Persiskt ris

Persiskt ris smaksatt med bla saffran, mandel och pistasch.
Berberis är ett torkat rött bär från Irak och kan uteslutas.
Riset passar till den mesta mat förslagsvis till persisk lammgryta.
Riset och potatisen blir brynt i botten och så ska det vara.
Överblivet ris är annars gott att ha till restmat.

8 portioner persiskt ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl basmatris
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 + 2 msk smör
  • 3 potatisar
  • 3 msk zereshk (berberis), iranska torkade bär (valfritt)
  • 0,2 påse saffran
  • 20 g pistaschmandlar
  • 20 g sötmandlar

Tillagning

  1. Persiskt ris: Koka upp vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
  2. Skölj riset i en stor bunke och tillsätt till det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör en gång så att det inte klumpar sig.
  3. Låt riset koka häftigt i 8 minuter.
  4. Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.
  5. Häll av riset i ett durkslag.
  6. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  7. Hetta upp 2 msk smör i kastrullen och lägg i potatisen. Bryn den under omrörning.
  8. Lägg i riset, tillsätt 0,5 dl vatten och sänk sedan värmen.
  9. Klicka över resterande smör.
  10. Koka riset klart under lock på lägsta värme ca 20 minuter. Riset ska ånga klart. Vanligt är att slå en kökshandduk runt undersidan av grytlocket. Lägg på locket med handduken och låt riset ångkoka. Sätt gärna på en tyngd. Lyft inte på locket under tiden.
  11. Blanda under tiden saffranet med 1 msk kokande vatten ex. i en kopp och låt det stå.
  12. Smaka på riset. När riset kokat klart så tar du några dl ris i en skål och blandar med saffranet och rör sedan i detta gula ris i det övriga kokta riset.
  13. Garnera det persiska riset med smörfräst berberis och de hackade skållade mandlarna samt pistaschmandlarna.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer