Grönsakstårta Koko Sabzi

Grönsakstårta eller Koko Sabzi är persisk grönsaksomelett i panna som påminner om tortilla.
Grönsakstårta med spenat, purjolök, bladpersilja, potatis, ägg och nötter.
Berberis (zereshk) är små iranska torkade bär som påminner om röda vinbär och lingon. Kan köpas i matbutiker med orientaliskt sortiment. Är sura och mycket goda i denna rätt så försök att hitta dem. Kan ersättas med torkade lingon eller tranbär.
Kan stekas enbart i stekpanna på låg värme men är lite knepig att vända. Använd isåfall ett fat att vända upp grönsakstårtan på och stek sedan sakta på andra sidan. Här har jag istället valt att steka den klart i ugn och sedan stjälpa upp den till servering.

8 portioner grönsakstårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram spenat, färsk eller fryst
  • 1 purjolök
  • 1,5 dl hackad bladpersilja
  • 3 potatisar, ca 300 gram
  • 6 ägg
  • 10 valnötter eller sötmandlar
  • 2 msk berberis (zereshk), torkade iranska bär (alt torkade tranbär)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tina spenaten om den är djupfryst.
  3. Rensa, dela, skölj och strimla purjolöken och lägg i skålen.
  4. Skölj bladpersilja och plocka bort stjälkarna. Grovhacka den och lägg i skålen.
  5. Skala och riv potatisen grovt. Rör i skålen.
  6. Hacka valnötter eller sötmandel grovt.
  7. Blanda ägg, nötter, zereshk (torkade bär), salt, peppar och gurkmeja i skålen.
  8. Låt hälften av smöret bli ljusbrunt i en stor stekpanna. Häll i smeten och sänk värmen till medel. Stek någon minut och sätt sedan in i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills ovansidan stelnat.
  9. Ta ut och vänd upp och ner på ett stort fat.
  10. Skär ut förslagsvis åtta eller fler tårtbitar.
  11. Grönsakstårtan kan serveras varm eller kall.
  12. Du kan förbereda grönsakstårtan och ha i kylen och sedan steka eller värma i tårtbitar till servering.
  13. Garnera ev. med extra bär, grovhackade valnötter och hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer