Köttfärsspett

Köttfärsspett du kan grilla eller steka i ugnen. Köttfärsspetten smaksätts med vitlök, spiskummin och persilja. Köttfärssmeten är samma som till köttbullar men sedan har man i kebabkryddor som spiskummin och vitlök.
Köttfärsspett är gott till det mesta - du kan förslagsvis servera dem som dessa biffar med tzatziki och klyftpotatis samt tomatsallad eller något av tipsen under receptet. 

4 portioner köttfärsspett

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g blandfärs, viltfärs eller lammfärs
  • 0,5 gul lök
  • 4 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl grädde, mjölk eller vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 krm spiskummin
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Blötlägg träspett om du använder det istället för stålspett.
  2. Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
  3. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
  4. Skala och pressa vitlöken.
  5. Skölj och hacka persiljan.
  6. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, socker, salt, spiskummin, vitlök, persilja och ägg. Rör hastigt ihop färssmeten. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
  7. Provstek en liten klick smet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  8. Forma färsen runt spetten med med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. Tips är att dela upp smeten i åtta tennisbollstora bitar som du trycker fast på spetten.
  9. Grillade köttfärsspett: Grilla spetten runt om - tryck då ut färsen lite tunnare och lite längre längs spetten så att färsen grillas klart jämnare och inte är rå i mitten och svart på ytan. Grilla några minuter runt om.
  10. I panna och ugn: Sätt på ugnen på 175 grader. Stek eller bryn köttfärsspetten i smör eller olivolja runt om i en panna. Lägg över köttfärsspetten på en långpanna efterhand som du steker. Du kan också lägga spetten direkt i långpannan utan att bryna dem och steka direkt i ugnen. Stek köttfärsspetten i ca 20 minuter i ugnen.
  11. Nu kan du servera köttfärsspetten.
E-mail
Medel: 4.7 (33 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat