Persisk bondbönspanna Kokoe Baghele

Introduktion och förberedelse för tillagning

Persisk bondbönspanna Kokoe Baghele är en slags omelettpanna med bondbönor eller favabönor, saffran, valnötter och dill.

Bondbönspannan skärs i tårtbitar och kan serveras som en av flera persiska rätter gärna med blandad sallad och persiskt bröd eller naanbröd.

8 portioner persisk bondbönspanna

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg färska bondbönor (ca 450 g helt utan skal)
  • 1 liter kokande vatten
  • 1 gul lök
  • 60 gram smör eller margarin
  • 40 gram hackad dill ca 3 dl
  • 6 ägg
  • 0,5 kuvert saffran upplöst i l msk kokande vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 25 g valnötskärnor (4 st) brutna i mindre bitar
  • 1,5 msk zereshk (iranska bär - valfritt)

Tillagning

  1. Sätt en liter vatten att koka upp i en kastrull med en tsk salt.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Rensa och hacka dill.
  4. Rensa bondbönorna genom att ta bort det yttre skalet och det inre skalet genom att dela dem längs med och sedan trycka dem med hjälp av tummen och pekfingret.
  5. Koka bönorna i 6 minuter. Häll av dem och skölj i kallt vatten samt sätt åt sidan.
  6. Fräs löken i hälften i 20 gram smör i en panna.
  7. Tillsätt dillen och rör om.
  8. Blanda kokta bondbönor, stekt lök, ägg, zereshk, salt, peppar, valnötter och det upplösta saffranet i en bunke.
  9. Låt 20 gram av smöret bli ljusbrunt i en stor stekpanna, gärna av teflon.
  10. Häll i äggsmeten och sänk värmen. Rör någon minut i botten och låt den sedan sakta steka klart. Den ska inte brännas undertill. Det tar ca en kvart.
  11. Vänd upp tårtan på ett stort fat. Ta förslagsvis en stor tallrik, bricka eller fat och lägg upp och ner över pannan och vänd sedan hela pannan med tallriken upp och ner.
  12. Lägg i resten av smöret i stekpannan, lägg tillbaka bondbönstårtan och låt steka på andra sidan på svag värme i fem minuter till.
  13. Lägg upp bondbönstårtan på en stor tallrik, bricka eller fat och skär den i åtta tårtbitar.
  14. Lägg tillbaka bitarna i pannan och låt steka 5 minuter till.
  15. Servera bondbönstårtan på fat och garnera ev. med hackad bladpersilja. En blandad sallad med ex. färsk spenat, mache, rossi eller annan sallad. Persiskt bröd eller naanbröd är också gott till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.