fisk - Mahi sefid - från Iran. Läggs i en skål och lagas av ångan tillsammans med ris.

Zereshk polo - kyckling med ris och berberis.

Grillad eller stekt halloumiost
Lägg upp ett fat med grillad halloumiost. Garnera ev. med grovt hackad bladpersilja och lite olivolja.

Stekt aubergine eller äggplanta
Grilla aubergine i skivor penslade med olivolja. Aubergine är persiens svar på potatis.

Falafel friterade kikärtsbullar
Falafel är friterade bullar av mosade kikärter smaksatta med bla vitlök, spiskummin och sesampasta. Gott med en sås av yoghurt (häll upp matyoghurt i skål), hummus eller aubergineröra.

Sött och dessert

En eller flera sorters frukt som vindruvor, sharonfrukt och/eller päron är gott efter maten. Torkad frukt som dadlar, aprikoser, fikon och russin funkar också liksom nötter som pistagenötter och valnötter. Du kan göra ett dadelgodis genom att fylla dadlar med valnötter eller pistaschmandel. Bakverk som sesamkakor och baklava och/eller godis som choklad, fruktkonfekt är också gott.

Persiskt dadelgodis
Kärna ur torkade dadlar och fyll med en valnötskärna eller två pistaschmandlar.

Shole Zard
En persisk kall dessert med ris smaksatt med saffran och garnerad med kanel, mandel och pistaschnötter. Shole Zard är lik en rispudding. Namnet betyder fritt översatt Gula eldflammor.

Att dricka till

Till persisk mat serveras te samt vatten. Det fungerar även utmärkt att servera annan dryck till. Olika sorters öl eller något lättare rött eller vitt vin funkar bra till persisk mat.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.