Köttfärsspett
Köttfärsspett du kan grilla på utegrill, i ugnen eller grillpanna. Eller steka i stekpanna. Spetten smaksätts med vitlök, spiskummin och persilja.
Köttfärssmeten är samma som till köttbullar men sedan kryddar man med spiskummin och vitlök.
Tillagning
- Blötlägg träspett om du använder det istället för stålspett.
- Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
- Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
- Skala och pressa vitlöken.
- Skölj och hacka persiljan.
- Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, socker, salt, spiskummin, vitlök, persilja och ägg. Rör hastigt ihop färssmeten. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
- Provstek en liten klick smet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
- Forma färsen runt spetten med med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. Tips är att dela upp smeten i åtta tennisbollstora bitar som du trycker fast på spetten.
- Grillade köttfärsspett: Grilla spetten runt om - tryck då ut färsen lite tunnare och lite längre längs spetten så att färsen grillas klart jämnare och inte är rå i mitten och svart på ytan. Grilla några minuter runt om.
- I panna och ugn: Sätt på ugnen på 175 grader. Stek eller bryn köttfärsspetten i smör eller olivolja runt om i en panna. Lägg över köttfärsspetten på en långpanna efterhand som du steker. Du kan också lägga spetten direkt i långpannan utan att bryna dem och steka direkt i ugnen. Stek köttfärsspetten i ca 20 minuter i ugnen.
- Nu kan du servera köttfärsspetten.
Varianter
- Färsk vitlök kan bytas mot mald torkad vitlök.
- Gillar du chili och hetare spett så kan du ta i 1-3 krm chiliflakes.
- Andra kryddor som passar i spetten är att lägga till en tsk paprikapulver; eller en tsk garam masala, några krm curry och mald koriander för indiska smak.
Serveringsförslag
Spetten är goda till det mesta - du kan förslagsvis servera dem som dessa biffar med tzatziki och klyftpotatis samt tomatsallad eller något av tipsen under receptet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 280 kcal