Persisk bondbönspanna Kokoe Baghele

En slags omelettpanna med bondbönor, saffran, valnötter och dill.
Bondbönspannan skärs i tårtbitar och kan serveras som en av flera persiska rätter gärna med blandad sallad och persiskt bröd eller naanbröd.

8 portioner persisk bondbönspanna

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg färska bondbönor (ca 450 g helt utan skal)
  • 1 liter kokande vatten
  • 1 gul lök
  • 60 gram smör eller margarin
  • 40 gram hackad dill ca 3 dl
  • 6 ägg
  • 0,5 kuvert saffran upplöst i l msk kokande vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 25 g valnötskärnor (4 st) brutna i mindre bitar
  • 1,5 msk zereshk (iranska bär - valfritt)

Tillagning

  1. Sätt en liter vatten att koka upp i en kastrull med en tsk salt.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Rensa och hacka dill.
  4. Rensa bondbönorna genom att ta bort det yttre skalet och det inre skalet genom att dela dem längs med och sedan trycka dem med hjälp av tummen och pekfingret.
  5. Koka bönorna i 6 minuter. Häll av dem och skölj i kallt vatten samt sätt åt sidan.
  6. Fräs löken i hälften i 20 gram smör i en panna.
  7. Tillsätt dillen och rör om.
  8. Blanda kokta bondbönor, stekt lök, ägg, zereshk, salt, peppar,
  9. valnötter och det upplösta saffranet i en bunke.
  10. Låt 20 gram av smöret bli ljusbrunt i en stor stekpanna, gärna av teflon.
  11. Häll i äggsmeten och sänk värmen. Rör någon minut i botten och låt den sedan sakta steka klart. Den ska inte brännas undertill. Det tar ca en kvart.
  12. Vänd upp tårtan på ett stort fat. Ta förslagsvis en stor tallrik, bricka eller fat och lägg upp och ner över pannan och vänd sedan hela pannan med tallriken upp och ner.
  13. Lägg i resten av smöret i stekpannan, lägg tillbaka bondbönstårtan och låt steka på andra sidan på
  14. svag värme i ca 5 minuter till.
  15. Lägg upp bondbönstårtan på en stor tallrik, bricka eller fat och skär den i åtta tårtbitar.
  16. Lägg tillbaka bitarna i pannan och låt steka 5 minuter till.
  17. Servera bondbönstårtan på fat och garnera ev. med hackad bladpersilja. En blandad sallad med ex. färsk spenat, mache, rossi eller annan sallad. Persiskt bröd eller naanbröd är också gott till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer