Halloumibiffar

Vegobiffar med riven halloumiost, zucchini och morot blandat med ägg. Enkelt och gott.
Halloumi är en Cypriotisk ost. Den är salt och har gott tuggmotstånd samt funkar bra att riva i biffar och steka. Då osten är så salt tycker inte jag att du behöver något salt i biffarna. Men det är en smaksak - ta lite flingsalt över vid servering om du vill.
Halloumibiffarna kan du servera med klyftpotatis, sallad samt tzatziki som på bilden. Eller med valfria tillbehör. Några andra förslag är bulgursallad, couscoussallad, råris, pasta, basmatiris eller kokt delikatesspotatis. Såser som passar till är ex. tomatsås, matyoghurt blandad med limesaft och vitlök; morotstzatziki; kall örtsås; matyoghurt med sweet chili eller liknande. Tomatsallad och bönsallad passar också till.
Annat gott i vegobiffar är blancherad urkramad och hackad spenat; riven rotselleri eller kålrot; riven parmesan, gurkmeja; garam masala; hackad bladpersilja; riven ingefära; majs; kokta halvt mosade kikärtor, bönor eller linser.
Ska du laga en stor omgång så kan du med fördel använda en matberedare och riva samt mixa allt.

4 portioner halloumibiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 halloumiost på 200 gram
  • 1 zucchini medelstor
  • 2 morötter medelstora
  • 1 ägg
  • 0,5 dl olivolja eller rapsolja att steka i

Tillagning

  1. Skölj zucchini och skala morötter.
  2. Riv halloumi och zucchini på grovt rivjärn. Riv morötter fint. Hacka de sista bitarna för hand.
  3. Blanda med ägg i en bunke till en jämn formbar röra.
  4. Forma 4 stora biffar eller 8 mindre biffar.
  5. Stek halloumbiffarna runt om i olja på medelvärme i ca 10 minuter. De ska få färg och bli genomvarma.
  6. Lägg upp och strö gärna över lite flingsalt vid servering.
  7. Servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.8 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer