Grönsakstårta Koko Sabzi

Grönsakstårta eller Koko Sabzi är persisk grönsaksomelett i panna som påminner om tortilla. En slagst grönsakstårta med spenat, purjolök, bladpersilja, potatis, ägg och nötter.

Berberis (zereshk) är små iranska torkade bär som påminner om röda vinbär och lingon. Kan köpas i matbutiker med orientaliskt sortiment. Är sura och mycket goda i denna rätt så försök att hitta dem. Kan ersättas med torkade lingon eller tranbär.

Kan stekas enbart i stekpanna på låg värme men är lite knepig att vända. Använd isåfall ett fat att vända upp grönsakstårtan på och stek sedan sakta på andra sidan. Här har jag istället valt att steka den klart i ugn och sedan stjälpa upp den till servering.

8 portioner grönsakstårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram spenat, färsk eller fryst
  • 1 purjolök
  • 1,5 dl hackad bladpersilja
  • 3 potatisar, ca 300 gram
  • 6 ägg
  • 10 valnötter eller sötmandlar
  • 2 msk berberis (zereshk), torkade iranska bär (alt torkade tranbär)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tina spenaten om den är djupfryst.
  3. Rensa, dela, skölj och strimla purjolöken och lägg i skålen.
  4. Skölj bladpersilja och plocka bort stjälkarna. Grovhacka den och lägg i skålen.
  5. Skala och riv potatisen grovt. Rör i skålen.
  6. Hacka valnötter eller sötmandel grovt.
  7. Blanda ägg, nötter, zereshk (torkade bär), salt, peppar och gurkmeja i skålen.
  8. Låt hälften av smöret bli ljusbrunt i en stor stekpanna. Häll i smeten och sänk värmen till medel. Stek någon minut och sätt sedan in i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills ovansidan stelnat.
  9. Ta ut och vänd upp och ner på ett stort fat.
  10. Skär ut förslagsvis åtta eller fler tårtbitar.
  11. Grönsakstårtan kan serveras varm eller kall.
  12. Du kan förbereda grönsakstårtan och ha i kylen och sedan steka eller värma i tårtbitar till servering.
  13. Garnera ev. med extra bär, grovhackade valnötter och hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer