Persiskt ris

Persiskt ris smaksatt med bla saffran, mandel och pistasch.
Berberis är ett torkat rött bär från Irak och kan uteslutas.
Riset passar till den mesta mat förslagsvis till persisk lammgryta.
Riset och potatisen blir brynt i botten och så ska det vara.
Överblivet ris är annars gott att ha till restmat.

8 portioner persiskt ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl basmatris
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 + 2 msk smör
  • 3 potatisar
  • 3 msk zereshk (berberis), iranska torkade bär (valfritt)
  • 0,2 påse saffran
  • 20 g pistaschmandlar
  • 20 g sötmandlar

Tillagning

  1. Persiskt ris: Koka upp vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
  2. Skölj riset i en stor bunke och tillsätt till det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör en gång så att det inte klumpar sig.
  3. Låt riset koka häftigt i 8 minuter.
  4. Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.
  5. Häll av riset i ett durkslag.
  6. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  7. Hetta upp 2 msk smör i kastrullen och lägg i potatisen. Bryn den under omrörning.
  8. Lägg i riset, tillsätt 0,5 dl vatten och sänk sedan värmen.
  9. Klicka över resterande smör.
  10. Koka riset klart under lock på lägsta värme ca 20 minuter. Riset ska ånga klart. Vanligt är att slå en kökshandduk runt undersidan av grytlocket. Lägg på locket med handduken och låt riset ångkoka. Sätt gärna på en tyngd. Lyft inte på locket under tiden.
  11. Blanda under tiden saffranet med 1 msk kokande vatten ex. i en kopp och låt det stå.
  12. Smaka på riset. När riset kokat klart så tar du några dl ris i en skål och blandar med saffranet och rör sedan i detta gula ris i det övriga kokta riset.
  13. Garnera det persiska riset med smörfräst berberis och de hackade skållade mandlarna samt pistaschmandlarna.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer