Grönsakstårta Koko Sabzi
Min variant på grönsakstårta eller Koko Sabzi - som är persisk grönsaksomelett i panna.
En slags grönsakstårta med spenat, purjolök, bladpersilja, potatis, ägg och nötter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Tina spenaten om den är djupfryst.
- Rensa, dela, skölj och strimla purjolöken och lägg i skålen.
- Skölj bladpersilja och plocka bort stjälkarna. Grovhacka den och lägg i skålen.
- Skala och riv potatisen grovt. Rör i skålen.
- Hacka valnötter eller sötmandel grovt.
- Blanda ägg, nötter, zereshk (torkade bär), salt, peppar och gurkmeja i skålen.
- Låt hälften av smöret bli ljusbrunt i en stor stekpanna. Häll i smeten och sänk värmen till medel. Stek någon minut och sätt sedan in i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills ovansidan stelnat.
- Ta ut och vänd upp och ner på ett stort fat.
- Skär ut förslagsvis åtta eller fler tårtbitar.
- Grönsakstårtan kan serveras varm eller kall.
- Du kan förbereda grönsakstårtan och ha i kylen och sedan steka eller värma i tårtbitar till servering.
- Garnera ev. med extra bär, grovhackade valnötter och hackad bladpersilja.
Tips
- Berberis (zereshk) är små iranska torkade bär som påminner om röda vinbär och lingon. Kan köpas i matbutiker med orientaliskt sortiment. Är sura och mycket goda i denna rätt så försök att hitta dem. Kan ersättas med torkade lingon eller tranbär.
- Kan stekas i en stor non-stick stekpanna på låg värme.
- Den är lite knepig att vända. Använd ett fat att vända upp grönsakstårtan på och stek sedan sakta på andra sidan.
- Här har jag valt att steka den klart i ugn och sedan stjälpa upp den till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal