Persisk bondbönspanna Kokoe Baghele

En slags omelettpanna med bondbönor, saffran, valnötter och dill.
Bondbönspannan skärs i tårtbitar och kan serveras som en av flera persiska rätter gärna med blandad sallad och persiskt bröd eller naanbröd.

8 portioner persisk bondbönspanna

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg färska bondbönor (ca 450 g helt utan skal)
  • 1 liter kokande vatten
  • 1 gul lök
  • 60 gram smör eller margarin
  • 40 gram hackad dill ca 3 dl
  • 6 ägg
  • 0,5 kuvert saffran upplöst i l msk kokande vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 25 g valnötskärnor (4 st) brutna i mindre bitar
  • 1,5 msk zereshk (iranska bär - valfritt)

Tillagning

  1. Sätt en liter vatten att koka upp i en kastrull med en tsk salt.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Rensa och hacka dill.
  4. Rensa bondbönorna genom att ta bort det yttre skalet och det inre skalet genom att dela dem längs med och sedan trycka dem med hjälp av tummen och pekfingret.
  5. Koka bönorna i 6 minuter. Häll av dem och skölj i kallt vatten samt sätt åt sidan.
  6. Fräs löken i hälften i 20 gram smör i en panna.
  7. Tillsätt dillen och rör om.
  8. Blanda kokta bondbönor, stekt lök, ägg, zereshk, salt, peppar,
  9. valnötter och det upplösta saffranet i en bunke.
  10. Låt 20 gram av smöret bli ljusbrunt i en stor stekpanna, gärna av teflon.
  11. Häll i äggsmeten och sänk värmen. Rör någon minut i botten och låt den sedan sakta steka klart. Den ska inte brännas undertill. Det tar ca en kvart.
  12. Vänd upp tårtan på ett stort fat. Ta förslagsvis en stor tallrik, bricka eller fat och lägg upp och ner över pannan och vänd sedan hela pannan med tallriken upp och ner.
  13. Lägg i resten av smöret i stekpannan, lägg tillbaka bondbönstårtan och låt steka på andra sidan på
  14. svag värme i ca 5 minuter till.
  15. Lägg upp bondbönstårtan på en stor tallrik, bricka eller fat och skär den i åtta tårtbitar.
  16. Lägg tillbaka bitarna i pannan och låt steka 5 minuter till.
  17. Servera bondbönstårtan på fat och garnera ev. med hackad bladpersilja. En blandad sallad med ex. färsk spenat, mache, rossi eller annan sallad. Persiskt bröd eller naanbröd är också gott till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer