Persiskt bröd Barbari

Persiskt bröd eller Barbari. Bröd med sesamfrön.
Goda bröd att bryta och dippa i såser som hummus, till fest, vardags, utflykt eller brytbröd till buffé.
Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter i för flera personer eller som 30 cm avlånga ruter-formade bröd lagom för 1-2 personer vardera.

5 stora eller 20 mindre bröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter mjölk, standard
  • 1 dl olja, ex. solrosolja
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 kg vetemjöl
  • 0,5 dl yoghurt, naturell
  • 0,5 dl vatten
  • 30 g sesamfrön

Tillagning

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Värm mjölken med olja, salt och strösocker till 37 grader.
  3. Häll först ca en deciliter över jästen. Rör tills jästen löst sig. Häll på resten av mjölken. Rör om.
  4. Blanda i ägg och det mesta av vetemjölet - spara ca 1-2 deciliter.
  5. Arbeta och knåda ihop till en smidig deg. Knåda i maskin 5 minuter eller för hand i 10 minuter.
  6. Låt degen jäsa övertäckt med en kökshandduk i 1 timme.
  7. Ta upp degen på mjölat badbord och knåda den fem minuter.
  8. Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter. Dela då degen i fem delar. Kavla ut varje del till en oval som ryms på en plåt. Lägg degen på fem bakplåtspapper, täck över och låt jäsa 20 minuter.
  9. Om du vill kan du baka flera mindre bröd istället för fem stora. Dela då degbitarna i ytterligare 4 delar som du formar och kavlar ut till ca 30 cm avlånga ruter-formade bröd. Fördela bröden på fem bakplåtspapper, täck över och låt jäsa 20 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Blanda yoghurt och vatten i en skål.
  12. Pensla bröden med yoghurtvatten.
  13. Strö på sesamfrön och tryck fast dem lätt med ex. undersidan på en sked.
  14. Stora bröd kan du trycka små hål i med fingrarna med några centimeters mellanrum.
  15. Grädda bröden några 2-3 plåtar i taget i ca 10 minuter tills bröden fått ljus brun färg.
  16. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer