Köttfärsspett

Köttfärsspett du kan grilla eller steka i ugnen. Köttfärsspetten smaksätts med vitlök, spiskummin och persilja. Köttfärssmeten är samma som till köttbullar men sedan har man i kebabkryddor som spiskummin och vitlök.
Köttfärsspett är gott till det mesta - du kan förslagsvis servera dem som dessa biffar med tzatziki och klyftpotatis samt tomatsallad eller något av tipsen under receptet. 

4 portioner köttfärsspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g blandfärs, viltfärs eller lammfärs
  • 0,5 gul lök
  • 4 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl grädde, mjölk eller vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 krm spiskummin
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Blötlägg träspett om du använder det istället för stålspett.
  2. Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
  3. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
  4. Skala och pressa vitlöken.
  5. Skölj och hacka persiljan.
  6. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, socker, salt, spiskummin, vitlök, persilja och ägg. Rör hastigt ihop färssmeten. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
  7. Provstek en liten klick smet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  8. Forma färsen runt spetten med med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. Tips är att dela upp smeten i åtta tennisbollstora bitar som du trycker fast på spetten.
  9. Grillade köttfärsspett: Grilla spetten runt om - tryck då ut färsen lite tunnare och lite längre längs spetten så att färsen grillas klart jämnare och inte är rå i mitten och svart på ytan. Grilla några minuter runt om.
  10. I panna och ugn: Sätt på ugnen på 175 grader. Stek eller bryn köttfärsspetten i smör eller olivolja runt om i en panna. Lägg över köttfärsspetten på en långpanna efterhand som du steker. Du kan också lägga spetten direkt i långpannan utan att bryna dem och steka direkt i ugnen. Stek köttfärsspetten i ca 20 minuter i ugnen.
  11. Nu kan du servera köttfärsspetten.
E-mail
Medel: 4.6 (24 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer